Xərçəngə səbəb ola biləcək ən təhlükəli qidalar
Azpost portalından verilən məlumata əsasən, Icma.az bildirir.
Qidalanma və sağlamlıq mütəxəssisləri xəbərdarlıq edirlər ki, supermarketlərdən alış-veriş edərkən tez-tez seçilən bəzi emal olunmuş qidalar ciddi sağlamlıq problemlərinə, xüsusilə də xərçəng riskinin artmasına səbəb ola bilər. AzPost RBC-Ukrayna-yaya istinadən, bu təhlükəli məhsulların siyahısı təqdim edir.
Ən təhlükəli emal olunmuş qidalar arasında dərin sənaye emalından keçən, tərkibində zərərli əlavələr, konservantlar və kanserogen maddələr olan məhsullar yer alır. Bu qidalar çox vaxt iştahaaçan görünür, uzun raf ömrünə malikdir və hazırlamaq baxımından rahatdır, buna görə də çox populyardır.
Kolbasa və vetçina kimi məhsullar nitrat və nitrit tərkibli maddələrə malikdir, hansı ki, istilik müalicəsi zamanı nitrozaminlərə çevrilə bilər. Nitrozaminlər isə güclü kanserogen sayılır. Ümumdünya Səhiyyə Təşkilatı (ÜST) 2015-ci ildə emal edilmiş ətin kolon xərçənginə səbəb ola biləcəyini rəsmi şəkildə təsdiqləyib.
Dondurulmuş pizza və piroqlarda trans yağlar, süni tatlandırıcılar, ləzzət artırıcılar və şəkər yüksək miqdarda olur. Bu maddələr piylənmənin yaranmasına şərait yaratmaqla yanaşı, xroniki iltihab və xərçəng riskini də yüksəldir.
Dərhal hazırlanıb istifadə olunan əriştə və bulyonlarda isə natrium qlutamat, boyalar və müxtəlif konservantlar mövcuddur. Bu komponentlərin müntəzəm istehlakı metabolik problemlər yarada və bədxassəli şişlərin inkişaf riskini artırır.
Mütəxəssislər, sağlamlığınızı qorumaq üçün məhsulların etiketlərini diqqətlə oxumağı, tərkibində uzun və anlaşılmaz maddələr siyahısı olan qidalardan uzaq durmağı və mümkün olduqda emal olunmuş məhsulları təzə, evdə hazırlanmış yeməklərlə əvəz etməyi tövsiyə edirlər.
Siz də alış-veriş edərkən bu təhlükəli məhsullara diqqət yetirin və sağlam həyat tərzinə üstünlük verin.
Paylaş

