Dünyada yeni epidemiya nın səbəbi TAPILDI
Icma.az, Cebheinfo portalına istinadən məlumat yayır.
“Nature Climate Change” (NCC) jurnalı bütün dünyada piylənmə hallarının artmasının indiyəqədərki qeyri-müəyyən səbəbini açıqlayıb. Ekspertlər hesab edirlər ki, qlobal istiləşmə risk faktorlarından biridir. Onlar izah edirlər ki, isti günlərdə insanlar daha çox şəkər konsentrasiyası yüksək olan şirin içkilər, şirələr və dondurma alırlar.
“Cebheinfo.az” xəbər verir ki, alimlər iki il - 2017-2018-ci illər üçün Amerika supermarketlərində istehlakçı tələbatını təhlil ediblər.
Hesablamalar göstərir ki, əlavə edilmiş şəkər istehlakı 12 °C-dən aşağı temperaturda bir qədər artıb. Bununla belə, 12-30 °C aralığında hər yeni bir dərəcə istiləşmə menyuya gündə əlavə olaraq 0,7 q şəkərin daxil edilməsi ilə nəticələndi.
Sağlam məhsullara çıxışı məhdudlaşdıran aşağı gəlirli insanlar bu vəziyyətdə xüsusilə pis əziyyət çəkirlər. Əgər iqlim indiki sürətlə pisləşməkdə davam edərsə, əsrin sonuna qədər əhalinin ən həssas kateqoriyalarının gündəlik şəkər istehlakı beş qram artacaq. Bu, piylənmə, diabet və ürək-damar patologiyaları riskini ciddi şəkildə artıracaq.
Bundan əlavə, tədqiqat müəllifləri əlavə edirlər ki, yüksək temperatur səhiyyə sisteminə yük əlavə edir, çünki şəkər artıq piylənmənin və onun nəticələrinin əsas səbəblərindən birinə çevrilib.
Xəzər
“Cebheinfo.az”
Problemlərinizi bizə yazın, şahidi olduğunuz hadisələri çəkib göndərin
Baxış sayı:33
Bu xəbər 14 Sentyabr 2025 16:37 mənbədən arxivləşdirilmişdir



Daxil ol
Online Xəbərlər
Xəbərlər
Hava
Maqnit qasırğaları
Namaz təqvimi
Kalori kalkulyatoru
Qiymətli metallar
Valyuta konvertoru
Kredit Kalkulyatoru
Kriptovalyuta
Bürclər
Sual - Cavab
İnternet sürətini yoxla
Azərbaycan Radiosu
Azərbaycan televiziyası
Haqqımızda
Əlaqə
TDSMedia © 2025 Bütün hüquqlar qorunur







Günün ən çox oxunanları



















