Icma.az
close
up
RU
Azərbaycan şərabçılığı yenidən oyanır Pol Uaytd

Azərbaycan şərabçılığı yenidən oyanır Pol Uaytd

Sfera.az portalından verilən məlumata əsasən, Icma.az bildirir.

Şərabçılıq sahəsi üzrə ixtisaslaşmış “Worldoffinewine.com” saytında Azərbaycanda şərabçılığın tarixi, ölkəmizdə yetişdirilən üzüm sortları, istehsal olunan şərab növləri ilə bağlı maraqlı məqalə dərc edilib. Məqalənin müəllifi Pol Uaytdır. 

Uayt şərabçılıq sahəsi üzrə mütəxəsisdir. “Worldoffinewine.com” saytı Pol Uayta məxsusdur və o, üzümçülük sahəsi üzrə bir çox ölkədə ciddi araşdırmalar aparıb. 

Sfera.az saytı Pol Uaytın Azərbaycanla bağlı hazırladığı məqaləni təqdim edir:

- Azərbaycan şərab mədəniyyətinin inkişaf etdiyi regiondan uzaqda yerləşir. Buna baxmayaraq, şərabın yaranmasına səbəb olan qədim mədəniyyətin bəziləri Azərbaycanda da formalaşıb. Bu ölkədə 6000-8000 il əvvəl Qafqaz dağlarının yabanı üzümlərini fermentləşdirmək təcrübəsi mövcud idi. 

Azərbaycan müsəlman ölkəsidir və əhalisinin 96 faizi İslam dininə inanır. Buna baxmayaraq, Azərbaycanda müsəlmanların böyük əksəriyyəti dünyəvi həyat tərzini mənimsəyiblər. Azərbaycanlılar alkoqollu içkilərə olduqca dözümlüdürlər. Həqiqətən də Bakının kosmopolit küçə kənarındakı kafelərində günəşli bir gündə bir stəkan pivə və ya şərabdan həzz alan hər yaşdan kişi və qadınları görmək adi haldır. Şərab, pivə və spirtli içkilər supermarketlərdə və restoranlarda geniş şəkildə satılır. 

Azərbaycanın şəraba dünyəvi yanaşması iki əsr əvvələ gedib çıxan rus, sonra isə sovet təsirinə əsaslanır. 

Bununla belə, arxeoloji tapıntılar göstərir ki, Azərbaycan şərabının tarixi ən azı 4000 il və hətta daha əvvələ gedib çıxır. Eramızdan əvvəl 7-ci əsrdə Herodot və eramızdan əvvəl I əsrdə Strabon tərəfindən bununla bağlı qeydlər var. Azərbaycan şərabı minilliklər boyu bütpərəstlik, zərdüştlik, fars və xristianların təsiri altında xoşbəxt yaşayırdı, sonra isə təxminən 1400 il əvvəl İslam bu inkişafı dayandırdı. Sevindirici haldır ki, öz sərhədləri daxilində xristian və yəhudi icmalarına qarşı ümumi dözümlülük və şərabı basdırılmış gil qablarda gizlətmək ənənəsi hesabına Azərbaycan şərabı yüzillikləri əhatə edən qadağalar dövründən sağ çıxıb. 

XIX əsrdə Çar Rusiyası tərəfindən Azərbaycanın zəbt edilməsi və 1920-ci ildə Sovetlərin yenidən işğalı sənaye miqyasında şərab istehsalının əsasını qoydu. Burada istehsal olunan məhsullar, əsasən, Rusiya bazarına yönəldilirdi. Keyfiyyətə deyil, kəmiyyətə yönəlmiş istehsala önəm verilirdi və 1985-ci ilə qədər üzüm istehsalı 2 milyon tona çatdı. 1985-ci ildən sonra Qorbaçovun alkoqol istehlakına qarşı mübarizəsi Azərbaycanda da geniş miqyaslı şərabçılığın qarşısını kəsdi. Bundan sonra 130 000 hektar  üzüm bağı dağıdıldı. 

2000-ci illərdə şərabçılıq sənayesi yenidən canlanmağa başladı. İndi Azərbaycanda böyük şərab zavodları var və onlar səliqəli salınmış, hər biri 300-500 hektar olan üzüm bağlarında toplanan məhsulların emalı ilə məşğuldur. Burada inkişaf ağıllı şəkildə düşünülüb və icra edilib. 

Bağlarda yetişdirilən üzüm sortları torpaq və iqlimə uyğun olaraq diqqətlə seçilib, bağlar təbii turşuluğu qorumaq və həddindən artıq yetişmənin qarşısını almaq üçün, əsasən, bir-birindən 300–1000 m arasında yerləşdirilib. Adi Bordo və Burqundiya üzümlərinin üstünlük təşkil etməsinə baxmayaraq, qarışıqda bir neçə gözlənilməz fərq var (Verdelho, Riesling və Rhône və İtalyan üzümlərinin geniş çeşidi). 

