Gilas kimlərə ziyandır?
Medicina saytına istinadən Icma.az xəbər verir.
Gilas Rosaceae ailəsinin Prunus cinsinə aid şirin meyvədir. Hamar, parlaq bir səthə malikdir və qırmızı, qara və ya sarı rəngdə ola bilər.
“Medicina” xəbər verir ki, gilas vitamin A. vitamin C, K vitamin, B vitaminləri (B1, B2, B3, B6).kalium, Maqnezium, kalsium, Antioksidantlarla zəngindir.
Albalı hər gün yeyilə bilər, lakin normada. Mədə-bağırsaq xəstəlikləri, eləcə də diabet səbəbiylə əks göstərişlər olmadıqda. Tövsiyə olunan porsiya gündə təxminən 150-200 qramdır.
Albalı qan dövranını yaxşılaşdırmaq və prostat sağlamlığını dəstəkləmək qabiliyyətinə görə faydalıdır.
Antioksidantlar orta yaşlı və yaşlı kişilərə təsir edən ürək-damar xəstəliklərinin inkişaf riskini azaltmağa kömək edir.
Gilasın tərkibindəki mikroelementlər spazmı aradan qaldırmağa və əzələlərdə qan dövranını yaxşılaşdırmağa kömək edir.
Ağır fiziki işlə məşğul olanda və ya əzələ ağrılarından əziyyət çəkəndə bir az albalı yemək məsləhət görülür.
Lakin bu giləmeyvə allergik reaksiyalara səbəb olur, qaşınma və ya səpmə ilə özünü göstərir.
Allergiya xəstələri ağ və ya sarı albalı yesə daha yaxşıdır.
Gilasın həddindən artıq istehlakı yüksək şəkər və lif tərkibinə görə həzmsizlik, qaz və ishala səbəb ola bilər. Qan şəkərinin səviyyəsini yüksəldir.
Çiy gilas ləpələrində amigdalin var. İnsan mədəsində hidrosiyan turşusu ifraz edir.
Aygün Musayeva


