Ürək sağlamlığı üçün nələri yemək olar, nələri olmaz? SİYAHI
Tərəvəz, giləmeyvə və meyvələr kimi kalium və maqneziumla zəngin qidalar ürəyin sağlam işləməsi üçün lazımdır.
BAKU.WS "news.ru"ya istinadən xəbər verir ki, bunu rusiyalı həkim Olqa Çirkova deyib.
O, faydalı mikroelementlərin balıqda da olduğunu qeyd edib.
İlk növbədə ürəyə kalium və maqnezium lazımdır. Kalium paxlalı bitkilər, göyərti, kələm, ərik, ərik qurusu, banan, xurma, avokado, üzüm, sitrus meyvələri, qaraciyər və süddə olduqca zəngindir.
Maqnezium isə paxlalılar və göyərti, işlənməmiş taxıllar, qarabaşaq yarması, dəniz yosunu, kakao və tünd şokoladda olur.
Həkimin sözlərinə görə, ürək sağlam qidaları sevir və əksinə, fast food, yarımfabrikat və qənnadı məmulatlarını sevmir. Həkim bunun aterosklerozun inkişafına səbəb ola biləcəyi barədə xəbərdarlıq edib. O, qeyd edib ki, ürəyin sağlam işləməsi üçün hər gün kifayət qədər su lazımdır.
Ürək sağlam qidaları - meyvələri, tərəvəzləri, paxlalıları, qoz-fındıqları və toxumları, balıqları, yağsız ətləri, soyuq sıxılmış bitki yağlarını, fermentləşdirilmiş süd məhsullarını sevir. Fast food və yarımfabrikatları, hisə verilmiş qidaları və qənnadı məmulatlarını isə sevmir. Bundan əlavə, ürəyin kifayət qədər miqdarda su və gündə beş qramdan az yemək duzuna ehtiyacı var.