Ürək xəstələri yumurtanı necə istifadə etməlidir?
Pravda.az saytından verilən məlumata əsasən, Icma.az məlumatı açıqlayır.
Doğru formada istifadə edildiyi təqdirdə yumurta sağlamlıq üçün faydalı qida hesab olunur.
Pravda.az xatırladır ki, tərkibindəki yüksək xolesterol səbəbindən ürək xəstələrinin yumurta yeməsinin sağlamlıqları üçün pis olduğu haqqında geniş yayılmış fikir mövcuddur. Lakin son araşdırmalar göstərir ki, qidalardakı xolesterol miqdarlarının qan xolesterol səviyyələrinə təsiri yüksək olmur. Bir dövr xolesterolun səbəbkarı olaraq görülən yumurta, ölçülü istifadə edildikdə ürəyə zərər vermir. Hətta ürəyi qoruyan bir çox vitamin, fol turşusu və mikro-nutriyentlər də ehtiva edir. Xolesterolü əsasən artıran isə qidalardakı doymuş və trans yağlar ilə qidanın şəkər və nişasta tərkibidir. Yumurta sarısı yüksək miqdarda xolesterol ehtiva edir. Bu xolesterol isə qan xolesterolunu son dərəcə məhdud bir şəkildə təsir edir. Yumurtada xolesteroldan əlavə, yüksək miqdarda protein, B2, B12 və D vitaminləri ilə fol turşusu və bir çox digər mikro-nutriyentlər də mövcuddur. Bu mikro-nutriyentlər arasında yaddaşı qoruyan kolin və görmə itkisinin qarşısını alacaq lutein də var.
Yumurta istehlakı necə olmalıdır?
Sağlam fərdlər üçün gündə bir yumurta istehlakında heç bir problem yoxdur. Şəkər xəstələri üçün isə gündə bir yumurta az da olsa risk yarada bilər. Diabeti olanlar və ya infarkt keçirmiş şəxslər daha çox yumurtanın ağını yeməlidir, yumurta sarısını isə həftədə üç dəfədən çox istifadə etməməlidir. Ancaq yumurtanın zərərsiz olması, sosiskalı yumurtanın və ya üç yumurtadan ibarət qayğanağın faydalı olduğu anlamına gəlmir. Həmçinin, yumurtanın keks, tort və bir çox digər qidada da istifadə edildiyini unutmayın.
Yumurtanı qaynadılmışı üstünlük təşkil etməlidir
Yumurtanı yağda bişirmək yerinə suda bişirməyi seçin. Nəticədə, yumurta da diqqətlə istifadə edildikdə faydalı qida maddəsidir. Bütün qidalarda olduğu kimi qədərində istehlak etmək ən yaxşısıdır.
Əminə Bayramova


