Icma.az
close
up
RU
Niyə ocaqda bişirilən yemək daha dadlı olur?

Niyə ocaqda bişirilən yemək daha dadlı olur?

Icma.az, Sia Az saytından verilən məlumata əsaslanaraq xəbər yayır.

Alimlər odun tüstüsünün tərkibində umami və yeməyin şirinliyini artıran onlarla molekul müəyyən ediblər...

...Yanan ocağın ətrafında oturmağın sehrli xüsusiyyəti var ki, hər hansı, hətta ən sadə yeməyi evdəkindən qat-qat dadlı edir. Görəsən, bəs niyə?

SİA-nın məlumatına görə, Popsci.com portalı açıq odda yemək bişirməyin sehrinin nə olduğunu izah edib.

Hər şeydən əvvəl, dadın yalnız dildəki reseptorlarla əlaqəli olmadığını başa düşməyə dəyər.

O, qoxu, toxuma, temperatur, səs və hətta yeməyin tarixinin birləşməsindən ibarətdir.

Bütün bunlarda əsas rolu retronazal iybilmə adlanan proses - qida ətirinin insanın ağız boşluğundan burun boşluğuna doğru hərəkəti oynayır.

Odun yanında olanda biz təkcə yeməyin dadını hiss etmirik, həm də yeməyin özündən, həm də oddan bütöv bir aromatik hissəcik buludunu nəfəs alırıq.

Yeməkləri odda qızardarkən, inqrediyentlər Maillard reaksiyasına məruz qalır, bunun nəticəsində amin turşuları və şəkərlər yüzlərlə mürəkkəb ləzzətli birləşmələrə birləşir. Məhz bu reaksiya qaynadılmış biftek, zefir və qızılı-qəhvəyi çörəyə ləzzətli dad verir.

Bundan əlavə, yanğın qidaya piroliz gətirir və üzvi komponentlərin termal parçalanması qidaya dumanlı, hisə verilmiş notlar verir.

Sobada yeməkdən fərqli olaraq, açıq odda bişirmə parlaq istiliyə və tüstüyə əsaslanır.

Kiçik atomlaşdırılmış hissəciklər odun yanmasından gələn aromatik birləşmələri birbaşa qidaya daşıyır. Alimlər odun tüstüsünün tərkibində umami və yeməyin şirinliyini artıran onlarla molekul müəyyən ediblər.

Bundan əlavə, tonqal ətrafında yemək insanın duyğularına və psixi vəziyyətinə təsir edən bir təcrübədir.

Tədqiqatlar göstərib ki, təbiətdə asudə vaxt keçirmək insan orqanizmində kortizolun (stress hormonu) konsentrasiyasını azaldır, diqqətliliyi və hissiyyat həssaslığını artırır.

Bu vəziyyətdə yeməyin daha dadlı olması təəccüblü deyil - biz sözün həqiqi mənasında adi haldan daha çox hiss edirik. İnsanın emosional fonu da səylərin əsaslandırılmasının təsirindən təsirlənir - davranış psixologiyasının prinsipi, insanların nəticələrə nail olmaq üçün səy göstərdikləri təqdirdə nəticələri daha çox qiymətləndirməyə meylli olduğunu bildirir.

Buna görə də, uzun müddət və əziyyətlə odun yandıran bəzi güveç və ya qızardılmış ət inanılmaz dərəcədə dadlı görünür. Nəhayət, onu da qeyd etmək lazımdır ki, açıq odda yemək bişirmək bəşər tarixində ən qədim təcrübələrdən biridir.

Antropoloqların fikrincə, əcdadlarımız oddan yemək bişirmək üçün bir milyon ildən çox əvvəl, hətta bu terminin adi mənasında insan olmamışdan əvvəl istifadə etməyə başlayıblar.

Od nəinki yeməyi daha təhlükəsiz və həzm üçün daha uyğun, həm də yeməkləri kollektiv bir ritual edir.

Nazlı Almuradova

Hadisənin gedişatını izləmək üçün Icma.az saytında ən son yeniliklərə baxın.
seeBaxış sayı:112
embedMənbə:https://sia.az
archiveBu xəbər 21 İyul 2025 00:46 mənbədən arxivləşdirilmişdir
0 Şərh
Daxil olun, şərh yazmaq üçün...
İlk cavab verən siz olun...
topGünün ən çox oxunanları
Hal-hazırda ən çox müzakirə olunan hadisələr

“Bu gün layiq olduğumuz qələbə əldə etdik”

19 Oktyabr 2025 19:14see185

Bakının bir çox yollarında nəqliyyatın sıxlığı müşahidə olunur SİYAHI

20 Oktyabr 2025 08:25see180

Rəştdən Həştərxana birbaşa uçuşlar başladı

19 Oktyabr 2025 19:10see142

Sarıkökün bu faydalarını çoxları bilmir

20 Oktyabr 2025 07:01see137

Ərdoğandan Şimali Kiprdə keçirilən prezident seçkilərinin ilkin nəticələrinə reaksiya

20 Oktyabr 2025 00:57see134

“Amazon”, “Snapchat” və “Zoom”da problem yarandı

20 Oktyabr 2025 14:39see134

Tramp görüşü zamanı daim Zelenskiyə söyüş söyürdü

19 Oktyabr 2025 23:19see132

Körpələrdə genetik xəstəliklərin aşkarlanması üçün ölkəyə 300 mindən çox test gətiriləcək

19 Oktyabr 2025 20:14see131

İspaniya La Liqası: Real Madrid səfərdən 3 xalla qayıdır

20 Oktyabr 2025 01:12see131

Tbilisidəki son etirazlara görə 14 nəfər saxlanıldı

19 Oktyabr 2025 18:49see129

“Mən ABŞ ı təhlükəyə ata bilmərəm...”

19 Oktyabr 2025 19:18see126

Rıbin və həyat yoldaşı öləcəkləri halda tək oğul övladlarına təlimatlar tərtib ediblər...

20 Oktyabr 2025 00:18see126

Sabah yağış yağacaq

19 Oktyabr 2025 13:05see125

Xaricdə saxta təhsil: Valideynlər xəbərsiz, tələbələr savadsız EKSPERT RƏYİ

21 Oktyabr 2025 05:43see125

Elmar Məmmədyarovdan açıqlama: “Kimin qarın ağrısı varsa, adımı hallandırır”

19 Oktyabr 2025 21:04see124

İş adamı hava limanında həbs edildi

20 Oktyabr 2025 20:43see124

Əməkdar artist Yadigar Muradovun vəziyyəti stabilləşib

19 Oktyabr 2025 18:49see123

Oyundan sonra duş qəbul edə bilmədilər Atletiko dan UEFA ya şikayət

21 Oktyabr 2025 00:12see123

Qara zirə yağı: Hər dərdin dərmanı

20 Oktyabr 2025 05:06see121

Səhər yeməyində turşu yeməyin 5 faydası

21 Oktyabr 2025 02:51see119
newsSon xəbərlər
Günün ən son və aktual hadisələri