Qızartmaq üçün nə daha yaxşıdır donuz yağı, yoxsa bitki yağı?
Milli.az saytına istinadən Icma.az xəbər verir.
Mətbəxdə daim müzakirə olunan məsələ: qızartmaq üçün nə daha yaxşıdır, adi bitki yağı, yoxsa donuz yağı? Və sağlam salatlar üçün hansı yağ seçilməlidir?
Milli.Az xəbər verir ki, Ukraynanın həkimi, professoru və qastroenteroloq-nutritionisti Halyna Anokhina RBC-Ukrayna ilə müsahibəsində mifləri dağıdaraq sağlamlığınızı qorumaq və qidalarınızda zərərli maddələrin yaranmasının qarşısını almaq üçün tövsiyələr verib.
Bitki yağında qızartmaq zərərli ola bilərmi?
Mütəxəssisin sözlərinə görə, adi günəbaxan və ya qarğıdalı yağı kimi bitki yağlarında yüksək temperaturda qızartmaq sağlamlıq üçün ən yaxşı seçim deyil. Bu zaman təhlükəli xərçəngogen maddə, benzo[a]piren əmələ gələ bilər.
Bunun əvəzinə qastroenteroloq qızartmaq üçün donuz yağı və ya rəndələnmiş donuz piyindən (smalets) istifadə etməyi tövsiyə edir. Bu məhsulların tüstü nöqtəsi çox yüksəkdir, təxminən 245-250°C, buna görə də zərərli benzo[a]pirenin əmələ gəlmədən qızartmaq mümkündür.
Alternativ kimi, təmizlənmiş kərə yağı (ghee) də istifadə edilə bilər.
Əgər heyvan mənşəli yağ yemirsinizsə?
Bitki yeməkləri hazırlayarkən həkim buxarda bişirməyi məsləhət görür: tavaya az miqdarda su tökün, tərəvəzləri əlavə edin və öz suyunda bişirin. Bişdikdən sonra isə yeməyə xüsusi qarışıq əlavə edə bilərsiniz:
bir az su
zeytun yağı (qarışıq olsa da olar)
limon suyu, alma sirkəsi və ya adi sirkə
sarımsaq, göyərti, sevdiyiniz ədviyyatlar və dad balansı üçün bir az şəkər
Mütəxəssis izah edir ki, "qarışıq" adətən zeytun yağına kanola yağının əlavə olunması deməkdir. Lakin kanola yağı tərkibinə görə zeytun yağından geri qalmır və hətta zeytun yağında olmayan dəyərli omega-3 yağ turşuları da ehtiva edir.
Əsl, tam saf zeytun yağı çox bahadır, çünki təxminən beş kilo zeytindən cəmi bir litr yağ çıxır və zeytun ağaclarının məhsuldarlığı azdır. Bu səbəbdən dükanlarda satılan zeytun yağlarının çoxu əslində qarışıqlardır.
Lakin həkim deyir ki, bu narahatlıq üçün əsas yoxdur. Belə qarışıqlar adi günəbaxan və ya qarğıdalı yağlarından daha sağlam seçimdir.
Kənan
Milli.Az
 Bu mövzuda digər xəbərlər:
Bu mövzuda digər xəbərlər: Baxış sayı:70
Baxış sayı:70 Bu xəbər 31 İyul 2025 02:03 mənbədən arxivləşdirilmişdir
Bu xəbər 31 İyul 2025 02:03 mənbədən arxivləşdirilmişdir



 Daxil ol
Daxil ol
 Xəbərlər
Xəbərlər Hava
Hava Maqnit qasırğaları
Maqnit qasırğaları Namaz təqvimi
Namaz təqvimi Qiymətli metallar
Qiymətli metallar Valyuta konvertoru
Valyuta konvertoru Kredit Kalkulyatoru
Kredit Kalkulyatoru Kriptovalyuta
Kriptovalyuta Bürclər
Bürclər Sual - Cavab
Sual - Cavab İnternet sürətini yoxla
İnternet sürətini yoxla Azərbaycan Radiosu
Azərbaycan Radiosu Azərbaycan televiziyası
Azərbaycan televiziyası Haqqımızda
Haqqımızda 
 
 
 
 TDSMedia © 2025 Bütün hüquqlar qorunur
TDSMedia © 2025 Bütün hüquqlar qorunur
 







 Günün ən çox oxunanları
Günün ən çox oxunanları



















