“Axşam yeməyi yeyib yatıram” deməyin! Sahur vərdişi üçün 6 məsləhət
Icma.az bildirir, Sherg.az portalına istinadən.
"Sahura qalxmağa ehtiyacım yoxdur, aclığa dözə bilərəm, bədənim öyrəşib, sahursuz rahat oruc tuta bilərəm” deyirsinizsə... diqqətli olun!
Sherg.az xəbər verir ki, türkiyəli qidalanma və Pəhriz Mütəxəssisi Aybala Dönmez sağlam və balanslı sahur vərdişinin Ramazan boyu insanı daha enerjili və sağlam tutacağını ifadə edərək sahurda sağlam qidalanma üçün 6 məsləhəti açıqlayıb:
1-Sizi tox saxlayan qidalara üstünlük verin
Sahurda pendir, pomidor, xiyar, qatıq, dənli çörək, qoz, badam və zeytun yağı kimi liflə, zülalla zəngin və sağlam yağlar olan qidaların qəbulu toxluq hissi verir və uzun sürən aclığa qarşı durmağı asanlaşdırır. Həmçinin tərəvəzlər, meyvələr, tam taxıllar və paxlalılar həzmi ləngidən və toxluq hissini artıran liflə zəngindir.
2- Yağlı və şəkərli qidalardan uzaq durun
Sahur zamanı yağlı və şəkərli qidaların qəbulu həzm sistemini gərginləşdirir və mədə problemlərinə səbəb olur. Bundan əlavə, bu növ qidalar qan şəkərinin səviyyəsinin yüksəlməsinə və sonra düşməsinə səbəb olur ki, bu da sizi daha tez ac edir və gün ərzində yorğunluğa, baş ağrılarına səbəb olur.
3-Protein qaynaqlarını istehlak edin
Zülalla zəngin qidalar sizi uzun müddət tox saxlayır və enerji səviyyənizi artırır. Yumurta, pendir, qatıq, süd və paxlalılar kimi zülal mənbələri sahur üçün ideal qidalardır.
4-Kompleks karbohidratlara üstünlük verin
Qan şəkərini tez yüksəldən ağ çörək və ya xəmir məmulatları yerinə tam buğda çörəyi, yulaf və qəhvəyi düyü kimi kompleks karbohidratlar həzmi ləngidir və uzun müddət tox saxlayır. Bu növ qidalar tərkibindəki liflə qan şəkərini tarazlaşdırmağa və toxluğu uzatmağa kömək edir.
5- Bol su için
Bədənin su ehtiyacını ödəmək üçün sahurda ən az 2-3 stəkan su içmək çox vacibdir. Sahurda istehlak edilən su gün ərzində baş verə biləcək susuzluğun qarşısını alır. Sahur zamanı qəhvə, çay və ya kofeinli içkilərin qəbulu sidikqovucu xüsusiyyətlərinə görə oruc zamanı daha çox su itkisinə səbəb olur. Bu səbəbdən su , kofeinsiz içkilər və ya bitki çayları daha yaxşı seçim olardı. Həmçinin, iftardan sahurun sonuna qədər nizamlı olaraq 2 litr su istehlak etməyə diqqət edin.
6-Həddindən artıq duzdan uzaq durun
Sahurda həddindən artıq duzlu qidalar (zeytun, duzlu pendir) istehlak etmək orqanizmdə su itkisinə səbəb olur və susuzluq hissini artırır. Ona görə də duz qəbulunuzu məhdudlaşdırın.
