Bu tərəvəzləri çiy yemək olmaz
Medicina saytından əldə olunan məlumata görə, Icma.az məlumat yayır.
Elə xəstələr var ki, onlara bəzi tərəvəzləri çiy yemək zərərlidir və qadağandır.
“Medicina” xəbər verir ki, qastroenteroloq, diyetoloq Anastasiya Çizhikova bəzi tərəvəz və meyvələri sadalayıb.
“Çiy tərəvəzlərdə çox miqdarda lif, su, vitaminlər və minerallar var. Bununla belə, xam tərəvəzlər mədə-bağırsaq traktının xroniki xəstəlikləri olan bəzi insanlar üçün, əməliyyatdan sonrakı dövrdə zərərlidir.
Kəskinləşmə zamanı mədə xorası, qastrit, kolit, pankreatit, irritabl bağırsaq sindromu, öd yollarının xəstəlikləri olan insanlara pəhrizdən qaba lifi məhdudlaşdırmaq və ya tamamilə istisna etmək tövsiyə olunur. Həmçinin, bağırsaq infeksiyalarının kəskin dövrü təzə tərəvəz və meyvələrdən tamamilə imtina etməyi təklif edir.
Məsələn, ağ kələm ən zəngin lif və C vitamini mənbəyidir.Lakin bişməmiş tərəvəzlər yeyərkən köp riski çox yüksəkdir ki, bu da ağrı və spazmlara səbəb ola bilər.
Qaynadılmış və ya bişmiş kələm mədə-bağırsaq traktını əhəmiyyətli dərəcədə az qıcıqlandırır və eyni zamanda əsas faydalı xüsusiyyətlərini saxlayır, baxmayaraq ki, C vitamininin bir hissəsini itirir.
Çuğundur istilik müalicəsindən sonra bütün vitamin və mineral tərkibini tamamilə saxlayır.
Və bəzi faydalı maddələr yalnız bişirildikdən sonra əldə edilə bilər.
Yerkökü və pomidor buna misal ola bilər. Qaynadılan və ya bişirildikdə onlarda antioksidanların (o cümlədən likopen) miqdarı artır ki, bu da ürək-damar və onkoloji xəstəliklərin riskini azaldır.
Aygün Musayeva


