Diabet və ürək xəstəliyinin dərmanı süfrənizdə imiş Alimlər açıqladı
Yenisabah portalından verilən məlumata görə, Icma.az xəbər yayır.
Yeni aparılan genişmiqyaslı bir tədqiqat göstərib ki, meyvə, tərəvəz, qoz-fındıq və tam taxılların müntəzəm istehlakı iki əsas xroniki xəstəlik – ürək xəstəliyi və 2-ci tip şəkərli diabet riskini əhəmiyyətli dərəcədə azalda bilər.
Yenisabah.az xəbər verir ki, Harvard Universiteti tədqiqatçılarının 36 il ərzində apardığı araşdırma bitki mənşəli fitosterollarla zəngin qidaların maddələr mübadiləsini yaxşılaşdırdığını və iltihabı azaltdığını ortaya qoyub. Tədqiqata rəhbərlik edən Dr. Fenqley Vanq və komandası 200 mindən çox insanın qidalanma vərdişlərini və sağlamlıq göstəricilərini təhlil edib.
Fitosterollar, fındıq, toxum, taxıl və bitki yağlarında təbii şəkildə mövcud olan və quruluşca xolesterinə bənzəyən birləşmələrdir. Bu maddələr qan damarlarındakı pis xolesterin (LDL) səviyyəsini azaltmağa və ürək sağlamlığını yaxşılaşdırmağa yardım edir.
Araşdırmanın nəticələrinə görə, meyvə, tərəvəz, tam taxıl və qoz-fındıq kimi məhsulları tövsiyə olunan miqdarda istehlak edən şəxslərdə ürək xəstəlikləri və 2-ci tip diabet riski təxminən 10 faiz daha aşağı olub.
Bundan başqa, 40 min nəfərin qan nümunələri üzərində aparılan analizlər nəticəsində məlum olub ki, fitosterol qəbul edən şəxslərin metabolik sağlamlıq göstəriciləri daha yaxşıdır. Alimlər bildiriblər ki, bu birləşmələr insulin müqavimətini azaldaraq 2-ci tip diabet riskini azaldır və ürək ətrafındakı iltihabı idarə etməyə kömək edir.
Fitosterollar ən çox emal olunmamış bitki yağları, qoz-fındıq və toxumlarda mövcuddur. Badam, fıstıq, kaju, eləcə də yulaf, arpa, noxud, mərci və soya bu maddənin əsas mənbələri hesab olunur. Eyni zamanda, brokoli, çiyələk və banan kimi meyvələrdə də bu maddəyə rast gəlinir.
Rəvan Rzazadə


