Payız aylarında niyə kərə yağı yemək lazımdır?
Moderator.az saytından verilən məlumata əsasən, Icma.az məlumatı açıqlayır.
Payızda vitamin çatışmazlığı ilə mübarizə aparmaq üçün hansı qidaların yeyilməli olduğu açıqlanıb.
Moderator.az xəbər verir ki, bu barədə ROSBIOTECH Universitetinin İ.A. Roqov adına Tətbiqi Biotexnologiya və Qida Mühəndisliyi İnstitutunun direktoru Dmitri Kulikov "Gazeta.Ru"ya danışıb.
O bildirib ki, menyuya kərə yağı əlavə etmək A, E, D və K vitamini çatışmazlığı riskini azaldır. Çörək isə mineral və amin turşusu çatışmazlığı riskini azaltmağa kömək edir.
Mütəxəssisin sözlərinə görə, insan orqanizmi mikroelementləri saxlaya bilmir, ona görə də onlar müntəzəm olaraq qida vasitəsilə qəbul edilməlidir. Bu məqsədlə xüsusi olaraq zənginləşdirilmiş məhsullara üstünlük vermək lazımdır.
"Bu cür qidaları hazırlamağın məqsədi ictimai sağlamlığı qorumaqdır. Bu gün çörəyin qida dəyərini artırmaq üçün ona vitaminlər, minerallar və amin turşuları əlavə edilir. Bir sıra məhsullar vitamin və mineral kompleksləri, eləcə də təbii bitki mənşəli əlavələrlə zənginləşdirilir. Məsələn, südün tərkibinə D vitamini əlavə olunur", - deyə Kulikov söyləyib.
Ekspert payız-qış mövsümündə günəş işığının olmamasının D vitamini səviyyəsinin azalması riski yaratdığını, bu səbəblə süd məhsullarının qidalanmada rolunun vacib olduğunu izah edib.
"D vitamininizi xüsusi olaraq zənginləşdirilmiş süddən, hazır kokteyllərdən və yağda həll olan A, E və K vitaminləri ilə zənginləşdirilmiş yağdan əldə edə bilərsiniz. Prebiotiklər və bioloji aktiv maddələrlə zənginləşdirilmiş içkiləri nəzərdən keçirməyə dəyər", - deyə ekspert məsləhət görüb.
O qeyd edib ki, lakin, çox miqdarda kərə yağı tərkibindəki doymuş yağ, xüsusən də xolesterol səviyyəsinin yüksək olması səbəbindən zərərli ola bilər. Ümumdünya Səhiyyə Təşkilatının (ÜST) qaydalarına görə, sağlam insan gündə təxminən 10-20 qram kərə yağı istehlak etməlidir. Bu miqdar bir-iki çay qaşığı kərə yağına bərabərdir.
Kulikov bəzi istehsalçıların məhsullarına yüksək aktiv B vitaminləri formalarını (B6, B9, B12) əlavə etdiklərini və bu cür qidaların da payız-qış mövsümündə faydalı olacağını vurğulayıb.
Bu mövzuda digər xəbərlər:
Baxış sayı:59
Bu xəbər 22 Noyabr 2025 09:20 mənbədən arxivləşdirilmişdir



Daxil ol
Online Xəbərlər
Xəbərlər
Hava
Maqnit qasırğaları
Namaz təqvimi
Kalori kalkulyatoru
Qiymətli metallar
Valyuta konvertoru
Kredit Kalkulyatoru
Kriptovalyuta
Bürclər
Sual - Cavab
İnternet sürətini yoxla
Azərbaycan Radiosu
Azərbaycan televiziyası
Haqqımızda
TDSMedia © 2025 Bütün hüquqlar qorunur







Günün ən çox oxunanları



















