60 yaşdan yuxarı insanlar hansı qidaları yeməlidirlər
Azpost-dan verilən məlumata əsasən, Icma.az bildirir 60 yaşdan yuxarı insanlar hansı qidaları yeməlidirlər.
Qırx yaşdan sonra bədəndəki bütün proseslər yavaşlamağa başlayır, bu da ümumi rifah və sağlamlığa təsir göstərir. AzPost Tsn.ua-ya istinadən xəbər verir ki, buna görə də, həkimlər bütün yaşlı insanlara yaşa bağlı xəstəliklərin inkişaf riskini azaltmaq üçün pəhrizlərinə nəzarət etməyi tövsiyə edir.
Qocalıqda orqanizmdə metabolik proseslər və hüceyrələrin bərpası ləngidiyi üçün sümük toxuması kövrək olur.Həzm pisləşir, əzələ kütləsi azalır. Həzm sisteminə, qaraciyərə və digər daxili orqanlara yükü azaltmaq üçün yağlı və ədviyyatlı qidaların, duz və şəkərin istehlakını məhdudlaşdırmalı, daha çox tərəvəz, balıq və dənli bitkilər yeməlisiniz.
Tünd yaşıl yarpaqlı tərəvəzlər – brokoli, kələm və ispanaqda kifayət qədər kalsium var ki, bu da sümüklərin qırılmasının qarşısını alır, onları iltihabi proseslərdən qoruyur. Bundan əlavə, bu məhsullarda ürək və qan damarlarını gücləndirməyə kömək edən lif var. Buna görə də, “pis” xolesterol səviyyələrinin artması və ya qan təzyiqinin artması barədə narahat olmaq lazım deyil. Balıq və dəniz məhsulları . Qızılbalıq və tuna balıqlarında çoxlu doymamış yağlar və orqanizm hüceyrələri üçün tikinti materialı olan zülal var. Omeqa-3 yağ turşusu ürək-damar sistemini, sinirləri gücləndirir və sərbəst radikalların təsirindən qoruyur, bununla da xərçəng riskinin qarşısını alır. Dəniz məhsullarında həmçinin 60 yaşdan yuxarı insanlar üçün vacib olan D vitamini, B12 və yod var, çünki bu maddələr demək olar ki, bütün bədən sistemlərinin fəaliyyətini yaxşılaşdırır. Sümük bulyonunda çoxlu sayda faydalı mikroelementlər – kollagen, qlisin, jelatin, qlutamin, prolin və arginin var. Kollagen dəri üçün faydalıdır, jelatin sümük və oynaqların sürtünmədən işləməsinə kömək edir, qlutamin əzələ toxumasının qurulmasına kömək edir, qlisin isə sakitləşdirici təsir göstərir. Həkimlər yuxuda çətinlik çəkən hər kəsə sümük suyu içməyi də tövsiyə edirlər. Qoz-fındıq və toxumlarda yaşlı insanların sağlamlığını qorumaq üçün vacib olan bitki zülalları, lif, yağlar, minerallar və antioksidantlar var. Onlar həmçinin qocalmanı yavaşlatan və beyin funksiyasını yaxşılaşdıran omeqa-3 və omeqa-6 yağ turşularının mənbəyidir. A, K, B və E vitaminləri isə ürək-damar xəstəlikləri riskini azaldır və demansdan qoruyur. Toyuq yumurtasının tərkibində heyvan zülalı var, ona görə də qocalıqda istehlak edilməsi tövsiyə edilməyən yağlı ətin əla əvəzedicisidir. Sarısı isə orqanizmə lazım olan yağlar, minerallar, vitaminlər və antioksidantlardan ibarətdir.
Niyə 50 yaşdan yuxarı insanlar turş çörək yeməlidirlər?
19 Noyabr 2024 23:05
60 yaşdan yuxarı insanlar üçün faydalı içki...
23 Fevral 2025 22:55
Diyetoloq 60 yaşdan yuxarı insanlara bir içki məsləhət gördü
28 Dekabr 2024 00:06
100 yaşdan yuxarı insanlar ömrü uzatmağın yollarını açıqladı
20 Dekabr 2024 14:59
40 yaşdan yuxarı insanlar gündə neçə saat yatmalıdırlar?
12 Dekabr 2024 12:57
