Yayda zəhərlənmə riski ARTIR: ən təhlükəli qida TOYUQDUR!
Icma.az, News24 portalına istinadən məlumat verir.
İstanbulda eyni ailədən 4 nəfər evdə bişirdikləri toyuqdan sonra zəhərlənmə şübhəsi ilə xəstəxanaya yerləşdirilib. Həkimlər xəbərdarlıq edir: yay aylarında zəhərlənmələrin əsas səbəbi düzgün saxlanmayan və ya kifayət qədər bişirilməyən qidalardır. Xüsusilə toyuq, ət, balıq, süd məhsulları və açıq havada satılan qidalar yüksək risk daşıyır.
Bu barədə New24.az CNN Türk-ə istinadən xəbər verir.
Acil Tibb üzrə mütəxəssislər qeyd edir ki, zəhərlənmə əlamətləri yeməkdən 30 dəqiqə ilə 72 saata qədər baş verə bilər. Bulantı, qusma, qarın ağrısı, ishal və bəzən qızdırma ilə müşayiət olunur. Risk qrupunda isə uşaqlar, yaşlılar və xroniki xəstəliyi olanlar yer alır.
Uzm. Dr. Nazmiye Özcan bildirir ki, “Soğuk zəncirin pozulduğu toyuq məhsulları zəhərlənmələrin əsas səbəbidir. Yayda bu şikayətlərlə tez-tez müraciətlər olur.” O, həmçinin su balansının qorunmasına və çöldə qidalanarkən ehtiyatlı olmağa çağırıb.
Daxiliyyə üzrə Uzm. Dr. Sümeyye Karabul isə xüsusilə pikniklərdə buzda saxlanmayan və ya düzgün əridilməyən toyuq məhsullarının zəhərlənmə riski yaratdığını bildirib. O, dilimlənmiş karpuzun belə hansı şəraitdə saxlandığının vacibliyini vurğulayıb.
Həkimlər xüsusilə yayda açıq havada qida qəbulunda ehtiyatlı olmağa, düzgün saxlanma və bişirmə qaydalarına ciddi riayət etməyə çağırır.
Xeyrənsə Piriyeva
Bu mövzuda digər xəbərlər:
Baxış sayı:119
Bu xəbər 17 İyul 2025 10:51 mənbədən arxivləşdirilmişdir



Daxil ol
Online Xəbərlər
Xəbərlər
Hava
Maqnit qasırğaları
Namaz təqvimi
Kalori kalkulyatoru
Qiymətli metallar
Valyuta konvertoru
Kredit Kalkulyatoru
Kriptovalyuta
Bürclər
Sual - Cavab
İnternet sürətini yoxla
Azərbaycan Radiosu
Azərbaycan televiziyası
Haqqımızda
TDSMedia © 2025 Bütün hüquqlar qorunur







Günün ən çox oxunanları



















