At əti ilə mal ətini necə ayırd etməli? Mütəxəssis
Tribuna saytından verilən məlumata görə, Icma.az xəbər verir.
Yaxın günlərdə AQTA tərəfindən aparılan yoxlamalar zamanı satışa çıxarılan 154 kiloqrama yaxın sümükdən ayrılmış at ətinin mal əti kimi satışa çıxarıldığı aşkarlanıb. Bu fakt həm istehlakçılarda ciddi narahatlıq yaradıb, həm də qida təhlükəsizliyi məsələlərini yenidən gündəmə gətirib. Bəzi ölkələrdə at ətinin istehlakı normal hesab olunsa da, bizim ölkədə ənəvi Hal almayıb.
Məsələnin həm sağlamlıq, həm də istehlakçı hüquqları baxımından aydınlaşdırılması üçün Tribunainfo.az “Refresh Group” MMC-nin Qida Təhlükəsizliyi üzrə konsaltinq xidmətləri göstərən şirkətin baş icraçı direktoru Seymur Qafarovla mövzunu müzakirə edib.
— At əti zərərlidirmi?
— Son zamanlarda AQTA tərəfindən aparılan yoxlamalarda sosial şəbəkə və KİV-nə verilən məlumatlarda sümüyündən arındırılmış at əti aşkarlanıb. İlk öncə bildirim ki, at ətinin istehlakı insan orqanizminə zərəri və yaxud hər hansı bir risk faktoru yaradacaq vəziyyəti yoxdur. İstehlakı ümumiyyətlə, qida etiketi dəyərlərinə və qida təhlükəsizliyi tələblərinə cavab verirsə, satışı da uyğundur. Sadəcə bizim milli dəyərlərimiz əsasında və ölkəmizdə insanların qidalanma vərdişlərinə görə at ətindən qidalanmaya üstünlük verilmir. Qida rasionumuzda yer almır.
— Niyə Bəzi müsəlman ölkələrində normal olaraq istehlak edilir?
— Bəzi müsəlman ölkələrində at ətindən istifadə olunur. Xüsusilə də Mərkəzi Asiya ölkələrində onların qida vərdişləri və həyat tərzinə təsir edib.
—At əti ilə mal ətini fərqləndirmək üçün vətəndaşlar nələrə diqqət etməlidir?
— At ətinin nöqsanlı şəkildə istifadəsi, onun mal əti adı ilə satılması qanun pozuntusudur. Sanitar gigiyena normalarına cavab verən şəraitdə kəsilməli, istehlakçıların bilməsi üçün üzərinə qeydlər yazılmalıdır. 523 saylı qida təhlükəsizliyi haqqında qanunun 17.2 maddəsinin tələbinə görə, qida etiketi məlumatları işlənməli və ondan sonra satışa çıxarılmalıdır. Vacib məqamlardan biri də odur ki, bu ət əgər hər hansı bir ölü heyvan, yaxud da zədələnmiş, xəstəliyə yoluxmuş halda kəsilərsə, digər heyvanın adı altında satılarsa, inzibati qayda pozuntusudur. Ciddi şəkildə bununla bağlı tədbir görülməlidir. At əti və mal ətini fərqləndirmək üçün əsas vacib məqam onların etiket məlumatlarıdır. Lakin, Buna baxmayaraq etiketi olmadığı halda ayırd etmək üçün onların bəzi göstəricilərinə fikir vermək lazımdır. Mal ətinin özünəməxsus qoxusu var. Rəngi çəhrayı olur. At əti isə daha tünd rəngdə olmaqla yanaşı, qaldıqca rəngi qaramtıl və tünd qırmızıya bənzər olur. Bu ətlərin özünün teksturası selikli görüntüsü də tamamilə fərqlidir. Əzələ toxumalarına baxış əsasında da fərqləndirmək mümkündür. Buna görə də mal ətini bildiyiniz, güvənli, sterile şəraiti olan yerdən almaq mütləqdir.
Söhbətləşdi: Dəniz Pənahova
Bu mövzuda digər xəbərlər:
Baxış sayı:83
Bu xəbər 27 Noyabr 2025 13:12 mənbədən arxivləşdirilmişdir



Daxil ol
Online Xəbərlər
Xəbərlər
Hava
Maqnit qasırğaları
Namaz təqvimi
Kalori kalkulyatoru
Qiymətli metallar
Valyuta konvertoru
Kredit Kalkulyatoru
Kriptovalyuta
Bürclər
Sual - Cavab
İnternet sürətini yoxla
Azərbaycan Radiosu
Azərbaycan televiziyası
Haqqımızda
TDSMedia © 2025 Bütün hüquqlar qorunur







Günün ən çox oxunanları



















