Icma.az
close
up
RU
Kəlbəcər və Laçın balı nəyi ilə fərqlənir? KƏND BABAnın istehsalçısı İZAH ETDİ

Kəlbəcər və Laçın balı nəyi ilə fərqlənir? KƏND BABAnın istehsalçısı İZAH ETDİ

Modern.az saytından verilən məlumata əsasən, Icma.az məlumatı açıqlayır.

Prezidenti İlham Əliyev fevralın 19-da Xocalı rayonunun Ballıca kəndində fərdi evlərin və infrastrukturun bərpası sahəsində görülən işlərlə tanış olmaqla yanaşı, bir qrup sakinlə də görüşüb. Dövlət başçısı Xocalıya köçən sakinlərin burada gördüyü işlər, şəxsi təsərrüfatları ilə də tanış olub. İlham Əliyev Ballıcadakı qonaq olduğu evdə yerli sakinlərin hazırladığı balın da dadına baxıb. Səmimi keçən görüşlər sırasında Prezident bildirib ki, zəfərimizdən sonra ancaq Kəlbəcər və Laçın balını yeyir.
“İndi Ballıca balı da yedim”, - dövlət başçısı qeyd edib


Bəs bu bölgələrdə yetişən balın özəlliyi və keyfiyyəti digər ballardan nəyi ilə fərqlənir?


Modern.az mövzu ilə bağlı “KƏND BABA” brendli Kəlbəcər balının istehsalçısı Xalid Nağıyevlə həmsöhbət olub. 

Müsahibimiz  bildirib ki, balın keyfiyyəti onun hansı təbii şəraitdə istehsal olunmasından çox aslıdır:
“Bildiyiniz kimi, Kiçik Qafqazın, ələlxüsus da Kəlbəcərin zəngin təbiəti, bitki örtüyü, florası orada yetişən məhsullara, xüsusilə də balın keyfiyyətinə təsir edir. Təbiət nə qədər zəngindirsə, orada istehsal olunan bal da bir o qədər vitaminli, xeyirli olur. Demək olmaz ki, Aran balı pis olur və yaxud da bu ərazidəki arıçılar doğru-dürüst bal istehsal etmir. Proses eynidir, arını harada saxlamaqdan asılı olmayaraq, bütün arıçılar eyni işlə məşğuldurlar, amma təbiəti formalaşdıran arıçı deyil və balın keyfiyyətinə əsas da təbiət təsir edir”.

Bal istehsalında yerli arılara üstünlük verən arıçı qeyd edib ki, istər heyvandarlıq, istərsə də bitkilərin yetişdirilməsində hər bir coğrafi şəraitin özünə uyğun yerli məhsulu olur.
"İş adamları bəzən daha çox məhsul əldə edə bilmək üçün xaricdən müxtəlif növ heyvanlar, eləcə də arılar gətirirlər, bu normal prosesdir, amma mən yerli məhsulların istehsalında yerli heyvanlardan istifadənin tərəfdarıyam. Məsələn, biz Qafqazda yaşayan Qabaqtəpə, Boz Qafqaz arı növlərindən istifadə edirik.

Biz arıçılıq məhsullarımızı indiyədək bazara çıxarmamışıq, çünki arıçılıq bizdə nəsildən-nəsilə keçən ənənə olub. Buna görə də bal istehsalına hansısa qatqı əlavə etmək barədə düşünməmişik. Balın təmiz olub-olmaması kimi ağlımızda sual da olmayıb, çünki bizə görə tək alternativ balın təmiz olmasıdır. İndinin özündə də belədir, amma bazara çıxanda gördük ki, bizim nəzərdə tutuğumuz prinsiplər hər yerdə keçərli deyil”, - deyən arıçı vurğulayıb ki, müştərilərin də ağlında sual qalmasın deyə konkret addımlar atırlar:


“Bal istehsalçısı kimi əminəm ki, məhsulumuzda heç bir qatqı yoxdur, amma bunu həm də müştəriyə sübut etməliyəm. Bu işlə də Qida Təhlükəsizlik Agentliyi məşğul olur. Biz də öz növbəmizdə onlara istehsal etdiyimiz baldan nümunələr göndəririk, həmin nümunə xüsusi laboratoriyalarında analiz olunur və onun tərkibi müəyyənləşdirilir, göstəricilərə uyğun olaraq rəy verilir. Bu baxımdan bizim keyfiyyətli məhsul istehsal etməyimizə heç bir şübhə yeri qalmır”. 
 

