Çiyələklər necə təmizlənməlidir: 3 asan üsul
Icma.az bildirir, Pravda.az saytına əsaslanaraq.
Çiyələkləri düzgün təmizləmək onların həm sağlam, həm də uzun müddət təzə qalması üçün əsas şərtdir.
Pravda.az bildirir ki, meyvə istehlakından əvvəl düzgün yuma üsullarından istifadə olunmazsa, çiyələklərin tərkibindəki kir, bakteriya və pestisidlər insan sağlamlığı üçün təhlükə yarada bilər. Bununla yanaşı, doğru təmizləmə üsulları çiyələklərin dadını və keyfiyyətini qorumağa kömək edir.
Çiyələk nə vaxt yuyulmalıdır?
Çiyələkləri marketdən gətirən kimi yumağa ehtiyac yoxdur. Əksinə, bu, zərər verə bilər. İslanmış çiyələkləri saxlama qabına yerləşdirmək onların tez yumşalmasına və kif əmələ gəlməsinə səbəb ola bilər.
Bu səbəbdən çiyələkləri yalnız yeməzdən dərhal əvvəl yumaq tövsiyə olunur.
Əgər çiyələkləri əvvəlcədən təmizləyib dilimləmək istəyirsinizsə, saxlama qabının altını kağız dəsmalla örtün və çiyələkləri üstünə yerləşdirin. Bu, artıq nəmliyi çəkəcək.
Çiyələklərin daha uzun müddət təravətli qalmasını istəyirsiniz? Onların keyfiyyətini, qida dəyərini və ən önəmlisi dadını qorumaq üçün necə dondurulmalı olduğunu öyrənin.
Çiyələkləri nə zaman su ilə, nə zaman sirkə ilə yumaq lazımdır?
Sadə su ilə təmizləmə:
Çiyələkləri axar kran suyu ilə yumaq, qablaşdırma və emal zamanı yığılan bakteriya və qalıqlardan qurtulmağın ən asan və effektiv yoludur. Əvvəlcə əllərinizi 20 saniyə sabun və su ilə yuyun. Daha sonra çiyələkləri süzgəcə qoyaraq və ya əlinizdə saxlayaraq axar suyun altında yumşaq şəkildə ovun. Kağız dəsmalla qurulayın.
Duzlu su ilə təmizləmə:
Marketdən alınan meyvələr təmiz görünsə də, içlərində kiçik canlılar ola bilər. Çiyələkləri duzlu suda saxlamaq bu həşərat və çirkləri çıxara bilər. 2 stəkan ilıq suya 2 yemək qaşığı duz əlavə edin, qarışıq soyuduqdan sonra çiyələkləri içinə qoyun və 5 dəqiqə saxlayın. Daha sonra su ilə yaxalayın və qurudun.
Sirkəli su ilə təmizləmə:
Əgər məhsullarınızı kənd məhsulları bazarından alırsınızsa, üzərlərində daha çox torpaq ola bilər. Sirkə ilə yumaq kir və bakteriyaları aradan qaldırmaqda kömək edir və çiyələklərin yumşalmasının qarşısını alır. 1 stəkan sirkə ilə 3 stəkan suyu qarışdırın və çiyələkləri bu məhlulda yuyun. Daha sonra təmiz su ilə yaxalayıb qurulayın.
Meyvə və tərəvəz yuma məhsulları təhlükəsizdirmi?
Çiyələkləri yumaq üçün sabun, yuyucu və ya kommersiya yuma vasitələrindən istifadə etməyin. ABŞ Qida və Dərman İdarəsi (FDA) bildirir ki, çiyələklər məsaməli quruluşa malik olduğu üçün sağlamlığınıza zərər verə bilər. Eyni zamanda meyvə və tərəvəz yuma məhsullarının effektivliyi test olunmayıb və qalıqlarının təhlükəsiz olub-olmadığı bilinmir.
Çiyələkləri necə saxlamaq lazımdır?
Çiyələkləri soyuducuda 4°C və ya daha aşağı temperaturda saxlayın. Temperaturun düzgünlüyünü yoxlamaq üçün soyuducu termometrindən istifadə etmək tövsiyə edilir. Hava dövranına imkan verən qapaqlı qabdan istifadə edin və ya nəm yığılmasının qarşısını almaq üçün qapağı tam bağlamayın.
Əminə Bayramova

