“Alzheimer” xəstəliyinin qarşısının alınmasında qidalanma böyük rol oynayır
Icma.az, Yeniavaz saytından verilən məlumata əsaslanaraq xəbər yayır.
Polşalı alimlərin yeni araşdırması göstərir ki, Alzheimer xəstəliyinin qarşısının alınmasında qidalanma əsas rol oynayır.
Yeniavaz.com xəbər verir ki, bu barədə “Nutrients” jurnalında məlumat dərc olunub.
Tədqiqatçılar pəhrizin bağırsaq mikrobiotasına və onun vasitəsilə beyin proseslərinə, o cümlədən iltihab və lipid mübadiləsinə təsirini öyrəniblər:
“Balanslaşdırılmış mikrobiota qoruyucu qısa zəncirli yağ turşularının istehsalını təşviq edir, balanssızlıq isə neyrodegenerasiyanı sürətləndirə bilər.
Aralıq dənizi pəhrizi, DASH və onların hibridi MIND, beyin sağlamlığı üçün ən böyük faydaları göstərib. Bu pəhrizlər lif, omeqa-3 və polifenollarla zəngindir, faydalı bakteriyaların böyüməsini dəstəkləyir və idrak qabiliyyətinin aşağı düşmə riski ilə əlaqələndirilir. Lif qəbulunu qoruyarkən ketozu antioksidant profillə birləşdirən dəyişdirilmiş “keto-Aralıq dənizi” pəhrizi də perspektivli yanaşma hesab olunur. Əksinə, işlənmiş qidalar və artıq şəkər və yağlarla zəngin olan Qərb pəhrizi mikrobiota müxtəlifliyini azaldır və iltihabi molekulların səviyyəsini artırır, bağırsaq və beyin maneələrinin zədələnməsini sürətləndirir və demans riskini artırır”.
Alimlər həmçinin mikrob balansını bərpa etmək və iltihabı yatırmaq üçün prebiyotiklərin, probiyotiklərin və dəniz yosunu polifenollarının potensialını qeyd ediblər. Onlar həmçinin fərdi yanaşma və klinik sınaqlara ehtiyac olduğunu vurğulayıblar.

Alzheimer xəstəliyinin yaranma yaşını proqnozlaşdırmaq öyrənilib
05 May 2025 14:55
Alzheimer xəstəliyinin qarşısını almaq üçün YENİ KƏŞFLƏR
24 May 2025 12:22
Alzheimer xəstəliyinin inkişafını ləngidə bilən dərmanların adı açıqlandı
22 İyul 2025 20:12
Baş beyin travması Alzheimer xəstəliyinin inkişafına təsir edə bilər AZƏRTAC
15 Yanvar 2025 06:52
Sağlam qidalanma qeyri infeksion xəstəliklərin qarşısının alınmasında əsas amillərdən biridir
06 May 2025 11:08

