İftardan imsaka qədər düzgün qidalanma diyetoloqun AÇIQLAMASI
News24 saytından əldə olunan məlumata görə, Icma.az məlumat yayır.
Martın 1-dən Ramazan ayı başlayıb. Bu ayda sağlam qidalanmanı qorumaq üçün nə tövsiyə olunur? Oruc tutanlar saatlarla ac qaldıqdan sonra iftar açarkən mədə-bağırsaq problemlərinin qarşısını almaq üçün nələrə diqqət etməlidirlər?
News24.az bildirir ki, mövzu ilə bağlı Medianews.az-a danışan endokrinoloq, diyetoloq Günay Həsənova bildirib ki, Ramazan boyu orqanizm uzun müddət qida rejimini dəyişdiyi üçün oruc tutanlar istər imsak, istərsə də iftar zamanı birbaşa yağlı, kalorili qidalara keçməməlidirlər: “Çünki bəzi insanlarda bu, qan təzyiqini qaldıra bilər”.
G.Həsənovanın sözlərinə görə, bundan əlavə, günlük su normasını da yavaş-yavaş, iftardan imsaka qədər tədricən yerinə yetirmək gərəkdir: “Bu zaman ən azı 1,5-2 litr maye qəbul etmək lazımdır. Tövsiyə olunur ki, iftar zamanı öncə sulu xörəklərə üstünlük verilsin. Çünki mədə-bağırsaq traktı uzun müddət aç qaldıqdan sonra daha həssas olur. Daha yağlı, qızardılmış yeməklər mədəyə ağırlıq edəcək. İmsak zamanı isə insanı gün ərzində tox tuta biləcək kalorili qidalara üstünlük verilməsi tövsiyə olunur. Məsələn, yumurta, bal, yağ yemək olar ki, gündəlik enerji tənzimlənsin”.
İftar və imsak aralığında isə, G.Həsənovanın sözlərinə görə, lipid mübadiləsini tənzimləmək üçün meyvələrdən, çərəzlərdən, çayın yanında quru meyvələrdən istifadə yaxşıdır: “Bu, iftar-imsak aralığında orqanizmin gücünü qorumasına yardım edir”.