İstehsal sahələri həm daxili tələbi, həm də geniş Rusiya bazarını təmin etmək üçün qurulub. Burada keyfiyyətə və yaxşı dəyərə diqqət yetirilir, sovet dövründən qalma Azərbaycan şərabının uzun müddətdir mövcud olan mənfi imicinin uğurla aradan qaldırılmasına çalışılır. 

Üzüm bağlarında daha çox Mədrəsə, Bayan, Banyan sortlarından istifadə edilib. 

Şərabçılıq hazırda Rkatsiteli, Banyan Şira, Saperavi və Mədrəsə sortları əsasında inkişaf edir. Azərbaycan sortların sayını artırmaq və gələcəkdə qırmızı şərablarla yanaşı, digər şərabların da istehsalını artırmaq niyyətindədir. 

Azərbaycan şərabı özlüyündə maraqlıdır. Bu ölkədə italyan şərabçılığının əlamətlərini görmək mümkündür. Heç kim belə güclü italyan şərabçılıq təsirini gözləməzdi. Azərbaycan Üzümçülük və Oenologiya Elmi-Tədqiqat İnstitutu hazırda üzümçülük üçün üzüm tənəklərinin böyüdülməsini nəzərdə tutan 350-400 yerli üzümün DNT-sini müəyyənləşdirir və araşdırmalar aparır. Şərab istehsalçıları tezliklə çoxlu yeni yerli üzümlərə sahib olacaqlar.

Azərbaycan şərabı haqqında nəyə görə çox eşitmədiyimizə cavab budur ki, o, həqiqətən də yalnız 20 il əvvəl uzun qış yuxusundan sonra yaranıb. Bir çox cəhətdən o özünü dünyanın ən yeni, Yeni Dünya üslublu şərab istehsalçılarından biri kimi yenidən yaradıb. Bu əsasları sındıraraq, Azərbaycan şərabı onu unikal edəcək şeyləri kəşf edir. 

Vasif

Sfera.az
 

Ən son xəbərləri və yenilikləri almaq üçün Icma.az saytını izləyin.
seeBaxış sayı:19
embedMənbə:https://sfera.az
archiveBu xəbər 14 Noyabr 2024 17:07 mənbədən arxivləşdirilmişdir
0 Şərh
Daxil olun, şərh yazmaq üçün...
İlk cavab verən siz olun...
topGünün ən çox oxunanları
Hal-hazırda ən çox müzakirə olunan hadisələr

Hollivud şirkətləri filmləri Trampın istədiyi formada çəkəcək

15 Aprel 2025 05:18see143

Məhkəmədə Robert Köçəryan ifşa olundu

14 Aprel 2025 23:43see140

Ən çətin xəstəliklərdən biri olan Borderline şəxsiyyət pozğunluğunun əlamətlərini bilirsinizmi?

15 Aprel 2025 00:22see134

Tumların beyinə faydası sübut olundu

15 Aprel 2025 05:43see133

Ukraynada sülhə mane olanların adları açıqlandı

16 Aprel 2025 01:09see128

Yusif İldırımzadə tutduğu vəzifədən azad edildi

16 Aprel 2025 03:26see124

Xeyrımlı sakini: Əlimin zəhməti ilə tikdiyim ev indi mənə gözdağıdır

16 Aprel 2025 01:38see123

Trampa daha sərt davranmağı məsləhət görürlər

15 Aprel 2025 08:20see115

Maştağa qəbiristanlığı SU ALTINDA: Məzarlar yararsız vəziyyətə düşdü

15 Aprel 2025 10:39see115

Ana 3 oğlunu 2 həftə hamamda ac saxladı

15 Aprel 2025 14:23see114

12 ton saxta spirtli içki ələ keçirildi

15 Aprel 2025 15:55see113

Kanye Uest öz dəfn planlarını açıqladı

15 Aprel 2025 08:22see113

Manatın məzənnəsi qalxacaq? Rəsmi açıqlama

16 Aprel 2025 00:13see113

Əvəz Zeynallı cəzadan azad edilə bilər Vəkil

15 Aprel 2025 18:44see113

Zelenski danışıqları müsbət qiymətləndirib: Görüş davam edəcək

15 Aprel 2025 20:14see112

Paşinyanın “Atəşkəsi pozmaqda heç bir məqsədimiz yoxdur” açıqlamasının PƏRDƏARXASI: İrəvan nəyə nail olmağa çalışır? KONKRET

15 Aprel 2025 18:32see111

Süni intellekt: Əyləncəli görünən bu trend sonda problemə səbəb ola bilər

15 Aprel 2025 11:40see111

Vyetnam və Çin ABŞ a necə zərər vurmaq barədə danışıqlar aparır Tramp

14 Aprel 2025 22:44see110

Bakıda sərnişin avtobusunun içinə su doldu Video KONKRET

16 Aprel 2025 10:18see110

Azərbaycanda COVID 19 dan ən çox bu tarixdə yoluxma olub RƏSMİ

16 Aprel 2025 03:01see109
newsSon xəbərlər
Günün ən son və aktual hadisələri