Yayda zəhərlənmə riski olan 5 qida Necə qorunmalı?
Icma.az, Medicina portalına istinadən məlumat verir.
Yüksək temperaturda qida zəhərlənməsi riski artır.
Mütəxəssislər qeyd edir ki, yay aylarında yeyilən qidalar tez xarab olur, ona görə də yemək zamanı diqqətli olmaq çox vacibdir.
Medicina.az xəbər verir ki, temperaturun yüksəlməsi ilə qida zəhərlənməsi hallarında ciddi artım müşahidə olunur. Xüsusilə isti və açıq havada hazırlanan qidalar bakteriyalar üçün çoxalma zəmini yaradır.
Mütəxəssislər vurğulayırlar ki, bəzi qidalar yay aylarında həmişəkindən daha tez xarab olur və yeyildikdə ciddi sağlamlıq problemlərinə səbəb olur.

Yayda diqqət etməli olduğunuz beş riskli qida...
1. MAYONEZ VƏ MAYONEZ TƏRKİBİ OLAN QİDALAR
Mayonez çiy yumurta tərkibinə görə isti mühitlərdə tez xarab olan qidadır.
Yay aylarında Salmonella bakteriyası mayonez əsaslı sendviçlərdə, salatlarda və ya uzun müddət kənarda qalan qəlyanaltılarda, xüsusən pikniklərdə, bufetlərdə və ya küçə satıcılarında ola bilər. Bu, ciddi qida zəhərlənməsinə səbəb olur.
Mayonez tərkibli qidalar mümkün qədər sərin saxlanılmalıdır. Pikniklərdə və ya gəzintilərdə bu məhsullar soyudulmuş daşıyıcı çantalarda aparılmalıdır. İstifadə müddəti bitməmiş qablaşdırılmış məhsulları seçin.

2. SÜD VƏ SÜD MƏHSULLARI
Qatıq, pendir, qaymaq, süd kimi məhsullar 5°C-dən yuxarı temperaturda xarab olmağa başlayır. Bu məhsullar düzgün daşınmazsa və ya saxlanmazsa, onların tərkibində Listeria monocytogenes, E. coli və Staphylococcus aureus kimi ciddi sağlamlıq problemlərinə səbəb ola biləcək bakteriyalar ola bilər.
Qablaşdırılmış, pasterizə edilmiş və tanınmış markalardan seçin. Məhsulu yeməzdən əvvəl rəng, qoxu və ya dadda hər hansı bir dəyişiklik olub olmadığını yoxlayın.

3. DONDURMA VƏ DONDURULMUŞ MƏHSULLAR
Artan temperaturla dondurma kimi dondurulmuş qidalar daşınma və ya saxlama zamanı əridilib yenidən dondurulduqda bakteriyalar üçün ideal mühitə çevrilir.
Xüsusilə dondurmalar yenidən dondurulduqda Salmonella və digər zərərli mikroorqanizmlərin çoxalmasına səbəb ola bilər.
Qablaşdırılmamış və ya təhlükəli yerlərdə satılan dondurmalardan çəkinin. Heç vaxt ərimiş və ya deformasiyaya uğramış dondurma yeməyin. Dondurulmuş məhsullar alış-veriş zamanı ən son alınmalı və mümkünsə, soyuducu nəqliyyat çantasından istifadə edilməlidir.

4. ƏT VƏ ƏT MƏHSULLARI
Çiy ət, kolbasa, sosiska kimi məhsullar yüksək protein tərkibinə görə bakteriyaların sürətlə çoxaldığı qidalar sırasındadır.
Yay istisində xüsusilə manqal və pikniklərdə düzgün saxlanmayan ət məhsulları Clostridium perfringens və Campylobacter kimi bakteriyaların çoxalması nəticəsində zəhərlənmələrə səbəb ola bilər.
Ət soyuducuda saxlanmalı və bişməzdən əvvəl çöldə qalmamalıdır. Çiy və bişmiş ət məhsulları çarpaz çirklənmənin qarşısını almaq üçün ayrı qablarda daşınmalıdır. Ət hərtərəfli bişirilməlidir.

5. DƏNİZ MƏHSULLARI
Midye, karides və balıq kimi dəniz məhsulları xarab olmağa ən çox meylli olanlardır. Xüsusilə isti yay aylarında, dəniz məhsulları soyuducuda saxlanmazsa, histamin zəhərlənməsi riski artır. Bundan əlavə, açıq havada saxlanılan balıq məhsullarında Vibrio parahaemolyticus kimi bakteriyalar ola bilər.
Dəniz məhsulları yalnız etibarlı mənbələrdən alınmalıdır. Təzə olmayan, pis qoxusu olan və ya rəngini dəyişmiş dəniz məhsullarından qaçınmaq lazımdır. Bişirmədən və ya yeməzdən əvvəl təzəliyi yoxlanılmamalıdır.
Yay aylarında qida zəhərlənməsi adətən yedikdən sonra 2-6 saat ərzində ürəkbulanma, qarın ağrısı, ishal və qusma kimi əlamətlərlə özünü göstərir. Bununla belə, bəzi bakteriyalar simptomları 12-24 saat gecikdirə bilər.
Aygün
Medicina.az


