Bunlar xərçəngin qarşısını alır: Hər gün yeyin
Icma.az, Cebheinfo saytına istinadən bildirir.
Fitokimyəvi maddələr, lif, D vitamini və laktobakteriyalarla zəngin qidalar aşağı riskli prostat xərçənginin inkişafının qarşısını ala bilir.
Bunu London İmperial Kollecinin alimləri müəyyən ediblər.
“Cebheinfo.az” xəbər verir ki, tədqiqatın nəticələri Amerika Klinik Onkologiya Cəmiyyətinin (ASCO) saytında təqdim olunub.
Tədqiqatda metastazları olmayan, yavaş böyüyən prostat xərçəngi olan 212 kişi iştirak edib. Bu xərçəng növündə radiasiya terapiyası və irəliləməyə başlayarsa cərrahiyyə istifadə olunur. Bununla belə, əvvəlcə aktiv nəzarəti seçən kişilərin təxminən 60%-i sonradan daha radikal müalicəyə qərar verir.
Təcrübənin bir hissəsi olaraq, könüllülərin yarısı fitokimyəvi maddələrlə zəngin konsentratlaşdırılmış pəhriz əlavəsi qəbul ediblər. Onlar konsentratlaşdırılmış bütün qidalardan əldə edilirdi: brokoli, sarıkök, nar, yaşıl çay, zəncəfil kökü və zoğal.
Təcrübə iştirakçılarının digər yarısı da laktobasil, inulin ("yaxşı" bakteriyaları qidalandıran lif növü) və D vitamini qəbul edib.
Nəticələr göstərib ki, əlavələr birlikdə qəbul edildikdə prostat xərçənginin inkişaf sürəti 42% azalıb. MRT müayinələri də göstərib ki, beş kişidə şişlər kiçilib, əksəriyyətdə (92%) isə eyni ölçüdə qalıb.
Alimlər izah ediblər ki, fitokimyəvi maddələr orqanizmdə antioksidant aktivliyi artırır, xərçəngə səbəb ola biləcək DNT zədələnməsindən qoruyur. Probiyotiklər (yaxşı bakteriyalar) fitokimyəvi maddələri daha asan əmilən formada parçalamağa kömək edir, lif isə bağırsaq mikrobiomuna təsir edərək immuniteti gücləndirməyə kömək edir.
Xəzər
“Cebheinfo.az”

