Pomidor və xiyarı niyə birlikdə yeyə bilməzsiniz..?
Icma.az, Sia Az portalına istinadən məlumatı açıqlayır.
Xiyarı pomidorla birlikdə salatlarda yeyə bilməyəcəyiniz fikrini tez-tez eşidə bilərsiniz. Amma bu həqiqətən doğrudurmu?
SİA-nın məlumatına görə, Filippin Respublikasının Milli Qidalanma Şurasının rəsmi saytında pomidor və xiyarın salatlarda birlikdə yeyilə biləcəyini izah edib.
Hər şeydən əvvəl, xiyarın əslində katalaza adlı xüsusi bir fermenti ehtiva etdiyini başa düşmək lazımdır.
Xüsusilə digər tərəvəzlərdəki C vitaminini parçalayır. Wellness by Tanya şirkətinin dietoloqu Tanya Kapurun sözlərinə görə, xiyar orqanizmi nəmlə təmin etməyə kömək edən minerallarla zəngindir, lakin onlar C vitamininin udulmasına mane olur.
Buna görə də diyetoloqlar ümumiyyətlə xiyar və pomidorun birləşməsindən çəkinməyi tövsiyə edirlər.
Xüsusilə salatlarda. Bundan əlavə, bu iki tərəvəzin müxtəlif həzm prosesləri var, buna görə də onları tez-tez birlikdə yemək mədə narahatlığına səbəb ola bilər.
İnsanlar tez-tez yemək hazırlayarkən müxtəlif tərəvəz və qidaları qarışdırırlar, bunların hamısının müxtəlif həzm sürətinə malik olduğunun fərqinə varmadan...
Qida molekulları həzm zamanı parçalandıqda bəzi qidalar tez əriyir, bəziləri isə bağırsaq divarlarına yapışaraq günlərlə orada qalaraq bir sıra problemlər yaradır.
Xiyar və pomidor belə məhsullardır. Xiyar yüngüldür, buna görə də daha tez həzm olunur, lakin pomidor və xüsusilə toxum mədədə daha çox vaxt keçirir.
Dietoloqlar qeyd edirlər ki, C vitaminini parçalayan katalaza fermenti adətən yalnız xiyarları kublara və ya dilimlərə kəsdiyimiz zaman işə başlayır. Xiyar və pomidor bütöv istehlak edilərsə, heç bir ciddi təsir olmayacaq.
Pomidorla xiyar yesəniz nə olar..?
Dietoloqlar və diyetoloqlar, katalaza fermentinin olmasına baxmayaraq, xiyar və pomidorun eyni vaxtda istehlakının orqanizmdə C vitamininin tərkibini pisləşdirə bilməyəcəyini iddia edirlər. Yeməyi çeynədiyiniz zaman bədən tərəfindən çeynəmə zamanı istehsal olunan fermentlər və qidanın tərkibində olan fermentlər birlikdə işləyir. C vitaminini həqiqətən tez parçalamaq üçün bu fermentlər ya miqdarca qeyri-kafi olur, ya da mədə və ağızda olan mənfi pH səviyyələrində qeyri-aktiv olur.
Beləliklə, sevimli salatınızı təzə pomidor və xiyar ilə təhlükəsiz hazırlaya bilərsiniz. Xiyarın tərkibindəki fermentlərin C vitamini səviyyəsinə ciddi təsiri olmamalıdır.
Nazlı Almuradova


