Icma.az
close
up
RU
Yayda zəhərlənmə riski olan 5 qida Necə qorunmalı?

Yayda zəhərlənmə riski olan 5 qida Necə qorunmalı?

Icma.az, Medicina portalına istinadən məlumat verir.


Yüksək temperaturda qida zəhərlənməsi riski artır.

Mütəxəssislər qeyd edir ki, yay aylarında yeyilən qidalar tez xarab olur, ona görə də yemək zamanı diqqətli olmaq çox vacibdir.

Medicina.az xəbər verir ki, temperaturun yüksəlməsi ilə qida zəhərlənməsi hallarında ciddi artım müşahidə olunur. Xüsusilə isti və açıq havada hazırlanan qidalar bakteriyalar üçün çoxalma zəmini yaradır.

Mütəxəssislər vurğulayırlar ki, bəzi qidalar yay aylarında həmişəkindən daha tez xarab olur və yeyildikdə ciddi sağlamlıq problemlərinə səbəb olur.


Yayda diqqət etməli olduğunuz beş riskli qida...

1. MAYONEZ VƏ MAYONEZ TƏRKİBİ OLAN QİDALAR

Mayonez çiy yumurta tərkibinə görə isti mühitlərdə tez xarab olan qidadır.

Yay aylarında Salmonella bakteriyası mayonez əsaslı sendviçlərdə, salatlarda və ya uzun müddət kənarda qalan qəlyanaltılarda, xüsusən pikniklərdə, bufetlərdə və ya küçə satıcılarında ola bilər. Bu, ciddi qida zəhərlənməsinə səbəb olur.

Mayonez tərkibli qidalar mümkün qədər sərin saxlanılmalıdır. Pikniklərdə və ya gəzintilərdə bu məhsullar soyudulmuş daşıyıcı çantalarda aparılmalıdır. İstifadə müddəti bitməmiş qablaşdırılmış məhsulları seçin.


2. SÜD VƏ SÜD MƏHSULLARI

Qatıq, pendir, qaymaq, süd kimi məhsullar 5°C-dən yuxarı temperaturda xarab olmağa başlayır. Bu məhsullar düzgün daşınmazsa və ya saxlanmazsa, onların tərkibində Listeria monocytogenes, E. coli və Staphylococcus aureus kimi ciddi sağlamlıq problemlərinə səbəb ola biləcək bakteriyalar ola bilər.

Qablaşdırılmış, pasterizə edilmiş və tanınmış markalardan seçin. Məhsulu yeməzdən əvvəl rəng, qoxu və ya dadda hər hansı bir dəyişiklik olub olmadığını yoxlayın.


3. DONDURMA VƏ DONDURULMUŞ MƏHSULLAR

Artan temperaturla dondurma kimi dondurulmuş qidalar daşınma və ya saxlama zamanı əridilib yenidən dondurulduqda bakteriyalar üçün ideal mühitə çevrilir.

Xüsusilə dondurmalar yenidən dondurulduqda Salmonella və digər zərərli mikroorqanizmlərin çoxalmasına səbəb ola bilər.

Qablaşdırılmamış və ya təhlükəli yerlərdə satılan dondurmalardan çəkinin. Heç vaxt ərimiş və ya deformasiyaya uğramış dondurma yeməyin. Dondurulmuş məhsullar alış-veriş zamanı ən son alınmalı və mümkünsə, soyuducu nəqliyyat çantasından istifadə edilməlidir.


4. ƏT VƏ ƏT MƏHSULLARI

Çiy ət, kolbasa, sosiska kimi məhsullar yüksək protein tərkibinə görə bakteriyaların sürətlə çoxaldığı qidalar sırasındadır.

Yay istisində xüsusilə manqal və pikniklərdə düzgün saxlanmayan ət məhsulları Clostridium perfringens və Campylobacter kimi bakteriyaların çoxalması nəticəsində zəhərlənmələrə səbəb ola bilər.

Ət soyuducuda saxlanmalı və bişməzdən əvvəl çöldə qalmamalıdır. Çiy və bişmiş ət məhsulları çarpaz çirklənmənin qarşısını almaq üçün ayrı qablarda daşınmalıdır. Ət hərtərəfli bişirilməlidir.




