Icma.az
close
up
RU
Yayda zəhərlənmə riski olan 5 qida Necə qorunmalı?

Yayda zəhərlənmə riski olan 5 qida Necə qorunmalı?

Icma.az, Medicina portalına istinadən məlumat verir.


Yüksək temperaturda qida zəhərlənməsi riski artır.

Mütəxəssislər qeyd edir ki, yay aylarında yeyilən qidalar tez xarab olur, ona görə də yemək zamanı diqqətli olmaq çox vacibdir.

Medicina.az xəbər verir ki, temperaturun yüksəlməsi ilə qida zəhərlənməsi hallarında ciddi artım müşahidə olunur. Xüsusilə isti və açıq havada hazırlanan qidalar bakteriyalar üçün çoxalma zəmini yaradır.

Mütəxəssislər vurğulayırlar ki, bəzi qidalar yay aylarında həmişəkindən daha tez xarab olur və yeyildikdə ciddi sağlamlıq problemlərinə səbəb olur.


Yayda diqqət etməli olduğunuz beş riskli qida...

1. MAYONEZ VƏ MAYONEZ TƏRKİBİ OLAN QİDALAR

Mayonez çiy yumurta tərkibinə görə isti mühitlərdə tez xarab olan qidadır.

Yay aylarında Salmonella bakteriyası mayonez əsaslı sendviçlərdə, salatlarda və ya uzun müddət kənarda qalan qəlyanaltılarda, xüsusən pikniklərdə, bufetlərdə və ya küçə satıcılarında ola bilər. Bu, ciddi qida zəhərlənməsinə səbəb olur.

Mayonez tərkibli qidalar mümkün qədər sərin saxlanılmalıdır. Pikniklərdə və ya gəzintilərdə bu məhsullar soyudulmuş daşıyıcı çantalarda aparılmalıdır. İstifadə müddəti bitməmiş qablaşdırılmış məhsulları seçin.


2. SÜD VƏ SÜD MƏHSULLARI

Qatıq, pendir, qaymaq, süd kimi məhsullar 5°C-dən yuxarı temperaturda xarab olmağa başlayır. Bu məhsullar düzgün daşınmazsa və ya saxlanmazsa, onların tərkibində Listeria monocytogenes, E. coli və Staphylococcus aureus kimi ciddi sağlamlıq problemlərinə səbəb ola biləcək bakteriyalar ola bilər.

Qablaşdırılmış, pasterizə edilmiş və tanınmış markalardan seçin. Məhsulu yeməzdən əvvəl rəng, qoxu və ya dadda hər hansı bir dəyişiklik olub olmadığını yoxlayın.


3. DONDURMA VƏ DONDURULMUŞ MƏHSULLAR

Artan temperaturla dondurma kimi dondurulmuş qidalar daşınma və ya saxlama zamanı əridilib yenidən dondurulduqda bakteriyalar üçün ideal mühitə çevrilir.

Xüsusilə dondurmalar yenidən dondurulduqda Salmonella və digər zərərli mikroorqanizmlərin çoxalmasına səbəb ola bilər.

Qablaşdırılmamış və ya təhlükəli yerlərdə satılan dondurmalardan çəkinin. Heç vaxt ərimiş və ya deformasiyaya uğramış dondurma yeməyin. Dondurulmuş məhsullar alış-veriş zamanı ən son alınmalı və mümkünsə, soyuducu nəqliyyat çantasından istifadə edilməlidir.


4. ƏT VƏ ƏT MƏHSULLARI

Çiy ət, kolbasa, sosiska kimi məhsullar yüksək protein tərkibinə görə bakteriyaların sürətlə çoxaldığı qidalar sırasındadır.

Yay istisində xüsusilə manqal və pikniklərdə düzgün saxlanmayan ət məhsulları Clostridium perfringens və Campylobacter kimi bakteriyaların çoxalması nəticəsində zəhərlənmələrə səbəb ola bilər.

Ət soyuducuda saxlanmalı və bişməzdən əvvəl çöldə qalmamalıdır. Çiy və bişmiş ət məhsulları çarpaz çirklənmənin qarşısını almaq üçün ayrı qablarda daşınmalıdır. Ət hərtərəfli bişirilməlidir.




