Icma.az
close
up
RU
“İctimai iaşə obyektlərində yerləşdirilən sertifikatların etibarlılığı şübhə doğurur” AÇIQLANDI

“İctimai iaşə obyektlərində yerləşdirilən sertifikatların etibarlılığı şübhə doğurur” AÇIQLANDI

Sia Az saytından alınan məlumatlara görə, Icma.az xəbər verir.

“Qida zəhərlənmələri bütün dünya ölkələrində mövcud olan bir problemdir. Ən inkişaf etmiş dövlətlərdə belə bu hallar qeydə alınır və Azərbaycan da istisna təşkil etmir. Lakin mövcud rəsmi statistika real vəziyyəti əks etdirmir”. Bu sözləri SİA-ya açıqlamasında Azad İstehlakçılar Birliyinin sədri Eyyub Hüseynov deyib.

Eyyub Hüseynov sözlərinə belə davam edib: “Belə ki, beynəlxalq göstəricilərlə müqayisədə Azərbaycanda guya 1400 dəfə az zəhərlənmə hadisəsi baş verdiyi bildirilir. Bu rəqəmlər həqiqəti əks etdirmir və statistik saxtalaşdırmaya işarə edir. Adam Smitin məşhur ifadəsini xatırlatmaq yerinə düşər: “Üç yalan növü var: yalan, böyük yalan və statistika.”

Əslində isə ölkədə qida təhlükəsizliyi ilə bağlı ciddi problemlər qalmaqdadır. Bunun əsas səbəblərindən biri istehlakçı hüquqlarının zəif qorunmasıdır. 3 mart 2025-ci ildə Milli Məclisdə Ombudsmanın illik hesabatı dinlənildiyi zaman da bu məsələ qabardılmış, amma 101 səhifəlik hesabatda “istehlakçı hüquqları” anlayışına yer ayrılmamışdır. Halbuki istehlakçı hüquqları insan hüquqlarının ayrılmaz tərkib hissəsidir.

Azərbaycan qanunvericiliyində istehlakçıların hüquqlarının müdafiəsi haqqında qanun 1995-ci ildən qüvvədə olsa da, indiyədək köklü dəyişiklik edilməmişdir. Dövlət səviyyəsində struktur dəyişiklikləri – Antiinhisar və İstehlak Bazarına Nəzarət Xidmətinin Prezident yanında Agentliyə çevrilməsi – hələ də real təsir göstərmir. Agentliyin fəaliyyəti formal xarakter daşıyır: obyektlər yoxlanılır, lakin istehlakçının asanlıqla əldə edə biləcəyi şəffaf sənədlər təqdim olunmur. Məsələn, ictimai iaşə obyektlərində yerləşdirilən sertifikatların etibarlılığı şübhə doğurur.

Dönər və digər küçə yeməklərində baş verən zəhərlənmələrin səbəbi çox vaxt keyfiyyətsiz ət və qatqı məhsullarıdır. Ətin uzun müddət saxlanması, qeyri-sanitar şəraitdə işlənməsi, həmçinin sousların (mayonez, ketçup və s.) düzgün saxlanılmaması qida zəhərlənmələrinin əsas amillərindəndir. Gecə saxlanılan dönərlərin səhər yenidən satışa çıxarılması isə xüsusilə təhlükəlidir.

Əlavə olaraq, bir neçə il əvvəl Kənd Təsərrüfatı Nazirliyi tərəfindən əhalinin istifadəsinə yararsız ət məhsullarının bazara çıxarıldığı faktı aşkarlanmış və bu, geniş ictimai rezonans doğurmuşdur. Təəssüf ki, bu cür halların qarşısının alınması üzrə ardıcıl və təsirli tədbirlər görülmür.

Nəticə və tövsiyələr
• Qida təhlükəsizliyinə dövlət nəzarəti gücləndirilməli, yoxlamalar şəffaf aparılmalıdır.
• İstehlakçı hüquqları ayrıca və prioritet istiqamət kimi insan hüquqları müstəvisində tanınmalıdır.
• İaşə müəssisələrində sertifikatlaşdırma prosesi real yoxlama mexanizminə əsaslanmalı, ictimaiyyət üçün açıq olmalıdır.
• Qanunvericilik bazası müasirləşdirilməli, istehlakçı hüquqları haqqında qanuna müasir əlavələr edilməlidir.
• İctimai iaşə sektorunda gigiyena qaydalarının pozulmasına görə daha sərt cəzalar tətbiq edilməlidir”.

Ayşən Vəli

Ən son yeniliklər və məlumatlar üçün Icma.az saytını izləyin, biz hadisənin gedişatını izləyirik və ən aktual məlumatları təqdim edirik.
seeBaxış sayı:39
embedMənbə:https://sia.az
archiveBu xəbər 22 Avqust 2025 15:48 mənbədən arxivləşdirilmişdir
0 Şərh
Daxil olun, şərh yazmaq üçün...
İlk cavab verən siz olun...
topGünün ən çox oxunanları
Hal-hazırda ən çox müzakirə olunan hadisələr

Saç ustası olduğu deyilən həkim DANIŞDI

22 Avqust 2025 09:52see182

Mayor VƏFAT ETDİ görün kimi QARDAŞI imiş... FOTO

21 Avqust 2025 10:40see143

Kişilər, çox kök yeməyin!?.

21 Avqust 2025 23:26see141

Aynişan: “Restoranda “steak” 200 manat idi, dedim, nə yaxşı ucuzdur” VİDEO

21 Avqust 2025 18:15see127

Şəmkirdə dönərdən zəhərlənən 20 nəfərin siyahısı açıqlandı YENİLƏNİB

21 Avqust 2025 01:39see122

Elzanın bu videosu tənqid edildi Video

21 Avqust 2025 15:18see121

Ərdoğan Makronla müzakirə apardı

21 Avqust 2025 19:21see120

İsti havada artan tərləmə və ağız qoxusunun səbəbləri nədir? Qoxunu hansı qidalarla önləmək olar?

20 Avqust 2025 23:51see119

Əlcəzairli boksçudan gözlənilməz qərar

21 Avqust 2025 05:18see119

Rəqsanə İsmayılovanın vəkilindən müğənnini dələduzluqda ittiham edən şəxsin videomüraciətinə MÜNASİBƏT

20 Avqust 2025 19:40see119

Avropa Liqası: “Samsunspor” ilk oyunda “Panatinaikos”a uduzub

22 Avqust 2025 00:08see119

Ukraynaya “Şahed” hücumu HHM lər işə salındı

21 Avqust 2025 01:24see118

“Qalatasaray” onu 8 milyona satdı

21 Avqust 2025 06:16see116

Məşhur ağrıkəsici şizofreniya simptomları YARATDI

22 Avqust 2025 00:10see116

"ChatGPT" yenə çökdü, şikayətlər artır

20 Avqust 2025 20:47see115

KL: Başakşehir ev, Beşiktaş ın səfər sınağı YENİLƏNİR

21 Avqust 2025 17:01see115

“Wednesday” serialı qotika üslubunda olan paltarlara tələbatı artırıb...

21 Avqust 2025 00:45see112

ABŞ Rusiya və Ukraynanın danışıqlardakı mövqelərinin detallarını əldə edib

21 Avqust 2025 05:04see111

Hillari Klinton Trampın xarici siyasətini təriflədi

21 Avqust 2025 07:22see111

İstanbulda Avropanın ən böyük geyim sərgisi açılıb

20 Avqust 2025 19:29see111
newsSon xəbərlər
Günün ən son və aktual hadisələri