Xərçənglə mübarizədə yeni ümid
Icma.az, Pravda.az portalına istinadən məlumat verir.
Meksikadan dünyaya yayılan bu möcüzəvi dənəciklər sağlamlıq baxımından əsl xəzinə hesab olunur.
Pravda.az bildirir ki, qazlı içkilərə alternativ kimi təqdim edilən, lakin onların əksinə zərərli olmayan su kefiri sosial mediada böyük maraqla qarşılanır.
Su kefiri nədir?
Fermentasiya olunmuş içki olan kefir qədim zamanlardan Qafqaz xalqlarının uzunömürlülüyünün sirri sayılır. Suyun mayalanması ilə əldə edilən kefir tərkibindəki probiotiklər sayəsində xəstəliklərə qarşı müsbət təsirə malikdir. Su kefiri də adi kefirə bənzəyir və minlərlə faydalı bakteriya sayəsində bağırsaq florasını tənzimləyən mühüm içkidir. Bakteriyalar, maya və polisaxaridlərin birləşməsi ilə yaranan jelvari quruluş isə kristal sağlamlıq dənəcikləri adlanır.
Bitki mənşəli olduğu üçün süd kefirindən fərqlənən su kefiri ənənəvi kefirdən fərqli olaraq Qafqaz deyil, Meksika mənşəlidir. Şirin şirəsi olan opuntia adlı kaktusun ətrafında simbiotik əlaqədə olan bakteriya və maya koloniyalarından əldə olunur. Su kefiri süni şəkildə istehsal edilmir, onu əldə edib çoxaltmaq lazımdır. Süd məhsulları istehlak etməyənlər üçün əla seçim olan su kefiri qatıqdan daha çox probiotik tərkiblidir. Laktoz dözümsüzlüyü olanlar və veganlar da su kefirindən rahatlıqla istifadə edə bilər.
Su kefirinin faydaları nələrdir?
Faydalı bakteriyalarla zəngin olan su kefiri sağlamlıq baxımından çox dəyərlidir. Su, meyvə parçaları və şəkərlə birlikdə 24-48 saat ərzində fermentasiya edilən bu içki sonda sağlam içkiyə çevrilir. Hazırda geniş istifadə edilən qazlı içkilərə rəqib olan su kefiri mayalandıqda laktik turşu, etanol və karbon qazı ilə zəngin qazlı forma alır.
Xəstəliklərə qarşı qoruyucu qalxan: probiotiklər
Su kefirinin ən mühüm xüsusiyyəti güclü probiotik mənbəyi olmasıdır. Probiotiklər, xərçəngin qarşısının alınmasından tutmuş, immunitet sisteminin gücləndirilməsinə, bağırsaq sağlamlığından xəstəliklərə qarşı qorunmaya qədər bir çox sahədə faydalıdır. Araşdırmalar göstərir ki, su kefiri digər kefir növlərindən fərqli bakteriyalar daşıyır.
Su kefirinin digər bir üstünlüyü isə xərçənglə mübarizəyə kömək etməsidir. O, bağırsaqların və həzm sisteminin fəaliyyətini yaxşılaşdırır, eyni zamanda qəbizlikdən əziyyət çəkənlər üçün də çox faydalıdır.
Fermentasiya olunmuş məhsul olduğu üçün immun sistemini gücləndirir.
Əminə Bayramova


