Marketlərdə satılan bu qidalar saxtadır
Metbuat portalından verilən məlumata görə, Icma.az xəbər yayır.
Saxta qidalar bağlı xəbərlərlə tez-tez rastlaşırıq. Qida sağlamlığın əsas özəyini təşkil edir. Amma hansı qidanın təbii və yaxud saxta olduğunu ayırd etməkdə çətinlik çəkirik.
Bəs marketlərdə satılan hansı qidalar saxta ola bilər?
Mövzu ilə bağlı Metbuat.az-a danışan Qida təhlükəsizliyi Hərəkatının rəhbəri, sağlam qidalanma mütəxəssisi Məhsəti Hüseynova bildirib ki, son zamanlar rəf ömrü uzun, süni dadlandırıcılardan istifadə olunan məhsullar istehsal olunur:
“Tərkibində trans yağların, süni qatqı maddələrinin və şəkərin çox olduğu məhsullar sağlamlıq üçün zərərlidir.
Bu qidalar ürək-damar xəstəliləri riski ilə yanaşı, 20 yaşa qədər olan gənclərdə inkişaf problemləri və daxili orqanlarının funksiyasının pozulması problemlərini yaradır.
Marketlərdə satıla bilən saxta qidalara gəldikdə isə, bəzi marketlərdə satılan balın saxta olması mümkündür. Məsələn, şəkərli sirop və ya şərbət əsaslı bal saxtalaşdırmalarına rast gəlinir.
Yogurt və kəsmiklərin tərkibində olan süni dadlandırıcılar insanlarda allergik reaksiyalar yaradır. Kolbasa, sosis məhsullarının da mənşəyi bilinmir. Ona qatılan qatqı maddələri barədə etiketlərində tam məlumat qeyd olunmur”.
.
Mütəxəssis qeyd edib ki, zeytun yağı bazarında çox vaxt təbii zeytun yağının yerinə saxta və ya kimyəvi proseslə istehsal olunan yağlar satılır:
“Bu cür yağlar həm dad, həm də sağlamlıq baxımından təbii zeytun yağı ilə müqayisədə daha pisdir.
Bəzi ucuz qəhvə markalarında həqiqi qəhvə əvəzinə qarışıqlar və saxta tərkiblər istifadə oluna bilər. Bu cür məhsullar həm də maddi baxımdan daha sərfəli ola bilər, lakin keyfiyyətsiz və bəzən sağlamlığa zərərli ola bilər”.
Ülkər Abdurahmanlı / Metbuat.az

