Icma.az
close
up
RU
Hər il milyonlarla insan qida qaynaqlı xəstəliklərə yoluxur Eksperdən SOS

Hər il milyonlarla insan qida qaynaqlı xəstəliklərə yoluxur Eksperdən SOS

Icma.az, Sherg.az saytına istinadən bildirir.

Qida zəhərlənmələrinin əsas səbəblərindən biri mikroorqanizmlərdir


Digər səbəbi isə gigiyena qaydalarına riayət edilməməsidir


Qida mənşəli xəstəliklər dünya miqyasında insan sağlamlığı üçün əsas problemlərdən biri hesab edilir. Bu xəstəliklər müxtəlif növ bakteriyalar, viruslar, parazitlər və ya kimyəvi maddələrlə çirklənmiş qida məhsullarının istehlakı nəticəsində meydana gəlir. Qida məhsullarının gigiyena qaydalarına riayət edilmədən hazırlanması, bişirilməsi və daha sonra bu məhsulların istehlak olunması qida zəhərlənmələrinin əsas səbəbi hesab edilir.

Bu barədə Azərbaycan Qida Təhlükəsizliyi Agentliyi (AQTA) məlumat yayıb.

AQTA tərəfindən hazırlanan qida zəhərlənmələrinə dair videoçarxda, həmçinin qida mənşəli xəstəliklərin qarşısının alınması üçün hər bir şəxsin riayət etməli olduğu əsas prinsipləri ehtiva edən və Ümumdünya Səhiyyə Təşkilatı tərəfindən müəyyən olunan beş qızıl qayda barədə ətraflı məlumat verilib. Bildirilib ki, qida zəncirinin bütün mərhələlərində təmizliyə riayət edilməli, məhsullar yaxşı bişirilməli, çiy və bişmiş məhsullar bir-birindən ayrı saxlanmalı, məhsullar təhlükəsiz mühitdə olmalı, təhlükəsiz su və xammallardan istifadə edilməlidir.


Məsələ ilə bağlı danışan təhlükəsiz qida tədqiqatçısı Asim Vəliyev "Sherg.az"a deyib ki,hər il dünyada milyonlarla insan qida qaynaqlı xəstəliklərə yoluxur:


“Bu xəstəliklərdən dünyasını dəyişənlər də az deyil. Əsasən uşaqlar, yaşlılar, hamilə qadınlar və immunitet sistemi zəif olan şəxslər bu təhlükəyə daha həssasdır. Qida zəhərlənmələrinin əsas səbəblərindən biri mikroorqanizmlərdir. Salmonella, e.coli, listeria və bir çox bakteriyalar çiy, yaxşı bişirilməmiş ət, süd, yumurta, təmiz yuyulmamış tərəvəz və meyvələrdə məskunlaşır. Bu bakteriyalar orqanizmə düşdükdə isə ishal, qarın ağrısı, qusma, qızdırma və halsızlıq kimi əlamətlərlə özünü göstərir. Digər səbəbi isə gigiyena qaydalarına riayət edilməməsidir. Əllərin yuyulmaması, çiy və bişmiş qidaların eyni səthdə hazırlanması, istifadə olunan alətlərin və səthlərin təmiz olmaması bakteriyaların yayılmasına şərait yaradır. Yeməklərin düzgün bişirilməməsi də riskli haldır.  Başqa bir ciddi səbəb isə qida məhsullarının düzgün saxlanılmamasıdır. Bişmiş yeməklərin uzun müddət otaq temperaturunda saxlanması, soyuducuda lazımi temperaturda qorunmaması bakteriyaların sürətlə çoxalmasına gətirib çıxarır. Bəzi qidalarda pestisid qalığı, kimyəvi qatqılar və kif toksinləri də zəhərlənmə səbəbi ola bilir”.


