Tərəvəzləri BU HALDA yeyin: Faydaları tükənməzdir
News24 saytından alınan məlumatlara görə, Icma.az xəbər verir.
Adətən qida rasionunu dəyişərək sağlam qidalanmağa keçid edənlər ərzaqların müxtəlif cür qəbulu üsullarının qida maddələrinin tərkibinə necə təsir etdiyi ilə maraqlanırlar. Digərləri ümumiyyətlə pəhrizlərinə ilk növbədə daha çox tərəvəz daxil etməyə üstünlük verirlər.
News24.az xəbər verir ki, fərqli bişirmə üsulları qidaların qida dəyərinə təsir göstərir, lakin burada, çiy, buxarda hazırlanmış və ya qızardılmış tərəvəzlər nəzərdə tutulmur.
Yüksək temperatura uzun müddət məruz qalma bir çox qidaların tərkibindəki maddələri məhv edir. Lakin onlardan yemək hazırlayarkən tərəvəzlərin hüceyrə divarları yumşalır, onların həzmini asanlaşdırır, həm də strukturunu dəyişir və orqanizmin tərəvəzlərdən qida maddələrini qəbul etmək qabiliyyətini artırır.
Bişmiş pomidor, xərçənglə mübarizə aparan antioksidant likopeni çiy olanlara nisbətən daha çox ifraz edir. Bişmiş yerkökü daha çox beta-karotin ehtiva edir və bu, orqanizmdə asanlıqla udulur. Balqabaq, yerkökü və şirin kartofun qızardılması bədəndə iltihabla mübarizə apardığı bilinən antioksidantlarla zəngin piqmentlər olan karotenoidlərin səviyyəsini artırır.
Bir qayda olaraq, bişirmə müddəti nə qədər qısa olarsa, qida maddələri bir o qədər çox saxlanılır. Nisbətən az vaxt tələb etdiyinə görə, buxarda bişirmə və mikrodalğalı soba ən çox seçilən bişirmə üsulları hesab olunur. Bu üsullar həmçinin bişirmək üçün yağ da tələb olunmur.
Diyetoloqlar deyirlər ki, az miqdarda yağ istifadə etməkdə heç bir problem yoxdur. Yağ tərəvəzləri daha dadlı etməkdən əlavə, cüzi qızaqmış yağ özündə həll olunan vitaminlərin bədənə sorulmasına kömək edir./Bizim.Media


