Qida israfının qarşısını necə almalıyıq? Ekspert AÇIQLADI
Icma.az bildirir, Redaktor.az saytına əsaslanaraq.
Qida israfı həm ailə büdcəsinə, həm də ətraf mühitə ciddi təsir göstərən problemlərdən biridir.
Bəs bunun qarşısını necə almalıyıq?
Redaktor.az-a danışan qida eksperti Fərid Səfərov bildirdi ki, hər bir insan gündəlik vərdişlərində kiçik dəyişikliklər edərək bu problemin qarşısını ala bilər.
Onun sözlərinə görə, alış-veriş planı hazırlamaq lazımdır:
"Marketə getməzdən əvvəl siyahı tutmaq və yalnız lazım olan məhsulları almaq artıq qidanın yığılmasının qarşısını alır. Meyvə, tərəvəz, süd məhsulları və ət üçün uyğun temperatur, şərait yaradılmalıdır. Bu, onların daha uzun müddət təzə qalmasına imkan verir. Yemək bişirərkən və ya süfrəyə qoyarkən lazım olandan artıq miqdar hazırlamamaq israfı minimuma endirir. Artan yeməkləri dondurmaq, ertəsi gün fərqli yeməkdə istifadə etmək və ya şorbaya, salata qatmaq olar".

Mütəxəssis insanlara xəbərdarlıq etdi ki, “tarixi keçib at” düşüncəsindən uzaq olmaq lazımdır.
"Məhsulların “son istifadə tarixi” ilə “tövsiyə olunan müddət” arasında fərq var. Bir çox qida məhsulu düzgün saxlanıldıqda həmin tarixdən sonra da istifadəyə yararlı olur. İstifadə olunmayan tərəvəz qabıqları və orqanik tullantılar torpağın zənginləşdirilməsi üçün əla xammaldır. Qida israfının qarşısını almaq üçün əsas prinsip lazım olduğu qədər almaq, düzgün saxlamaq və yaradıcılıqla istifadə etməkdir. Bu, həm sağlam qidalanmanı, həm də resursların qorunmasını təmin edir".
Aytəkin TOFİQQIZI