Ekspertin sözlərinə görə son dövrlərdə saxta və standartlara uyğun olmayan qida məhsulları da narahatlıq doğurur:

“Belə məhsulların tərkibində insan sağlamlığı üçün zərərli maddələr olur. İstehsal və saxlanma şəraiti də şübhəli olduğu üçün istehlakçı olaraq bu cür məhsullardan uzaq durmalıyıq. Əlbəttə ki, qida zəhərlənməsindən qorunmaq və zərəri minumuma endirmək mümkündür. İlk növbədə yemək hazırlamazdan əvvəl və sonra əlləri sabunla yaxşıca yuyulmalıdır. Mətbəx səthləri və alətlər hər istifadədən sonra mütləq şəkildə təmizlənməlidir. Çiy ət və balıq məhsulları ilə bişən, yeyilməyə hazır qidalar heç vaxt eyni səthdə hazırlanmamalıdır. Fərqli doğrama taxtaları və bıçaqlardan istifadə olunmalıdır. Ət və toyuq məhsulları tam bişirilməlidir. Yalnız xarici görünüşə baxmaqla kifayətlənmək olmaz. Daxili temperaturun da kifayət qədər yüksək olduğundan əmin olmalıyıq. Bişmiş yeməkləri otaq temperaturunda 2 saatdan artıq saxlamaq tövsiyyə olunmur. Soyuducuda +4°C və daha aşağı temperaturda saxlamaq lazımdır. Donmuş qidaları isə otaq temperaturunda yox, soyuducuda əritmək daha təhlükəsizdir.

Qida hazırlanmasında xüsusilə içmək üçün istifadə edilən suyun təmiz və gigiyenik olması da vacib şərtdir”.

Hadisənin gedişatını izləmək üçün Icma.az saytında ən son yeniliklərə baxın.
seeBaxış sayı:21
embedMənbə:https://sherg.az
archiveBu xəbər 23 İyul 2025 16:14 mənbədən arxivləşdirilmişdir
0 Şərh
Daxil olun, şərh yazmaq üçün...
İlk cavab verən siz olun...
topGünün ən çox oxunanları
Hal-hazırda ən çox müzakirə olunan hadisələr

İran mollasını Allahdan üstün tutanlar Düşmənçiliyin arxasında şəxsən Xamenei durur

22 İyul 2025 00:23see265

Məşhur futbolçu turist qadını stulla vurdu VİDEO

22 İyul 2025 00:22see190

Qonşunun toyuğu qaz görünər Fuad İSLAMZADƏ

22 İyul 2025 00:22see182

Rusiya neftin qiymətinin tavanına görə milyardlarla itirir

22 İyul 2025 00:25see164

Avropa ölkələrinin yeraltı anbarlarında qazın həcmi 71 mlrd. kubmetri ötüb

22 İyul 2025 14:02see149

ABŞ Aİ ni Rusiyaya qarşı tariflərə qoşulmağa çağırdı

22 İyul 2025 01:39see142

Pınar da onun şirkətindən ayrıldı

22 İyul 2025 02:52see142

Həmrəyliklə güclənən Azərbaycan Dövlət və diaspor birliyi

22 İyul 2025 00:22see136

Xankəndi Zirvəsinin şifrələri Sülh, inteqrasiya və güc nümayişi

22 İyul 2025 00:21see134

Bu saatlarda gəzinti xərçəng riskini azaldır

23 İyul 2025 01:01see133

İşə getməyə həvəsi olmayanları müalicə edəcəklər

22 İyul 2025 19:29see121

Qızmar Günəş altında: İşçilərdən şikayət var?

22 İyul 2025 20:37see121

Yeni soyutma texnologiyası: Sərinkeş və kondisionerlərə artıq ehtiyac yoxdur

22 İyul 2025 02:25see121

AMB uçot dərəcəsini azaldıb

23 İyul 2025 10:14see118

Günün qoroskopu: ruhunuz narahat ola bilər

23 İyul 2025 00:02see116

Zəngəzur dəhlizi: İrəvan fürsəti niyə əldən verir?

23 İyul 2025 10:01see113

Rəfail Becanov Tərəqqi medalı aldı SƏRƏNCAM

22 İyul 2025 01:39see113

Burak Özçivit Kuruluş Osman dan gedir

22 İyul 2025 08:37see112

Sülh yaxındır, müdaxilə yersizdir: Zəngəzur Azərbaycanın iradəsi ilə açılacaq

22 İyul 2025 10:33see112

General Motors un mənfəəti Trampın tariflərinə görə üç ayda 1 milyard dollardan çox azalıb

23 İyul 2025 03:40see112
newsSon xəbərlər
Günün ən son və aktual hadisələri