5. DƏNİZ MƏHSULLARI

Midye, karides və balıq kimi dəniz məhsulları xarab olmağa ən çox meylli olanlardır. Xüsusilə isti yay aylarında, dəniz məhsulları soyuducuda saxlanmazsa, histamin zəhərlənməsi riski artır. Bundan əlavə, açıq havada saxlanılan balıq məhsullarında Vibrio parahaemolyticus kimi bakteriyalar ola bilər.

Dəniz məhsulları yalnız etibarlı mənbələrdən alınmalıdır. Təzə olmayan, pis qoxusu olan və ya rəngini dəyişmiş dəniz məhsullarından qaçınmaq lazımdır. Bişirmədən və ya yeməzdən əvvəl təzəliyi yoxlanılmamalıdır.

Yay aylarında qida zəhərlənməsi adətən yedikdən sonra 2-6 saat ərzində ürəkbulanma, qarın ağrısı, ishal və qusma kimi əlamətlərlə özünü göstərir. Bununla belə, bəzi bakteriyalar simptomları 12-24 saat gecikdirə bilər.

Aygün

Medicina.az


Ən son yeniliklər və məlumatlar üçün Icma.az saytını izləyin, biz hadisənin gedişatını izləyirik və ən aktual məlumatları təqdim edirik.
seeBaxış sayı:40
embedMənbə:https://www.medicina.az
archiveBu xəbər 26 İyul 2025 18:42 mənbədən arxivləşdirilmişdir
0 Şərh
Daxil olun, şərh yazmaq üçün...
İlk cavab verən siz olun...
topGünün ən çox oxunanları
Hal-hazırda ən çox müzakirə olunan hadisələr

Slovakiya Avropa İttifaqının üzvü kimi Azərbaycanın bu istiqamətdə yaxın partnyorudur

08 Dekabr 2025 20:48see370

Bakı Sumqayıt yolu ilə bağlı PROBLEM Dayanacaq olsun

09 Dekabr 2025 16:57see254

Leyla Əliyeva beynəlxalq konfransda çıxış etdi FOTOLAR

08 Dekabr 2025 22:16see206

Azərbaycan xarici ölkələrə yumurtanı neçəyə satır?

09 Dekabr 2025 22:08see196

Güclü siklon Kamçatkanı vurdu

09 Dekabr 2025 03:48see181

Odessa planı fiaskoya uğradı KONKRET

10 Dekabr 2025 17:19see168

bp nin insan hüquqlarına maarifləndirici dəstəyi

09 Dekabr 2025 11:05see164

Bakıda yeni mənzili ən ucuz bu ərazilərdən almaq mümkündür

08 Dekabr 2025 18:46see155

Slovakiya Azərbaycanın Avropada etibarlı strateji tərəfdaşıdır

08 Dekabr 2025 18:38see150

DTX də başlanılan cinayət işi Aslan Həsənova HÖKM OXUNDU

09 Dekabr 2025 09:17see148

Rəqsanə efirdə AĞLADI VİDEO

08 Dekabr 2025 22:01see147

Tramp: ABŞ Ukraynada nizamlanma üzərində işləməyə davam edir

09 Dekabr 2025 02:25see140

Ərdoğan Orbanla görüşdü: 16 razılaşma...

08 Dekabr 2025 18:47see137

Araz Naxçıvan ın Kəpəz üzərindəki qələbəsi VİDEO

09 Dekabr 2025 20:20see137

KİV: Toni Bleyer Trampın Qəzza planından kənarlaşdırılıb

09 Dekabr 2025 03:17see135

ABŞ Zelenskinin sülh müqaviləsi üçün daha sərt şərtlər irəli sürüb

09 Dekabr 2025 16:12see133

Bakıda qəza münaqişəyə çevrildi

10 Dekabr 2025 09:38see129

Albaniyada faciəvi şəkildə həlak olan dənizçi Biləsuvar sakini imiş FOTO

09 Dekabr 2025 23:54see128

Vanda Nara keçmiş əri ilə görüşdü FOTO

10 Dekabr 2025 00:37see127

ÇL: Qarabağ ın rəqibi yenə məğlub oldu, Qalatasaray Fransadan əliboş dönür

10 Dekabr 2025 02:09see126
newsSon xəbərlər
Günün ən son və aktual hadisələri