Ömrü qısaldan 6 qida Hər masada var
Gündəlik istehlak etdiyimiz qidalar sağlamlığımıza, həyat keyfiyyətimizə və hətta nə qədər yaşadığımıza böyük təsir göstərir. Hərdən bu qidalardan həzz almaq normal olsa da, onları pəhrizinizin müntəzəm bir hissəsinə çevirmək xroniki xəstəlik riskini artıra və ömrü qısalda bilər. Daha sağlam alternativlər seçərək və yediklərinizə diqqət edərək daha uzun, daha sağlam həyat yolunda mühüm addımlar ata bilərsiniz.
Tribunainfo.az NTV-yə istinadən sağlamlığımıza və uzunömürlülüyümüzə mənfi təsir göstərə biləcək və tez-tez istehlak edilən 6 qidanı təqdim edir.
Emal edilmiş ƏT
Dondurulmuş toyuq göbələkləri və ya kolbasa kimi işlənmiş ətlər rahat və dadlı hesab edilsə də, sağlamlıq üçün böyük risklər daşıyır.
Bu ətlər xərçəng, xüsusilə də kolorektal xərçəng riskinin artması ilə əlaqələndirilən nitratlar və nitritlərlə qorunur.
2010-cu ildə nəşr olunan bir araşdırma açıq şəkildə bildirir ki, qırmızı və işlənmiş ət istehlakı ölüm, xərçəng riski və ürək xəstəliyi riskində əhəmiyyətli artımla əlaqələndirilir. Bu ətlər doymuş yağ və natriumda da yüksəkdir, ürək xəstəliklərinə və hipertoniyaya səbəb olur.
Şəkərli içkilər
Alkoqolsuz içkilər, enerji içkiləri və digər şəkərli içkilər əlavə şəkərlərlə doludur, bu da bədənimiz üçün bir ton problem yaradır. Həddindən artıq şəkər istehlakı çəki artımına, insulin müqavimətinə və 2-ci tip diabet, ürək xəstəliyi və qaraciyər problemləri riskinin artmasına səbəb olur.
2021-ci ildə nəşr olunan bir araşdırma, şəkərli içkilərin ürək-damar xəstəlikləri, diabet və piylənmə ilə əlaqəli xəstəliklərə töhfə verdiyi üçün hər il dünyada 184.000-dən çox insanın ölümünə səbəb olduğunu müəyyən etdi. Bunun əvəzinə bədəninizi nəmli və sağlam saxlamaq üçün su, bitki çayları və ya şəkərsiz içkilərə üstünlük verin.
RAFİNƏ EDİLMİŞ TAXILLAR
Ağ çörək, ağ düyü və makaron kimi zərif taxıllar bir çox evdə əsas məhsuldur. Bununla belə, onlar həddindən artıq işlənir və lif, vitamin və minerallar kimi əsas qida maddələrindən məhrum olurlar. Bu qida çatışmazlığı qan şəkərinin sürətlə yüksəlməsinə və aşağı düşməsinə səbəb olur ki, bu da zamanla 2-ci tip diabet və piylənmə riskini artırır.
Qəhvəyi düyü, quinoa və tam buğda çörəyi kimi tam taxılları seçmək uzunmüddətli sağlamlıq üçün daha sağlam seçimdir.
Qızardılmış kartof, qızardılmış toyuq və dönər kimi qızardılmış qidalar bağırsaq maneə funksiyasını poza və həzm sistemində iltihaba səbəb ola biləcək sağlam olmayan yağlarla zəngindir.
Qizardılan qidalar
Kartof qızartması, qızardılmış toyuq və soğan halqaları dadlı ola bilər, lakin sağlamlığınız üçün ən zərərli qidalardandır. Qızardılmış qidalar tez-tez pis xolesterol (LDL) səviyyələrini yüksəltdiyi və yaxşı xolesterolu (HDL) aşağı saldığı bilinən trans yağları yüksək olan yağlarda bişirilir. Bu, ürək xəstəliyi və insult riskini artırır.
Bir araşdırma, qızardılmış qidaların müntəzəm istehlakının, xüsusən də qadınlarda vaxtından əvvəl ölüm riskinin artması ilə əlaqəli olduğunu göstərdi. Qızardılmış qidalar çox kalorilidir və kilo almağa və xroniki iltihaba səbəb ola bilər.
Abur-cubur
Çipslər, krakerlər və digər qablaşdırılmış qəlyanaltılar həddindən artıq işlənmiş və sağlam olmayan əlavələr, konservantlar və duzla doludur. Həddindən artıq natrium istehlakı yüksək qan təzyiqinə, böyrək problemlərinə və insult riskinin artmasına səbəb ola bilər.
Bu qəlyanaltıların əvəzinə, qoz-fındıq, toxum və ya təzə meyvə kimi daha sağlam alternativləri nəzərdən keçirin.
Süni şəkər
Şəkərin “sağlam” alternativi kimi satılsa da, süni dadlandırıcıların öz riskləri ola bilər. Bu dadlandırıcılar bağırsaqların sağlamlığını poza bilər, metabolik disbalanslara və şəkərli qidalara istəklərin artmasına səbəb ola bilər.
Ceyran