Qida dəyəri dondurulmada necə dəyişir? EKSPERT AÇIQLADI
Sia Az saytından verilən məlumata görə, Icma.az xəbər verir.
"Dondurulmuş qidaların keyfiyyəti və dəyəri əsasən dondurma texnologiyasından və saxlanma şəraitindən asılıdır". Bu sözləri SİA-ya açıqlamasında qida mühəndisi, nutrisioloq Fərid Səfərov deyib.
Onun sözlərinə görə, dondurma, qidanın tərkibindəki suyun buz kristallarına çevrilməsi vasitəsilə mikroorqanizmlərin və fermentlərin fəaliyyətini dayandıran üsuldur: "Bu proses qidanı təbii şəkildə “dayandırmaq” deməkdir. Doğru temperaturda (–18°C və ya daha aşağı) aparıldıqda məhsulun strukturu, vitamin və mineral tərkibi, dad və qoxusu uzun müddət qorunub saxlanılır. Qida dəyərinə təsir baxımından mineral itkiləri və struktur dəyişiklikləri çox az olur və bu itkilər qidanın ümumi dəyərinə demək olar ki, təsir etmir.
Əgər dondurma prosesi düzgün aparılmasa, bir sıra problemlər yarana bilər. Yavaş dondurulma zamanı hüceyrə quruluşu zədələnir və məhsulun teksturası pisləşir. Məhsul bir neçə dəfə dondurulub-çözdükdə bakteriya artımı baş verir və qida zəhərlənməsi riski yüksəlir. Uzun müddət (6 aydan çox) saxlanıldıqda isə vitamin itkisi və dad dəyişiklikləri müşahidə oluna bilər. Düzgün texnologiya ilə dondurulmuş məhsullar təzə qida qədər faydalı ola bilər. Əsas amillər məhsulun necə dondurulduğu, necə saxlandığı və necə çözülməsidir. Çözülmə prosesi otaq temperaturunda deyil, soyuducuda aparılmalıdır. Qida dəyərinə ən çox təsir edən mərhələ dondurulma yox, məhz çözülmə və bişirmə prosesidir".
Bu mövzuda digər xəbərlər:
Baxış sayı:95
Bu xəbər 05 Noyabr 2025 15:41 mənbədən arxivləşdirilmişdir



Daxil ol
Xəbərlər
Hava
Maqnit qasırğaları
Namaz təqvimi
Qiymətli metallar
Valyuta konvertoru
Kredit Kalkulyatoru
Kriptovalyuta
Bürclər
Sual - Cavab
İnternet sürətini yoxla
Azərbaycan Radiosu
Azərbaycan televiziyası
Haqqımızda
TDSMedia © 2025 Bütün hüquqlar qorunur







Günün ən çox oxunanları



















