Şüşə butulkaların da “zibili çıxdı”...
Sia Az saytından alınan məlumatlara görə, Icma.az xəbər verir.
İçməli suda isə mikroplastik səviyyəsinin bütün növ qablarda nisbətən aşağı olduğu aşkar edilmişdir. Soda və pivənin səviyyəsi daha yüksək imiş...
SİA-nın məlumatına görə, Fransa Qida Təhlükəsizliyi Agentliyi (ANSES) aşkar edib ki, şüşə butulkalardakı su, soda, pivə və şərabın tərkibində plastik butulkalar və ya qutulardakı eyni içkilərdən 5-50 dəfə çox mikroplastik var. ANSES-in tədqiqat direktoru Quillaume Duflot qeyd edib ki, alimlər Fransada satılan məşhur içkiləri araşdırıblar.
Onlar qablaşdırma növünün mikroplastiklərin səviyyəsinə necə təsir etdiyini öyrənməyi planlaşdırırıblar.
Agence France-Presse (AFP) yazır ki, tədqiqatçılar orta hesabla şüşə butulkadan bir litr içkinin tərkibində 100-ə yaxın mikroplastik hissəcik olduğunu qeyd ediblər.
Aspirant İzelin Şaib mikroplastik hissəciklərin şüşə butulkaların qapaqlarının kənarındakı boyanın formasına, rənginə və tərkibinə uyğun gəldiyini söyləyib.
Çox güman ki, saxlama zamanı qapaqlar bir-birinə toxunur və sürtülür, mikrohissəciklərin sərbəst buraxıldığı görünməz cızıqlar yaradır.
Eyni zamanda, içməli suda mikroplastiklərin səviyyəsi bütün növ qablarda nisbətən aşağı olub - şüşə butulkalarda litrdə 4,5 hissəcikdən plastik qablarda 1,6 hissəyə qədər.
Şərab, hətta stəkanda da minimal dəyərlər göstərib. Bunun səbəbləri hələ aydın deyil. Soda və pivə üçün səviyyə daha yüksək idi: litrdə 30-dan 60-a qədər hissəcik.
ANSES qeyd edib ki, mikroplastiklər üçün toksiklik həddi olmadığı üçün bu cür dəyərlərin insan sağlamlığı üçün təhlükə olub-olmadığını söyləmək hazırda mümkün deyil. Agentlik istehsalçılara qapaqları təmizləmə üsullarını təkmilləşdirməyi təklif edib: hava ilə üfürmək, ardınca su və spirtlə yaxalamaq çirklənməni 60 faiz azalda bilər.
Nazlı Almuradova


