Icma.az
close
up
RU
Hər il milyonlarla insan qida qaynaqlı xəstəliklərə yoluxur Eksperdən SOS

Hər il milyonlarla insan qida qaynaqlı xəstəliklərə yoluxur Eksperdən SOS

Icma.az, Sherg.az saytına istinadən bildirir.

Qida zəhərlənmələrinin əsas səbəblərindən biri mikroorqanizmlərdir


Digər səbəbi isə gigiyena qaydalarına riayət edilməməsidir


Qida mənşəli xəstəliklər dünya miqyasında insan sağlamlığı üçün əsas problemlərdən biri hesab edilir. Bu xəstəliklər müxtəlif növ bakteriyalar, viruslar, parazitlər və ya kimyəvi maddələrlə çirklənmiş qida məhsullarının istehlakı nəticəsində meydana gəlir. Qida məhsullarının gigiyena qaydalarına riayət edilmədən hazırlanması, bişirilməsi və daha sonra bu məhsulların istehlak olunması qida zəhərlənmələrinin əsas səbəbi hesab edilir.

Bu barədə Azərbaycan Qida Təhlükəsizliyi Agentliyi (AQTA) məlumat yayıb.

AQTA tərəfindən hazırlanan qida zəhərlənmələrinə dair videoçarxda, həmçinin qida mənşəli xəstəliklərin qarşısının alınması üçün hər bir şəxsin riayət etməli olduğu əsas prinsipləri ehtiva edən və Ümumdünya Səhiyyə Təşkilatı tərəfindən müəyyən olunan beş qızıl qayda barədə ətraflı məlumat verilib. Bildirilib ki, qida zəncirinin bütün mərhələlərində təmizliyə riayət edilməli, məhsullar yaxşı bişirilməli, çiy və bişmiş məhsullar bir-birindən ayrı saxlanmalı, məhsullar təhlükəsiz mühitdə olmalı, təhlükəsiz su və xammallardan istifadə edilməlidir.


Məsələ ilə bağlı danışan təhlükəsiz qida tədqiqatçısı Asim Vəliyev "Sherg.az"a deyib ki,hər il dünyada milyonlarla insan qida qaynaqlı xəstəliklərə yoluxur:


“Bu xəstəliklərdən dünyasını dəyişənlər də az deyil. Əsasən uşaqlar, yaşlılar, hamilə qadınlar və immunitet sistemi zəif olan şəxslər bu təhlükəyə daha həssasdır. Qida zəhərlənmələrinin əsas səbəblərindən biri mikroorqanizmlərdir. Salmonella, e.coli, listeria və bir çox bakteriyalar çiy, yaxşı bişirilməmiş ət, süd, yumurta, təmiz yuyulmamış tərəvəz və meyvələrdə məskunlaşır. Bu bakteriyalar orqanizmə düşdükdə isə ishal, qarın ağrısı, qusma, qızdırma və halsızlıq kimi əlamətlərlə özünü göstərir. Digər səbəbi isə gigiyena qaydalarına riayət edilməməsidir. Əllərin yuyulmaması, çiy və bişmiş qidaların eyni səthdə hazırlanması, istifadə olunan alətlərin və səthlərin təmiz olmaması bakteriyaların yayılmasına şərait yaradır. Yeməklərin düzgün bişirilməməsi də riskli haldır.  Başqa bir ciddi səbəb isə qida məhsullarının düzgün saxlanılmamasıdır. Bişmiş yeməklərin uzun müddət otaq temperaturunda saxlanması, soyuducuda lazımi temperaturda qorunmaması bakteriyaların sürətlə çoxalmasına gətirib çıxarır. Bəzi qidalarda pestisid qalığı, kimyəvi qatqılar və kif toksinləri də zəhərlənmə səbəbi ola bilir”.