5. DƏNİZ MƏHSULLARI

Midye, karides və balıq kimi dəniz məhsulları xarab olmağa ən çox meylli olanlardır. Xüsusilə isti yay aylarında, dəniz məhsulları soyuducuda saxlanmazsa, histamin zəhərlənməsi riski artır. Bundan əlavə, açıq havada saxlanılan balıq məhsullarında Vibrio parahaemolyticus kimi bakteriyalar ola bilər.

Dəniz məhsulları yalnız etibarlı mənbələrdən alınmalıdır. Təzə olmayan, pis qoxusu olan və ya rəngini dəyişmiş dəniz məhsullarından qaçınmaq lazımdır. Bişirmədən və ya yeməzdən əvvəl təzəliyi yoxlanılmamalıdır.

Yay aylarında qida zəhərlənməsi adətən yedikdən sonra 2-6 saat ərzində ürəkbulanma, qarın ağrısı, ishal və qusma kimi əlamətlərlə özünü göstərir. Bununla belə, bəzi bakteriyalar simptomları 12-24 saat gecikdirə bilər.

Aygün

Medicina.az


Ən son yeniliklər və məlumatlar üçün Icma.az saytını izləyin, biz hadisənin gedişatını izləyirik və ən aktual məlumatları təqdim edirik.
seeBaxış sayı:19
embedMənbə:https://www.medicina.az
archiveBu xəbər 26 İyul 2025 18:42 mənbədən arxivləşdirilmişdir
0 Şərh
Daxil olun, şərh yazmaq üçün...
İlk cavab verən siz olun...
topGünün ən çox oxunanları
Hal-hazırda ən çox müzakirə olunan hadisələr

Tramp Avropanı külək turbinlərindən imtina etməyə çağırıb

26 İyul 2025 09:00see170

Əgər onlara edilən təkliflər futbolçuları qane etməsə, mən onları komandada saxlamağa hazıram

26 İyul 2025 00:48see135

Milli Məclis bəyanat yayıb

25 İyul 2025 18:52see134

Azərbaycanda valyuta sabitliyi: Manat lirəni və rublu üstələyir İqtisadçı əsas səbəbləri izah etdi

26 İyul 2025 02:00see129

Krediti qaytarmayanların sayı artır: NİYƏ?

25 İyul 2025 15:42see129

Oleq Bakinski işində Kuçerə BƏRAƏT VERİLDİ

25 İyul 2025 18:03see127

Orxan yeni komandasında qolla debüt etdi

26 İyul 2025 11:06see126

Xərçəng xəstəliyinin əməliyyatı və müalicəsi niyə icbari tibbi sığortaya salınmır? Müzakirə

25 İyul 2025 18:48see126

Filip Ozobiç Turan Tovuz da EKSKLÜZİV

26 İyul 2025 10:23see125

Qəzzanı aclığa məhkum edən İsrailə qarşı qazan və tavalarla etirazlar başlayıb

26 İyul 2025 11:08see124

Barmaqları çatlatmaq oynaqlara zərərdir?

25 İyul 2025 15:57see124

MM dən Fransa Milli Assambleyasındakı qətnamə təşəbbüsünə CAVAB

25 İyul 2025 19:11see123

İbrahim Tatlısesin Səddam Hüseynlə qohum olduğu üzə çıxdı

26 İyul 2025 06:15see123

Nyu York birjasında təbii qaz bahalaşıb

26 İyul 2025 10:24see123

Ukrayna Stavropola hücum etdi

26 İyul 2025 10:29see122

Rubio Trampı sərt xarici siyasətə təşviq edən əsas simalardandır Politoloq AÇIQLADI

25 İyul 2025 19:59see121

Pokrovsk uğrunda şiddətli döyüşlər GEDİR

26 İyul 2025 10:10see121

Daily Mail : İrəvan yaxınlığındakı AES hər an partlaya bilər

26 İyul 2025 00:51see120

Kamboca atəşkəs təklifini qəbul etdi

26 İyul 2025 10:55see118

Abşeronda motosiklet yolu keçmək istəyən piyadanı vurdu

26 İyul 2025 02:20see117
newsSon xəbərlər
Günün ən son və aktual hadisələri