Balıq yoxsa ət? Qaraciyər sağlamlığı üçün ən yaxşısı nədir?
Azpost saytından əldə olunan məlumata görə, Icma.az məlumat yayır.
Qaraciyərin sağlamlığı əsasən pəhrizdən asılıdır. Bir çox insan bu orqan üçün daha yaxşı olanı maraqlandırır – balıq və ya ət?
AzPost bu sualın cavabını təqdim edir:
Diyetoloqlar qeyd edirlər ki, hər iki məhsulun öz üstünlükləri və mənfi cəhətləri var və düzgün seçim keyfiyyətdən, hazırlanma üsulundan və ümumi qida balansından asılıdır.
Balığın qaraciyər üçün faydaları
Balıq, xüsusilə qızılbalıq, skumbriya və siyənək kimi yağlı növlərdə yüksək miqdarda omeqa-3 yağ turşuları var. Bu maddələr qaraciyərdə iltihabi prosesləri azaltmağa, onun fəaliyyətini yaxşılaşdırmağa və yağlı degenerasiyanın qarşısını almağa kömək edir. Bundan əlavə, balıq orqanizm tərəfindən daha asan həzm olunur və qaraciyərdə həddindən artıq stress yaratmır.
Balığın əsas üstünlükləri:
Qaraciyər hüceyrələrini bərpa etməyə kömək edən sağlam yağlarla zəngindir. Asan həzm olunan protein ehtiva edir. Bədəni detoksifikasiya etməyə kömək edən antioksidan xüsusiyyətlərə malikdir.Ət qaraciyər üçün faydalıdırmı?
Ət orqanizmin fəaliyyəti üçün zəruri olan zülal və əvəzolunmaz amin turşularının mühüm mənbəyidir. Bununla belə, ət seçimi onun qaraciyərə təsirində əsas rol oynayır. Qırmızı ət (mal əti, donuz əti) daha çox doymuş yağ ehtiva edir, bu da qaraciyərdə yağ yığılmasına kömək edə bilər. Bununla belə, yağsız ətlər (toyuq, hinduşka, dovşan) qaraciyər sağlamlığına fikir verənlər üçün ən yaxşı seçimdir.
Ətin əsas üstünlükləri:
Hematopoez üçün zəruri olan dəmirlə zəngindir. Yüksək protein tərkibi hüceyrələrin bərpasını təşviq edir. Toyuq və hinduşka daha az yağ ehtiva edir və daha asan həzm olunur.Sağlam qaraciyər üçün nə seçmək lazımdır?
Mütəxəssislər bədəninizi bütün lazımi qidalarla təmin etmək üçün pəhrizinizə həm balıq, həm də yağsız əti daxil etməyi tövsiyə edir. Qızardılmış yeməklərdən çəkinmək vacibdir, çünki onlar qaraciyərə əlavə stress yaradır. Optimal bişirmə üsulları çörək bişirmək, qaynatmaq və bişirməkdir.
Paylaş