Ekspertin sözlərinə görə son dövrlərdə saxta və standartlara uyğun olmayan qida məhsulları da narahatlıq doğurur:

“Belə məhsulların tərkibində insan sağlamlığı üçün zərərli maddələr olur. İstehsal və saxlanma şəraiti də şübhəli olduğu üçün istehlakçı olaraq bu cür məhsullardan uzaq durmalıyıq. Əlbəttə ki, qida zəhərlənməsindən qorunmaq və zərəri minumuma endirmək mümkündür. İlk növbədə yemək hazırlamazdan əvvəl və sonra əlləri sabunla yaxşıca yuyulmalıdır. Mətbəx səthləri və alətlər hər istifadədən sonra mütləq şəkildə təmizlənməlidir. Çiy ət və balıq məhsulları ilə bişən, yeyilməyə hazır qidalar heç vaxt eyni səthdə hazırlanmamalıdır. Fərqli doğrama taxtaları və bıçaqlardan istifadə olunmalıdır. Ət və toyuq məhsulları tam bişirilməlidir. Yalnız xarici görünüşə baxmaqla kifayətlənmək olmaz. Daxili temperaturun da kifayət qədər yüksək olduğundan əmin olmalıyıq. Bişmiş yeməkləri otaq temperaturunda 2 saatdan artıq saxlamaq tövsiyyə olunmur. Soyuducuda +4°C və daha aşağı temperaturda saxlamaq lazımdır. Donmuş qidaları isə otaq temperaturunda yox, soyuducuda əritmək daha təhlükəsizdir.

Qida hazırlanmasında xüsusilə içmək üçün istifadə edilən suyun təmiz və gigiyenik olması da vacib şərtdir”.

Hadisənin gedişatını izləmək üçün Icma.az saytında ən son yeniliklərə baxın.
seeBaxış sayı:44
embedMənbə:https://sherg.az
archiveBu xəbər 23 İyul 2025 16:14 mənbədən arxivləşdirilmişdir
0 Şərh
Daxil olun, şərh yazmaq üçün...
İlk cavab verən siz olun...
topGünün ən çox oxunanları
Hal-hazırda ən çox müzakirə olunan hadisələr

Tulin Ələkbərova və tələbəsi saxlanıldı

05 Dekabr 2025 09:49see296

Rusiyada 21 yaşına çatmamış şəxslər tütün və spirtli içkilərin satışı ilə məşğul ola bilməyəcək

05 Dekabr 2025 01:45see238

ABŞ də 2025 ci ildə ən çox səhv tələffüz edilən sözlər hansıdır?

05 Dekabr 2025 01:11see211

Daha bir YANĞIN: ölən və xəsarət alanlar var

05 Dekabr 2025 10:59see197

Kosmosdakı 5 sm lik peykimiz nəyə yarayır?

05 Dekabr 2025 08:03see193

Uzun müddətdir gözlədiyiniz bir xəbəri ala bilərsiniz Qoroskop

06 Dekabr 2025 04:35see184

İlon Mask: Avropa İttifaqı ləğv edilməli, ölkələrə suverenlik verilməlidir

06 Dekabr 2025 19:41see181

Gəncədə yeniyetmə və 22 yaşlı qadını bıçaqlayan şəxslər saxlanılıb

05 Dekabr 2025 09:28see178

Çempionlar Liqası: Araz Naxçıvan qapını bərk çırpa biləcək?

05 Dekabr 2025 09:34see176

Bakıda torpağın sotu 425 min oldu 41 faiz bahalaşma var VİDEO

05 Dekabr 2025 09:37see174

Borclu sakinlərə görə bütün binanın istiliyi kəsilirsə... Ekspert

05 Dekabr 2025 08:31see154

Ritual əşyalarının olduğu sirli bir məzar aşkar edilib...

05 Dekabr 2025 21:47see151

“Əmək müqavilələrinin sayı 45 faiz artıb, əməkhaqqı fondu isə 3,2 dəfə yüksəlib” Nazir

05 Dekabr 2025 12:02see149

Lökbatanda güclü yanğın olub, ölən və yaralananlar var

05 Dekabr 2025 06:01see138

İsrail Avroviziyaya qatılacaq 4 ölkədən boykot qərarı

05 Dekabr 2025 01:11see135

Almaniya Bundesliqası: Turun ilk matçında qonaqlar sevindilər

06 Dekabr 2025 05:52see135

Bakının mərkəzində bu küçəni su basdı VİDEO

05 Dekabr 2025 09:46see129

Donald Tramp əfsanəvi restlerin vida qarşılaşmasına canlı baxmaq istəyir

05 Dekabr 2025 05:07see127

Bundesliqa: “Borussiya Mönhenqladbax” minimal hesabla “Mayns”ı məğlub edib

06 Dekabr 2025 02:46see125

Maks Ferstappen: “Kifayət qədər sürətli deyilik”

06 Dekabr 2025 00:47see123
newsSon xəbərlər
Günün ən son və aktual hadisələri