“Yerli mal qaranın bazarlara çıxarılması məhdudlaşdırılsa, əhalinin dondurulmuş idxal ətə tələbatı arta bilər
Bizimyol saytından alınan məlumata görə, Icma.az bildirir.
Respublikanın baş dövlət baytarlıq müfəttişinin imzaladığı müvafiq qərara əsasən, ölkə ərazisində fəaliyyət göstərən heyvan bazarlarında 2025-ci il 25 oktyabr tarixindən etibarən sağlamlaşdırma tədbirlərinin görülməsi üçün mərhələli şəkildə müvəqqəti məhdudiyyətlər tətbiq olunacaq. Agentliyin regional bölmələri yerli icra hakimiyyətləri və polis orqanları ilə birlikdə bu tədbirin icrasını təmin edəcəklər.
Azərbaycana gələn ətin təhlükəsizliyinə kim zəmanət verir?İstehlakçılar keyfiyyətli və təhlükəsiz əti necə təmin edə bilər?Məsələ ilə bağlı Bizimyol.info xəbər portalına açıqlamasında iqtisadçı ekspert Xalid Kərimli bildirib ki, Azərbaycan Qida Təhlükəsizliyi (AQTA) əhaliyə keyfiyyətsiz ərzaq məhsullarının satışının qarşısını almaq məsuliyyəti və vəzifə borcu var: “Azərbaycana gələn ət sərhədi keçərkən mütləq yoxlanılır. Xüsusən də ərzaq məhsulları gömrük sərhədini keçəndə gömrük orqanının birbaşa vəzifəsidir ki, bu ət məhsullarının həm keyfiyyət sənədlərinə baxsınlar, həm də ölkəyə gedəndə vətəndaşın təhlükəsizliyinin olmasını o standartlar çərçivəsində yoxlasınlar. Burda Azərbaycan Qida Təhlükəsizliyinin (AQTA) birbaşa vəzifəsidir ki, əhaliyə keyfiyyətsiz ərzaq məhsullarının satışı olmasın. Nəzarət prosedurları var. Burda mülki, inzibati məsuliyyətdən tutmuş, cinayət məhsuliyyətinə qədər qanunvericilikdə bunun cəzaları təsbit olunur. Hökumət mal bazarını yoxlaya bilməyəcəyinə görə bağlayır ki, insanlar çöldən ət ala bilməsin. Gərək onda hər qəssabın başının üstündə bir adam dursun. Nə vaxt epidemioloji vəziyyət aradan qalxanda mal bazarlarını bərpa edəcək. İkinci məqam mağazalardan alınan ətdir. Bunlara isə hökumət nəzarət edir. İnsanların bunu fikirləşməyə borclu deyil ki, bu heyvan əti xəstədir, ya xəstə deyil. Çünki biz qida mühəndisi deyilik ki. Bu dövlətin, hökumətin məsuliyyətidir. Biz mağazada satılan və qanunla icazə verilmiş mal-bazarlarından alış-veriş edə bilərik. Hökumət ona görə çağırış edir ki, bilmədiyiniz yerdən ət almayın, çünki onlara nəzarət edə bilmirəm”.
Xalid Kərimli
İqtisadçı qeyd edib ki, bu cür xəstəliklərin yayılması, sektorda sahibkarlara ciddi ziyan vurur: “Mal bazarlarının bağlanması və mal-qara ətinin bazara çıxarılmasının məhdudlaşdırılması bazarda təklifi də aşağı salan faktordur və bu adi bazar konyunktura qaydalarına uyğun olaraq bazar qiymətini artıra bilər.
Digər bir məqam isə dondurulmuş ətlərə tələbatın artması istiqamətində də davranış müşahidə edə bilərik. Yerli mal-qaranın mal bazarlarına çıxarılmasının məhdududlaşdırılması əhalinin mağazalarda satılan dondurulmuş idxal ətə tələbatını da artıra bilər. Ümumiyyətlə, bu cür xəstəliklərin yayılması, həm sektorda sahibkarlara ciddi ziyan vurur, həm sektorun gələcək inkişafı üçün riskləri artırmaqla qiyməti artıran faktora çevrilir. Eyni zamanda məhsulun bazara çıxarılmasının azalması bazarda qiymətlərin daha da artmasına təsir göstərən amildir”.
Günel Həsənova, Bizimyol.info


