122 il yaşayan qadının sirri: Bu 2 qida vazkeçilməzdir
Icma.az, Sherg.az-dan verilən məlumatlara əsaslanaraq, xəbər verir 122 il yaşayan qadının sirri: Bu 2 qida vazkeçilməzdir.
Uzun və sağlam ömür sürmək istəyənlər üçün qidalanma vərdişləri böyük əhəmiyyət kəsb edir. Ümumi konsensus ondan ibarətdir ki, meyvə və tərəvəz istehlakını artırmalı, şəkər və yağda yüksək olan qidaların qəbulunu azaltmalıyıq. Elə dünyanın ən uzunömürlü qadını kimi tanınan Jeanne Louise Calmentin də təəccüblü qidalanma sirri var.
"Sherg.az" xəbər verir ki, Fransa əsilli Jann Louis Calment 1997-ci ildə 122 yaşında vəfat edib. Ömrü boyu sağlam və enerjili qalmağı bacaran Kalmentin uzun ömür sürməsinin sirrini soruşduqda cavabı olduqca sadə idi: Şokolad və zeytun yağı.
Sağlamlıq mütəxəssislərinin fikrincə, bu iki qidanın elmi araşdırmalarla dəstəklənən sağlamlıq faydaları var. "Zeytun yağı ürək xəstəliyi riskini azaltmağa kömək edir, çünki tərkibi sağlamdır" deyir Voodard. Araşdırmalar göstərir ki, gündə bir-iki xörək qaşığı zeytun yağı istehlak etmək ürək-damar sağlamlığının qorunmasında mühüm rol oynayır.
Harvard Universitetində aparılan bir araşdırma da zeytun yağının müntəzəm istehlakının vaxtından əvvəl ölüm riskini azaltdığını ortaya qoyur. Mütəxəssislər, zeytun yağının immunitet sistemini gücləndirdiyini və tərkibindəki antioksidantlar sayəsində neyrodegenerativ xəstəliklər riskini azaltdığını və bu yağın xüsusilə Aralıq dənizi pəhrizinin bir parçası olaraq əhəmiyyətli bir yerə sahib olduğunu söyləyirlər.
Calmentin uzun ömür sürməsində mühüm yeri olan şokolad xüsusilə tünd çeşidi ilə diqqət çəkir. Tünd şokolad beyin funksiyalarını gücləndirən, hüceyrələri iltihabdan qoruyan və immunitet sistemini dəstəkləyən fenolik turşular və antosiyaninlərlə zəngindir.
Mütəxəssislər xüsusilə tünd şokoladın tərkibində dəmir, maqnezium və sink kimi vacib mineralları ehtiva etdiyinə diqqət çəkirlər. Bununla belə, araşdırmalar göstərir ki, şokoladın ölçülü istehlak edilməsi lazımdır və gündə 28-50 qram tünd şokolad sağlamlıq üçün faydalıdır.
“Antioxidants and Redox Signaling” jurnalında dərc edilən araşdırmaya görə, tərkibində yüksək kakao olan şokoladlar iltihab əleyhinə xüsusiyyətləri sayəsində ürək-damar xəstəlikləri riskini azaldır. Ancaq həddindən artıq şokolad istehlakı piylənmə və diabet kimi sağlamlıq problemlərinə səbəb ola biləcəyi üçün balanslı istehlak tövsiyə olunur.
Uzun və sağlam həyatın sirləri ilə bağlı bu gün aparılan araşdırmalar yemək vərdişlərinin həlledici rol oynadığını göstərir.
Jann Louis Calmentin pəhriz üstünlükləri də bu fikri dəstəkləyir. Şokolad və zeytun yağı kimi qidaların lazımi miqdarda istehlak edildiyində orqanizmə fayda verdiyi elmi şəkildə sübut edilib.
Nəticə etibarilə sağlam həyat sürmək istəyənlər üçün qidalanma vərdişlərinin nəzərdən keçirilməsi böyük əhəmiyyət kəsb edir. Şokolad və zeytun yağı kimi qidaların düzgün nisbətdə istehlakı uzun və sağlam bir həyat üçün təsirli bir üsul ola bilər.
Bu məqalə yalnız ümumi məlumat məqsədləri üçün yazılıb və tibbi məsləhət kimi qəbul edilməməlidir.
![see](https://icma.az/template/assets/label.png)
![see](https://icma.az/template/assets/see.png)