Orucluqda bu amillər artıq çəki almağa səbəb ola bilər Zakir Quliyev
Bakivaxti portalından verilən məlumata görə, Icma.az xəbər yayır.
“Oruc tutmaq bir çox insan üçün arıqlama üsulu kimi qəbul edilsə də, əksər hallarda düzgün olmayan qidalanma səbəbindən artıq çəki almağa səbəb ola bilər”.
Bakıvaxtı.az xəbər verir ki, bu fikirləri 93 FM dalğasında yayımlanan “Sağlam radio”da Səhiyyə Nazirliyinin mütəxəssis-eksperti, terapevt Zakir Quliyev səsləndirib.
Onun sözlərinə görə, bunun əsas səbəbləri iftarda və imsakda həddindən artıq kalorili qidalar qəbul etmək, fiziki aktivliyin azalması və maddələr mübadiləsinin yavaşlamasıdır:
“Oruc tutan şəxslər sağlam qidalanma prinsiplərinə əməl edərək artıq çəki almadan Ramazanı keçirə bilərlər. İlk olaraq şəkərli və çox yağlı qidalardan çəkinmək tövsiyə olunur. Şirin və yağlı yeməklər gün ərzində enerjinin tez tükənməsinə və aclıq hissinin tez yaranmasına səbəb ola bilər. Kompleks karbohidratlara üstünlük verməklə (tam taxıllı çörək, yulaf, qəhvəyi düyü kimi qidalar) daha uzun müddət toxluq hissi yaranaq. Yumurta, az yağlı pendir, qatıq, toyuq və ya balıq əzələlərin qorunmasına və maddələr mübadiləsinin aktiv qalmasına kömək edir. İmsakda ən azı 2 stəkan su içmək gün ərzində susuzluğun qarşısını alır və maddələr mübadiləsini sürətləndirir”.
Mütəxəssis-ekspert qeyd edib ki, iftarı 1-2 ədəd xurma və 1 stəkan su ilə açmaq, sonra şorba və ya salat kimi yüngül qidalar qəbul etmək həzm sistemini qoruyur:
“Birdən-birə çox yemək olmaz. Sürətli və çox miqdarda yemək mədənin həddindən artıq yüklənməsinə və piylənməyə səbəb ola bilər. Kiçik porsiyalarla yemək məsləhətdir. Qızardılmış və yağlı qidalardan uzaq durmaq məsləhət görülür. Yağda qızardılmış qidalar yüksək kalorili olduğu üçün artıq çəkiyə səbəb ola bilər. Bunun əvəzinə sobada və ya buxarda bişmiş yeməklərə üstünlük verilməlidir.
Sadə karbohidratlar yerinə kompleks karbohidratlar (ağ çörək, ağ düyü və şəkərli qidalar) əvəzinə bulqur, tam taxıllar, tərəvəzlər) daha faydalıdır. Həddindən artıq şirniyyat qəbul etmək tövsiyə olunmur. Ramazan ayında şirin içkilər və desertlər çox istehlak olunur. Lakin şəkərli qidalar artıq çəkiyə və insulin səviyyəsinin kəskin yüksəlməsinə səbəb ola bilər. Əgər şirniyyat yeyiləcəksə, az miqdarda və yeməkdən sonra 1-2 saat gözləyərək qəbul edilməlidir”.
Z.Quliyev bildirib ki, iftardan sonra yüngül fiziki fəaliyyət vacibdir. Axşam yeməyindən sonra 30 dəqiqəlik gəzinti həzmə kömək edər və maddələr mübadiləsini sürətləndirər. Ağır idman məşqlərindən çəkinməyi məsləhət görürük. Oruc zamanı ağır məşqlər orqanizmi zəiflədə bilər. Bunun əvəzinə, yüngül aerobik hərəkətlər və ya yoqa seçilə bilər. Bundan əlavə, su qəbulunu gün ərzində bərabər paylamaq lazımdır: 2-2.5 litr su içmək həm maddələr mübadiləsini sürətləndirir, həm də aclıq hissini azaldır. Bu zaman şirin və qazlı içkilərdən uzaq durmaq məsləhət görülür. Bu içkilər təkcə artıq çəkiyə səbəb olmur, həm də susuzluğu artırır. Bunun əvəzinə, ayran, bitki çayları və ya limonlu su içmək daha yaxşıdır”.

