Gilas yeməməli olan insanların 4 kateqoriyası
Icma.az, Lent az portalına istinadən məlumat verir.
Albalı vitaminlər (A, C, B), minerallar (kalium, maqnezium), antioksidantlar və liflə çox zəngindir, bu da onları ürək sağlamlığı, həzm və ümumi rifah üçün son dərəcə faydalı edir.
Lent.az-ın məlumatına görə, ancaq bu giləmeyvəni yeməməli olan insanlar var.
Şəkər xəstəsi olan insanlar
İlk baxışdan albalı şəkər xəstələri üçün təhlükəsiz görünür, çünki təbii şəkərlə şirindir. Bununla belə, onların glisemik indeksi (GI) xüsusilə çox şirin növlər üçün ortadan yüksəkə qədər dəyişir. Albalıların glisemik indeksi 63-ə yaxındır ki, bu da qlükoza tolerantlığı pozulmuş insanlar üçün kifayət qədər yüksəkdir.
Bu o deməkdir ki, albalı qanda şəkərin səviyyəsinin kəskin artmasına səbəb ola bilər ki, bu da 1-ci və 2-ci tip şəkərli diabet xəstələri üçün çox arzuolunmazdır. Şəkərli diabetli insanlar faydalarından istifadə etmək əvəzinə vəziyyətlərini sabitləşdirmək riski daşıyırlar.
Şəkərli diabetdən əziyyət çəkisinizsə, rasionunuza albalının təhlükəsiz miqdarı və növü ilə bağlı həkiminizlə və ya dietoloqunuzla məsləhətləşin. Özünüzü çox kiçik hissələrlə məhdudlaşdırmalı və ya albalı kimi aşağı glisemik indeksi olan giləmeyvə seçməlisiniz.
Kəskin mədə-bağırsaq xəstəlikləri zamanı
Albalının tərkibində həzm üçün faydalı olan lif olsa da, onun istehlakı xroniki mədə-bağırsaq xəstəliklərinin kəskinləşməsi zamanı təhlükəli ola bilər. Söhbət gedir:
* Yüksək turşuluqlu qastrit: Albalı, xüsusilə turş növləri mədə turşusunun istehsalını stimullaşdıraraq ağrı və mədə yanmasını artıra bilər.
* Mədə və onikibarmaq bağırsağın xorası: Turş meyvə turşuları iltihablı selikli qişanı qıcıqlandıraraq xoranın kəskinləşməsinə səbəb ola bilər.
* Kəskin mərhələdə kolit və irritabl bağırsaq sindromu (İBS): Xüsusilə böyük miqdarda albalı, bu dövrdə qıcıqlandırıcı ola bilən fruktoza və lifin yüksək tərkibinə görə qazın artmasına, şişkinliyə və ishala səbəb ola bilər.
Remissiya dövründə bu giləmeyvə icazə verilə bilər, lakin az miqdarda və həkimlə məsləhətləşdikdən sonra.
Allergik reaksiyalara meylli insanlar
Albalı, bir çox digər meyvə və giləmeyvə kimi, güclü allergen ola bilər. Ən çox yayılmış allergenlərin "böyük səkkizliyinə" daxil olmasa da, albalı allergiyası nadir deyil. Buna xüsusilə həssas olanlar, artıq ağcaqayın poleninə (çarpaz allergiyaya) allergiyası olan insanlar, eləcə də şaftalı, ərik və ya gavalı kimi digər daş meyvələrə reaksiya verən insanlardır.
Albalı allergiyasının əlamətləri yüngüldən ağıra qədər dəyişə bilər:
* Ağızda və boğazda qaşınma
* Dodaqların, üzün, dilin şişməsi
* Dodaqların, üzün, dilin şişməsi
* Həzm pozğunluqları (ürəkbulanma, qusma, ishal)
* Ağır hallarda - tənəffüs çətinliyi, anafilaktik şok.
Digər meyvələrə və ya ağcaqayın poleninə qarşı allergik reaksiyalarınız varsa, albalı ilə son dərəcə diqqətli olun və minimum hissə ilə başlayın.
Qıcıqlanan bağırsaq sindromu (IBS) və artan qaz halında
Albalı FODMAP qrupuna (fermentasiya olunan oliqosakaridlər, disakaridlər, monosaxaridlər və poliollar) aid olan yüksək miqdarda fruktan və poliol ehtiva edir. Bu qısa zəncirli karbohidratlar nazik bağırsaqda zəif sorulur və yoğun bağırsaqda bakteriyalar tərəfindən intensiv fermentasiya olunmağa başlayır.
Həssas bağırsaqları olan və ya qıcıqlanan bağırsaq sindromu diaqnozu qoyulan insanlar üçün, xüsusən ishal və ya şişkinliyin üstünlük təşkil etdiyi yerlərdə albalı yemək aşağıdakıları çiddətləndirə bilər:
* Şiddətli qaz əmələ gəlməsi
* Şişkinlik
* Qarın ağrısı
* İshal
Qıcıqlanan bağırsaq sindromundan əziyyət çəkməsəniz də, ancaq müəyyən meyvələr yedikdən sonra şişməyə meylli olsanız belə, albalı oxşar əlamətlərə səbəb ola bilər. Belə hallarda, istehlakını məhdudlaşdırmağa və ya kəskinləşmə dövrü üçün rasiondan tamamilə xaric etməyə dəyər.


