Qırmızı şərab içdikdən sonra baş niyə ağrıyır? Sən demə...
Publika.az saytından verilən məlumata görə, Icma.az xəbər verir.
Alimlər insanın niyə qırmızı şərab içdikdən sonra başının ağrıdığını öyrəniblər.
Publika.az xəbər verir ki, bu barədə “The Conversation” jurnalı yazır. Nəşrin yazdığına görə, hələ qədim Roma tibb əsərlərində qırmızı şərab istehlakının baş ağrısına səbəb ola biləcəyinə dair mənbələr var. Qırmızı şərabda olan sulfinlər, biogen aminlər və tanin ən çox ehtimal olunan səbəblər hesab olunurdu.
Mütəxəssislər qeyd edirlər ki, sulfinlər, əlbəttə ki, baş ağrısına səbəb ola bilər, lakin hazırda dünyada geniş yayılmış şərablarda bu maddənin tərkibi çox aşağıdır. Bundan əlavə, həm qırmızı, həm də ağ şərablarda daha çox sulfit var. Azotlu birləşmələr olan biogen aminlər bir çox fermentləşdirilmiş qidalarda olur. Lakin adi şərablarda onların tərkibi çox azdır.
Çox güman ki, baş ağrılarının səbəbi üzümün qabığında və toxumunda olan fenolik birləşmələrdir. Qırmızı şərabda çox miqdarda fenol var və son araşdırmalara görə baş ağrısına səbəb ola biləcək ən çox ehtimal olunan maddədir.
Tural
Bu mövzuda digər xəbərlər:
Baxış sayı:75
Bu xəbər 19 Dekabr 2024 13:57 mənbədən arxivləşdirilmişdir



Daxil ol
Xəbərlər
Hava
Maqnit qasırğaları
Namaz təqvimi
Qiymətli metallar
Valyuta konvertoru
Kredit Kalkulyatoru
Kriptovalyuta
Bürclər
Sual - Cavab
İnternet sürətini yoxla
Azərbaycan Radiosu
Azərbaycan televiziyası
Haqqımızda
TDSMedia © 2025 Bütün hüquqlar qorunur







Günün ən çox oxunanları



















