Bakı küçələrində satılan bu məhsula DİQQƏT EDİN
News24 saytından verilən məlumata görə, Icma.az xəbər verir.
"Küçə şəraitində satılan dondurmalar çox zaman mənşəyi məlum olmayan və baytarlıq-sanitariya nəzarətindən keçməyən xammaldan istehsal oluna bilər. Belə məhsulların tərkibində istifadə olunan komponentlərin keyfiyyətsizliyi və saxlanma şəraitinin standartlara uyğun olmaması insan sağlamlığı üçün potensial təhlükə mənbəyidir".
Bu fikirləri News24.az-a açıqlamasında Qida təhlükəsizliyi Hərəkatının rəhbəri, Sağlam qidalanma mütəxəssisi Məhsəti Hüseynova deyib.
Onun sözlərinə görə, sanitar-gigiyenik norma və qaydalara əməl edilməməsi də ciddi mikrobioloji risklər yaradır:
"Əgər dondurmanı təqdim edən şəxsin şəxsi gigiyenasına riayət olunmursa, alətlərlə (xüsusilə təqdimetmə qaşığı ilə) təkrar-təkrar eyni suda yuyulma həyata keçirilirsə və bu su mütəmadi olaraq yenilənmirsə, həmin alətlər üzərindən patogen mikroorqanizmlərin ötürülməsi mümkündür. Bu isə qida mənşəli infeksiyaların yaranmasına səbəb ola bilər.
Açıq hava şəraitində, xüsusilə yol kənarlarında satılan dondurmalar əlavə olaraq fiziki və kimyəvi çirklənməyə məruz qala bilər. Atmosferdən gələn toz hissəcikləri, həşəratlar (xüsusilə milçəklər), eləcə də avtomobil nəqliyyat vasitələrindən çıxan egzoz qazları məhsulun üzərinə düşərək onu kontaminasiya edə bilər".
Mütəxəssis, qida təhlükəsizliyi baxımından dondurmanın -18°C temperaturda sabit şəkildə saxlanılmasının zəruri olduğunu vurğulayıb. O bildirib ki, əgər məhsul defrost (ərimə) olub sonradan yenidən dondurularsa, bu zaman onun teksturası dəyişir, mikrob yüklənməsi artır və məhsulun ilkin orqanoleptik göstəriciləri pozulur. Belə dəyişiklikləri istehlakçı vizual olaraq müəyyən edə bilmədiyindən, risklərin dərəcəsi artır- deyə bildirib.
M. Hüseynova, dondurma əsasən süddən hazırlanan bir məhsul olduğu üçün, istifadə olunan südün baytarlıq-sanitariya nəzarətindən keçməsi və mikrobioloji baxımdan təhlükəsiz olması mühüm əhəmiyyət daşımasının vacib olduğunu nəzərə çatdırıb:
"Keyfiyyətsiz və ya çirkli süddən istifadə edildiyi təqdirdə, məhsulda patogen bakteriyaların (məsələn, Salmonella, Listeria monocytogenes, Escherichia coli) inkişafı üçün əlverişli şərait yaranır ki, bu da istehlakçılarda qida zəhərlənmələrinə və digər sağlamlıq problemlərinə səbəb ola bilər.
Nəticə etibarilə, dondurma məhsullarının alışı zamanı onların mənşəyi, saxlanma şəraiti və satış zamanı gigiyenik standartlara riayət olunub-olunmaması nəzərə alınmalı və yalnız qida təhlükəsizliyi tələblərinə cavab verən mənbələrdən alınması tövsiyə olunur"- deyə o sonda bildirib.
Xeyrənsə Piriyeva


