Səhər qəhvə içənlər daha uzun ömür yaşayır: 10 illik araşdırma
Yeni bir araşdırma qəhvə ilə əlaqəli fərqli təsirləri ortaya çıxarıb.
Sherg.az xəbər verir ki, 40.000-dən çox böyüklərin qəhvə istehlakının təhlili göstərir ki, səhər qəhvə içənlərin 10 illik təqib dövründə hər hansı səbəbdən ölmə ehtimalı içməyənlərlə müqayisədə 16 faiz azdır.
Məlum olub ki, səhərlər qəhvə içən insanların ürək-damar xəstəliklərindən ölmə ehtimalı 31 faiz azdır.
Bununla belə, tədqiqatçılar gün ərzində qəhvə içən insanlarda ürək sağlamlığının faydalarının itdiyini bildirirlər.
Tibbi qeydlər, qəhvədən qaçanlarla müqayisədə bütün gün qəhvə içənlər arasında ölüm nisbətlərinin əhəmiyyətli dərəcədə azalmadığını göstərir.
İngiltərənin "The Guardian" qəzetinə danışan, Nyu Orleandakı Tulane Universitetinin qidalanma və epidemiologiya professoru Lu Qi deyir: “Əhəmiyyətli olan təkcə qəhvə içib-içmədiyiniz və ya nə qədər içdiyiniz deyil, həm də günün hansı saatında qəhvə içdiyinizdir. Biz adətən pəhriz qaydalarımızda vaxtla bağlı tövsiyələr vermirik, amma bəlkə də gələcəkdə bunu nəzərə almalıyıq."
Tədqiqatda 1999-2018-ci illər arasında ABŞ-ın Milli Sağlamlıq və Qidalanma Müayinəsi Sorğusunda iştirak edən 40,725 böyüklərin pəhriz vərdişləri İstehlak etdikləri qəhvə miqdarı və nə vaxt içdikləri də daxil olmaqla istifadə edilib. .
Təxminən 36 faizi səhərlər, 16 faizi isə günortadan sonra qəhvə içib.
Tədqiqata görə, gündə 2-3 fincan orta səviyyədə içənlər, daha çox istehlak edənlərə nisbətən səhər qəhvəsi içənlərin ölüm riski daha az olub.
İştirakçılar tədqiqata qoşulduqdan sonra 9-10 il ərzində onların tibbi qeydlərini təhlil edərək risklər qiymətləndirilib.
"European Heart Journal"-da dərc olunan nəticələr, bir həftəlik qida və içki gündəliklərini dolduran 1463 nəfərlik kiçik qrupda təsdiqlənib.
Tədqiqat səhər qəhvəsinin ürək üçün axşam qəhvəsindən daha yaxşı olduğunu göstərir, lakin bunun səbəbini izah etmir.
Mümkün bir izahat budur ki, günün gec saatlarında qəhvə içmək sirkadiyalı ritmləri və melatonin kimi hormonların səviyyəsini pozur.
Bu, yuxuya, iltihaba və qan təzyiqinə təsir edərək ürək sağlamlığına zərər verir.
Londondakı Royal Brompton və Harefield xəstəxanalarının məsləhətçi kardioloqu, professor Tomas Lüscher məqaləsində qəhvə içənlərin çoxunun az yatdığını bildirir və əlavə edir ki, qəhvə beyindəki melatonini, yuxunu tətikləmək üçün vacib olan hormonu boğur.
Təsirlər əsasən kofeindən qaynaqlanır, lakin qəhvənin tərkibində fiziologiyamıza təsir edən yüzlərlə digər bioaktiv birləşmələr var.
Tədqiqatçılar deyirlər ki, qanda iltihaba səbəb olan bəzi maddələr adətən səhər saatlarında zirvəyə çatır və bu səhər qəhvənizdəki iltihab əleyhinə birləşmələrlə kompensasiya olunur.