Icma.az
close
up
RU
Bu tərəvəzləri çiy yeməyin SƏBƏB

Bu tərəvəzləri çiy yeməyin SƏBƏB

Yəqin ki, istilik müalicəsinin bir çox qidaları qida dəyərindən məhrum etdiyini eşitmisiniz. Əksər hallarda, bu doğrudur, buna görə də bəziləri yeməyi yalnız orijinal formada yeməyə keçməyə qərar verir və rasionlarının əsasını tərəvəz və meyvələrdən təşkil edir. Ancaq bütün tərəvəzlər çiy yeyilə bilməz və bunu etməmək vacibdir.

Lent.az xarici mediaya istinadla bişirilməsi çox arzu olunan beş tərəvəzin siyahısını təqdim edir.

1. Kartof

Onu qaynadın, bişirin, qızardın - hər hansı bir bişirmə üsulundan istifadə edin, ancaq kartofu çiy yeməyin. Tərkibində həzm olunmayan çoxlu nişasta var. İstilik müalicəsi də onu parçalamağa kömək edir, bu da assimilyasiya prosesini asanlaşdırır.

Çiy kartof şişkinlik kimi mədə-bağırsaq problemlərinə səbəb ola bilər. Kök yumrularında yaşıl ləkələr görünürsə, kartofu hansı formada yeməyə hazırlaşmağınızdan asılı olmayaraq, bu sahələr kəsilməlidir - onların tərkibində insan orqanizmi üçün zəhərli maddə olan çoxlu solanin var.

2. Badımcan

Solanin təkcə kartofda deyil, badımcanda da olur. Xüsusilə sarımtıl-qəhvəyi rəngə sahib olan yerlərdə bol olur. Müvafiq olaraq, bu tərəvəzin əvvəlcədən istilik müalicəsi olmadan istifadəsi şişkinlik, mədə ağrısı və ürəkbulanma kimi xoşagəlməz əlamətlərə səbəb ola bilər.

Çiy badımcan isə sadəcə olaraq çox dadlı deyil - onlar acıdır.

3. Brüssel kələmi

Bu tərəvəzin tərkibində solanin kimi zəhərli birləşmələr yoxdur, ona görə də texniki cəhətdən çiy yeyilə bilər. Yeganə sual: “Niyə bunu etmək olmaz?” Çiy Brüssel kələmləri:

• güclü acıdır;

• daha pis həzm olunur;

• qaz əmələ gəlməsini gücləndirir.

Buna görə də onu sadəcə 15 dəqiqə bişirmək məsləhət görülür. Bitki yağı, soğan və digər inqrediyentləri əlavə etmək, suda və ya bulyonda bişirmək sizin zövqünüzə bağlıdır.

4. Brokkoli

Eyni şey brokkoliyə də aiddir. Bununla belə, mədə şirəsinin turşuluğunun artması diaqnozu qoyulanlar üçün çiy brokkoli əks təsir göstəricidir.

5. İspanaq

İspanaq yarpaqlarında maddələr mübadiləsindən tutmuş DNT replikasiyasına qədər biokimyəvi proseslərdə iştirak edən çoxlu mikroelementlər - vitaminlər və minerallar var. Bununla belə, onlar oksalatlarla da zəngindirlər ki, bu da öz növbəsində antinutrientlər, mikroelementlərin udulmasına mane olan maddələrdir. İstilik müalicəsi oksalatları "öldürür", buna görə ispanaq ən yaxşı qaynadılmış və ya pörtlədilmiş şəkildə yeyilir.
Unutmayın ki, çiy tərəvəz və meyvələr, prinsipcə, mədə-bağırsaq traktının problemləri, xüsusən də eroziv və ya mədə xorası xəstəliyi olan insanlar tərəfindən yeyilməməlidir. Kolonoskopiya və mədə və ya bağırsaqlarda əməliyyatlardan sonra da əks təsir edicidirlər.
 

seeBaxış sayı:47
embedMənbə:https://lent.az
0 Şərh
Daxil olun, şərh yazmaq üçün...
İlk cavab verən siz olun...
newsSon xəbərlər
Günün ən son və aktual hadisələri