İstidə nə yeyək, nə içək?
Icma.az, Xalq qazeti portalına istinadən məlumat verir.
Yayda əksər insanlar “soyuq” yeməklərə üstünlük verir. Lakin xüsusilə qastrit, pankreatit, xolesistit və mədə-bağırsaq traktının digər xroniki xəstəlikləri olan şəxslərdə belə qidalanma sağlamlıq problemləri yarada bilər.
Rusiyalı qastroenteroloq Yevgeniya Melnikova istidə orqanizmin sevmədiyi qidaları açıqlayıb:
– İlk növbədə, dondurma. Bu yüksək kalorili desertdə çoxlu yağ və şəkər var. Bu, nəinki həzm sistemini həddən artıq yükləyir, həm də yuxarı tənəffüs yollarının selikli qişasını soyudaraq damarların spazmına və tənəffüs xəstəliklərinin yaranmasına səbəb olur. Limonad, kvas və ya süd kokteylləri özünüzü istidən xilas etmək üçün yaxşı seçim deyil. Məsələ burasındadır ki, onların tərkibində çoxlu şəkər var. Bu isə, susuzluğu artırıb istilik yaradır, həm də susuzlaşma riskini artıran normal tərləmənin qarşısını alır. Əlbəttə, isti bədənə əlavə maye lazımdır, lakin təmiz su, çay, kompotlar və ya meyvə içkiləri heç nə əvəz edə bilməz”.
Yayın ənənəvi olaraq səyahət mövsümü olduğunu xatırladan mütəxəssis bildirib ki, istidə tez xarab olan məhsullar – kəsmik, xama, süd, kolbasa, mayonezli salatlar, yumurta və qaymaqlı tortlardan uzaq olmaq faydalıdır.
Z.HÜSEYNLİ
XQ

