“Azərbaycan mətbəxinin xaricdə tanıdılması...” Deputatın təklifinə CAVAB
Icma.az, Cebheinfo portalına istinadən məlumat verir.
Xəbər verdiyimiz kimi, Sosial Tədqiqatlar Mərkəzi və Azərbaycan Milli Kulinariya Assosiasiyasının təşkilatçılığı ilə "İrəvan xanlığının mətbəxi" kitabının ingilis dili nəşrinin təqdimatı keçirilib.
Təqdimat mərasimində çıxış edən Milli Məclisin deputatı Jalə Əliyeva milli mətbəxin təbliği ilə bağlı maraqlı təklif irəli sürüb.
Deputat bildirib ki, Azərbaycanın xarici ölkələrdəki diplomatik nümayəndəliklərində milli mətbəxin tanıdılması məqsədilə xüsusi aşpaz ştatları yaradılmalıdır.
"Milli mətbəximiz bizim mədəni kimliyimizin ayrılmaz hissəsidir. Xaricdə ölkəmizi tanıtmağın ən effektiv yollarından biri də mətbəximizdir. Hesab edirəm ki, hər səfirliyimizdə bir aşpaz olmalıdır. Onlar müxtəlif tədbirlərdə Azərbaycan mətbəxini təqdim etməlidirlər”, - deyə Jalə Əliyeva vurğulayıb.
Bəs milli mətbəxin xaricdə tanıdılması məqsədilə Azərbaycan səfirliklərində aşpaz ştatlarının yaradılması təklifi nə dərəcədə effektiv ola bilər? Həmçinin, milli mətbəxin tanıdılması istiqamətində hansı əlavə addımlar atıla bilər?
Mövzu ilə bağlı "Cebheinfo.az"-a açıqlamasında "Azərbaycan Kulinariya Mütəxəsissləri Assosiasiyası"nın İcraçı direktoru Fərhad Aşurbəyli bildirib ki, bu kimi təşəbbüslərə sadəcə formal və simvolik yanaşmaq düzgün olmazdı.
O bildirib ki, xaricdəki diplomatik nümayəndəliklərdə azərbaycanlı aşpazların çalışması fikri maraqlıdır:
“Amma bu, təkcə milli yeməklərin bişirilməsi ilə məhdudlaşmamalıdır. Əgər bu təşəbbüs gerçəkləşəcəkdisə, o zaman məsələyə konseptual və kompleks şəkildə yanaşmaq vacibdir.
Aşpaz yalnız səfirliyin tərkibində bir işçi kimi yox, milli mətbəximizin aktiv təbliğatçısı kimi fəaliyyət göstərməlidir. Bunun üçün isə onun ətrafında tədbirlər təşkil olunmalı, yerli televiziyalarda çıxışları, jurnal və qəzetlərdə müsahibə və məqalələri, müxtəlif dadım gecələri keçirilməlidir".
Onun sözlərinə görə, sosial media bu prosesin ayrılmaz hissəsi olmalıdır:
"Maraqlı və müasir tələblərə cavab verən kontentlər hazırlanmalı, aşpazın fəaliyyəti və Azərbaycan mətbəxinə dair məlumatlar sosial şəbəkələrdə paylaşılmalı, yerli bloğerlər və kontent yaradıcıları ilə əməkdaşlıqlar qurulmalıdır.
Yəni məsələ yalnız bir aşpazın haradasa çalışmasından ibarət olmamalıdır. Əgər bu ideya düzgün strukturlaşdırılsa və sistemli şəkildə həyata keçirilsə, Azərbaycan mətbəxinin xaricdə tanıdılması baxımından olduqca faydalı nəticələr əldə edilə bilər".
Əfsanə Rəcəb
"Cebheinfo.az"
Açar sözlər: Mətbəx deputat Fərhad Aşurbəyli


