Mətbəxdə çamaşın suyundan istifadə etməyin: Zəhərlənmə riski
Icma.az, Medicina portalına istinadən məlumatı açıqlayır.
Tez-tez istifadə olunan məişət təmizləyicisi olan ağardıcı, güclü dezinfeksiyaedici xüsusiyyətlərinə baxmayaraq, mətbəxdə istifadə edildikdə müxtəlif risklər yaradır. Yanlış istifadə və qarışdırma ciddi qıcıqlanma və zəhərlənməyə səbəb ola bilər.
Medicina.az xəbər verir ki, gigiyena üçün istifadə edilən ağardıcı güclü dezinfeksiyaedici xüsusiyyətləri ilə tanınır, lakin mətbəxdə istifadəsi bəzi əhəmiyyətli risklər daşıyır.
Yanlış tətbiqlər və kimyəvi qarşılıqlı təsirlər tənəffüs problemlərinə, dərinin qıcıqlanmasına və zəhərli qazların əmələ gəlməsinə səbəb ola bilər.

Tərkibində natrium hipoxlorit olan bu maddə qapalı, zəif havalandırılan yerlərdə istifadə edildikdə tənəffüs yollarını qıcıqlandırır, gözlərdə və dəridə yanıqlara səbəb olur.
Risk xüsusilə uşaqlar, yaşlılar və tənəffüs xəstəlikləri olan şəxslər üçün yüksəkdir. Yanlış qarışdırma zəhərli qazların buraxılması səbəbindən zəhərlənmə riskini artırır.
Məsələn, ağardıcı təmizləyici maddələr, sirkə və ya ammonyak ilə qarışdırıldıqda, xloramin və xlor qazı kimi zərərli birləşmələr əmələ gəlir.
Bu qazlar ciddi tənəffüs çətinliyinə, baş ağrılarına və hətta ciddi sağlamlıq problemlərinə səbəb ola bilər.
Bundan əlavə, ağardıcı mətbəx səthlərinə zərər verə bilər. Plastik, taxta və ya boyalı səthlərdə rəngin solmasına və aşınmasına səbəb olur. Bu, həm estetik, həm də gigiyena baxımından narahatlıq doğurur.

Buna görə də mətbəx şkaflarında, dəzgahlarda və kiçik məişət əşyalarında ağardıcıdan istifadə edərkən ehtiyatlı olmaq lazımdır.
Təbii təmizləyici məhsullar mətbəxdə həm gigiyena, həm də sağlamlıq üçün təhlükəsiz həllər təklif edir. Sirkə tərkibindəki maddələr sayəsində yağları əridir, əhəngləri təmizləyir və təbii dezinfeksiyaedici rolunu oynayır.
Çörək sodası, aşındırıcı təsiri ilə, xoşagəlməz qoxuları neytrallaşdırarkən səthlərdə yığılmış kirləri təmizləyir. Limon suyu təbii antibakterial xüsusiyyətlərinə görə üstünlük verilir, xoş qoxusu isə mətbəxi təravətləndirir.

Bundan əlavə, təbii sabunlar və bitki tərkibli təmizləyici məhsullar kimyəvi maddələrdən azad olduqları üçün allergiya və qıcıqlanma riskini azaldır.
Mütəxəssislər mətbəxi təmizləyərkən təbii məhsulların düzgün nisbətdə və uyğun səthlərdə istifadə edilməsinin vacibliyini vurğulayırlar.
Təmizləmə zamanı əlcəklərdən istifadə etmək və sonra əlləri yaxşıca yumaq vacib sağlamlıq tədbirləridir.
Aygün
Medicina.az

