Ramazan bayramında qidalanma ilə bağlı məsləhətlər
Icma.az xəbər verir, Medicina saytına əsaslanaraq.
Ramazan bayramında yeyib-içməyə diqqət yetirilməlidir.
Medicina.az xəbər verir ki, mütəxəssislər deyir ki, Ramazan ayında oruc tutarkən uzun saat boş qalan mədə bayramda birdən-birə yüklənməməlidir.
Ürək-damar, ürək çatışmazlığı və hipertoniyadan əziyyət çəkən xəstələr bayram günlərində pəhrizlərini davam etdirməlidirlər.

Mütəxəssislər bayramda yeməklərin sayının artması və həddindən artıq yemək istəyinin bəzi sağlamlıq problemlərinə yol aça biləcəyini bildirirlər.
Bu prosesdə mədəyə qəfil yüklənməmək, orqanizmi yavaş-yavaş öyrəşdirmək və şəkərli qidalardan uzaq durmaq tövsiyə olunur.
Məsləhətlər:
- Bayram səhəri az duzlu pendir, zeytun, dənli çörək və bol göyərti ilə səhər yeməyi günə enerjili başlamağınıza kömək edəcək.
Yüngül desertləri seçin
- Bayram deyiləndə ağla konfet və şirniyyatlar gəlir. Xüsusilə paxlava və şərbətli desertlər həddindən artıq yeyildikdə qan şəkərini sürətlə artıra bilər. Bunun əvəzinə az miqdarda yemək və ya porslara nəzarət edərək yüngül desertlər seçmək daha sağlamdır.
Yemək fasilələri qısa olmalıdır
- Bayramda yeməyin miqdarı birdən artırılmamalıdır. Yemək fasilələri ən azı 2, ən çoxu 4-5 saat olmalıdır.
Qəlyanaltı üçün meyvə
- Lazım olduqda qəlyanaltılar zamanı pəhrizə təzə meyvə və ya şəkəri az olan kompotlar, ayran, kefir kimi içkilər əlavə edilməlidir.
Bol su içilməlidir
- Ürək və təzyiq xəstələri bayramda bol su içməlidirlər. Gündə ən az 2-2,5 litr su içmək ürək sağlamlığı üçün vacibdir.
Duz məhdudlaşdırılmalıdır
- Tərkibində həddindən artıq duz olan turşu məhsulları, turşu və qəlyanaltılardan uzaq durmaq lazımdır.
Qızartma yerinə qaynatma
- Qızardılmış yeməklər yerinə ızgara, qaynadılmış və ya sobada bişmiş yeməklərə üstünlük verilməlidir. Bol lif tərkibli tərəvəzlər və tam taxıl məhsulları həzmi dəstəkləyəcək və ürək sağlamlığını qoruyacaq.
- Diabet xəstələri üçün meyvə
- Şəkər və hipertoniya xəstələri meyvə qəbulunda porsiyaya diqqət etməlidirlər.
Alma, armud, çiyələk kimi aşağı glisemik indeksi olan meyvələr daha sağlam alternativdir.
Dərmanları atlamayın
Xroniki xəstəlikləri olanların bayramda istifadə etdikləri dərmanları qaçırmamasının həyati əhəmiyyət kəsb etdiyi vurğulanıb.
Hər yeməkdə tərəvəz yeyin
Əsas 4 qrup adlanan ət, süd, tərəvəz və taxılların yeməklərə daxil edilməsinə diqqət yetirilməlidir. Tərəvəz qrupu hər yeməkdə yeyilməlidir. Lif, vitamin və mineral qəbulunu təmin etmək üçün tərəvəz qəbuluna xüsusi diqqət yetirilməlidir.
Ramazan bayramında ailələr daha çox səhər yeməyi süfrəsində görüşür.
Mütəxəssislərə görə; xəmir, salam və kolbasa kimi işlənmiş qidalar yerinə pendir, qaynadılmış yumurta və mövsüm tərəvəzlərindən ibarət yüngül səhər yeməyinə üstünlük verilməlidir.
Bayram ziyarətlərində konfetlər və bol şərbətli şirniyyatlar yerinə südlü desertlər yeyilə bilər.
Qazlı, şəkərli və şirin içkilər yerinə adi mineral su və türk qəhvəsinə üstünlük verilməlidir.
Həzm problemlərinin qarşısını almaq üçün lif qəbulunu artırmalı və yeməklərimizə tərəvəz və tam taxılları daxil etməliyik.
Aygün
Medicina.az
