Çipslərə qarşı idarəolunmaz həvəsin səbəbi BU İMİŞ
News24 portalından verilən məlumata əsasən, Icma.az bildirir.
Endokrinoloq və diyetoloq Daria Xaykina bir neçə çips və ya duzlu yemək yeyib dayandırmağın, demək olar ki, qeyri-mümkün olmasının səbəblərindən danışıb.
News24.az xəbər verir ki, Xaykina araşdırmaya istinad edərək bildirib ki, çips və digər duzlu qidalar yeyərkən beyində yaxşı əhval-ruhiyyə və həzzdən məsul olan dopamin sistemi aktivləşir.
Onun sözlərinə görə, bu, həmin məhsullara aludəçilik riskini artırır.
Həkim qeyd edib ki, əgər insan ağır stress keçirsə, o, daha çox çips və turşu yemək ehtimalı yüksəkdir. O, bu faktı stress hormonu kortizolun yüksək səviyyədə olmasının duza olan həvəsi artırması ilə izah edib.
“Duzlu qidalara məhəbbət şıltaqlıq deyil, fizioloji və neyrokimyəvi proseslərin nəticəsidir. Amma yadda saxlamaq lazımdır: hər yaxşı şey kimi, duz da normada olmalıdır”, – Xaykina əlavə edib. O, gündə beş qramdan çox olmayan duzun sağlamlıq üçün təhlükəsiz olduğunu söyləyib.

