2 həftə Çia toxumu yesəniz, nə baş verər?
Medicina saytından verilən məlumata görə, Icma.az xəbər verir.
ABŞ-da çalışan qastroenteroloq Dr. Saurabh Sethi çia toxumlarının son illərdə müasir pəhrizlərin əvəzsiz hissəsinə çevrildiyini vurğulayıb, təsirlərindən danışıb.
Bildirilir ki, günümüzə qədər gəlib çatan bu super qida cəmi iki həftə istehlak edildikdə sağlamlıqda əhəmiyyətli dəyişikliklər yarada bilər.
“Medicina” xəbər verir ki, Çia toxumlarının suyu udaraq öz çəkisinin təxminən 10 qatına qədər şişə bildiyini vurğulayan Dr. Sethi, bu xüsusiyyətin bədəndəki maye balansına töhfə verdiyini söyləyir. İsladıldıqda əmələ gələn gel quruluşu həll olunan liflərdən ibarətdir və həzmə də kömək edir.
İki xörək qaşığı çia toxumunun təxminən 10 qram lif olduğunu vurğulayan m ütəxəssis bildirir ki, həll olunan və həll olunmayan liflərin balanslaşdırılmış quruluşu sayəsində 5-7 gün ərzində bağırsaq hərəkətləri tənzimlənir və şişkinlik şikayətləri azalır.
Omeqa-3 bitki mənbəyi olan çia toxumları ALA (alfa-linolenik turşu) ilə zəngindir. Bununla belə, ekspert xatırladır ki, ALA orqanizmdə aşağı sürətlə EPA və ya DHA-ya (balıq yağında olan aktiv formalar) çevrilir. Bununla belə, o, ALA-nın sistemli iltihabı azaltmağa kömək etdiyini vurğulayır.
Xlorogen və kofeik turşusu kimi antioksidant birləşmələri ilə diqqət çəkən çia toxumlarının bağırsaq qişasını qoruduğu və oksidləşdirici stressi azaltmağa kömək etdiyi məlumdur.
Çia toxumlarının təkbaşına bir "arıqlama" vasitəsi olmadığını, lif quruluşu sayəsində mədəni uzun müddət tox saxlayaraq gərəksiz qəlyanaltıları azalda bildiyini deyən mütəxəssis, iki həftədən sonra porsiya nəzarətində spontan yaxşılaşmanın görünə biləcəyini qeyd edir.
Antioksidantlar, omeqa-3 və yaxşı nəmləndirməni birlikdə təqdim edən çia toxumlarının yaxşı yuxu və az şəkər istehlakı ilə birlikdə dəridə nəzərəçarpacaq yaxşılaşmalar təmin etdiyini vurğulayan Sethi, xüsusilə göz altı və ağız ətrafında elastikliyin artırıla biləcəyini və sızanaqlarda azalmanın əldə olunması sübut olunub.
Aygün Musayeva