X.Nağıyevin fikrincə, müştərilər özləri də balının həqiqliyini yoxlaya bilərlər və istifadə olunan üsullardan biri də “genetik yaddaş” üsuludur:

“Belə ki, bir qədər balı nəlbəkiyə əlavə etdikdən sonra üzərinə ehtiyatla soyuq su əlavə olunur və ehmalca nəlbəkini sağa-sola hərəkət etdirməklə balın üzərindəki dəyişiklik nəzarətdə saxlanılır. Bir anda bal damlasının üzərində pətək şəkili formalaşır. Əgər bu hal müşahidə olunmursa, demək ki, balın təbiiliyi şübhə doğurmalıdır. Başqa bir üsul balın qaşıqdan necə süzülməsidir. Sonadək qırılmadan süzülürsə və bitdikdə qalan hissə qaşığa doğru qayıdırsa, bu da təbii bal hesab edilir”.


Müsahibimiz deyib ki, balçılıq, arıçılıq elə bir sahədir ki, o, insanın özündən, gücündən, keyfiyyətindən, işinə yanaşma tərzindən aslı deyil. Onun məhsuldarlığı təbii şəraitdən asılıdır:


“Xüsusilə Kəlbəcər kimi bir yerdə bol məhsul almaq kifayət qədər çətindir. Təcrübəli arıçıların fikrinə istinadən qeyd edə bilərəm ki, arı əsasən ehtiyat yığdığı balı iyul ayının 15-dən avqust ayının 10-a qədər toplayır. Həmin dövrə qədər arı sadəcə özünü qidalandırır. Birmənalı şəkildə deyə bilmərik ki, balın qiyməti 10 manat və ya 15 manatdır. Ancaq bal istehsalından asılı olmayaraq arılara qulluq həmişə göstərilməlidir”. 

Hadisənin gedişatını izləmək üçün Icma.az saytında ən son yeniliklərə baxın.
seeBaxış sayı:57
embedMənbə:https://modern.az
archiveBu xəbər 20 Fevral 2025 17:27 mənbədən arxivləşdirilmişdir
0 Şərh
Daxil olun, şərh yazmaq üçün...
İlk cavab verən siz olun...
topGünün ən çox oxunanları
Hal-hazırda ən çox müzakirə olunan hadisələr

Dünya siyasətində sabitlik pozulub

01 Sentyabr 2025 08:07see351

Araz Bağırovun ardınca Difai ni 2 futbolçu da tərk etdi

01 Sentyabr 2025 22:59see187

Rusiyada saxlanılan miqrant futbolçuları deportasiya gözləyir

01 Sentyabr 2025 01:13see141

Türk qəhvəsi sevənlər OXUSUN Sən demə...

01 Sentyabr 2025 01:45see139

İsrail Rusiyaya səfir təyin etdi

01 Sentyabr 2025 00:02see136

Bakıda zəncirvari qəza: İki KamAZ və dörd minik avtomobili toqquşub

01 Sentyabr 2025 01:01see133

La Liqa: Barselona dan xal itkisi

01 Sentyabr 2025 01:40see132

Avropa Komissiyası: Gürcüstanın cavabı alınıb, qiymətləndiriləcək

01 Sentyabr 2025 19:54see129

Suriya son 14 ildə ilk dəfə neft ixrac etdi

02 Sentyabr 2025 01:54see126

Teleqramda möhtəşəm yenilik...

01 Sentyabr 2025 01:17see126

İsrail ordusu HƏMAS ın xaricdəki liderlərini hədəf alacaq

31 Avqust 2025 22:01see126

Şirvanda toyda kütləvi dava 2 nəfər həbs edildi

02 Sentyabr 2025 02:01see124

“Nüvə məsələsi üçün diplomatik pəncərə açıqdır”

02 Sentyabr 2025 02:31see123

Moskvada müəllim şantaja görə həbs olundu

02 Sentyabr 2025 04:00see120

Ər arvad bir birinə psixi pozğunluq yoluxdura bilərlər Təsir nəsillərə ötürülür

02 Sentyabr 2025 05:47see119

Biz çox böyük iş görmüşük İmişli nin baş məşqçisi

31 Avqust 2025 22:12see119

Flamingo nun təqdimatı ilk dəfə onlayn nümayiş olunub...

01 Sentyabr 2025 00:05see118

“Tyançjin Bəyannaməsi” qəbul olunub ŞƏT bütün münaqişələri pislədi, amma...

01 Sentyabr 2025 14:46see114

“Atletiko” “Mançester Siti”nin futbolçusunu istəyir

01 Sentyabr 2025 05:39see114

Azər Həşimov: Məğlub olsaq da...

31 Avqust 2025 20:24see114
newsSon xəbərlər
Günün ən son və aktual hadisələri