Gəncliyi uzadan altı məhsulun adı açıqlanıb...
Sia Az saytına istinadən Icma.az xəbər verir.
...Yeni araşdırmalar göstərir ki, metiladaptogenlər adlanan təbii birləşmələrlə zəngin bitki qidaları orqanizmin bioloji qocalmasını ləngidə bilər.
Bioloji yaş hüceyrələrin və toxumaların vəziyyətini əks etdirir və faktiki yaşamış illərin sayından fərqlənə bilər.
SİA-nın əldə etdiyi məlumata görə, nv.ua yazır ki, buna genlər, həyat tərzi, ətraf mühit, yuxunun keyfiyyəti, stress səviyyəsi və pəhriz kimi amillər təsir edir.
Vaşinqton Universiteti və digər qurumların alimləri pəhrizin DNT metilasiyasına necə təsir etdiyini öyrənməyə başlayıblar, bu mexanizm onların strukturunu dəyişmədən gen aktivliyini tənzimləyir.
Genomun müəyyən sahələrində metilasiya səviyyəsinin artması sürətlənmiş qocalma ilə əlaqələndirilə bilər.
Tədqiqatda Oreqon ştatının Portlend şəhərindən olan 43 sağlam orta yaşlı kişi iştirak edib.
Səkkiz həftə ərzində onlar qida ilə zəngin bitki əsaslı pəhriz, məşq, yuxu və stressin idarə olunmasına riayət ediblər. Nəticələr göstərib ki, müntəzəm olaraq zerdeçal, rozmarin, sarımsaq, giləmeyvə, yaşıl çay və ya oolong çayı istehlak edən iştirakçılarda bioloji yaşda azalma müşahidə olunub.
Bu qidalar polifenollarla, antioksidant və antiinflamatuar xüsusiyyətlərə malik birləşmələrlə zəngindir ki, bu da metilasiya proseslərinə mane ola bilər və hüceyrə qocalmasını ləngidə bilər.
Qeyd edək ki, bu qidalar ənənəvi olaraq ürək sağlamlığı və sağlam çəki ilə əlaqəli olan Aralıq dənizi pəhrizinin əsasını təşkil edir. Maraqlı fakt: bioloji yaşın azaldılmasında ən böyük reaksiya bioloji yaşı ilkin olaraq xronoloji yaşından yüksək olan iştirakçılar tərəfindən göstərilmişdir. Yan təsir kilo itkisi idi, lakin bioloji yaşın azalmasını izah etməyib.
…İşin nəticələri “Aging” jurnalında dərc olunub. Alimlər nümunə ölçüsünün məhdud olduğunu etiraf ediblər və daha müxtəlif qrupları əhatə edən, qocalmanın müasir biomarkerlərindən istifadə edərək daha geniş tədqiqatlara çağırdılar.
Tədqiqatçılar qondarma "metilasiya pəhrizi"nin bir hissəsi olaraq tünd yaşıl yarpaqlı və “xaç ağacı” tərəvəzləri, gül kələm və kələm, balqabaq və günəbaxan toxumları, çuğundur, yağsız ətlər, aşağı glisemik meyvələr (alma, qreypfrut, albalı kimi) və ən azı bir porsiya metil qidasını diyetinizə daxil etməyi tövsiyə edir.
Menyudan süd məhsulları, taxıl, baklagiller və spirt xaric edilib. Bu qida qruplarının faydalı olduğu tanınsa da, mümkün qısamüddətli həzm problemlərindən qaçınmaq üçün pəhrizdən çıxarılıb.
Nazlı Almuradova


