Bir dilim zəhər: Tortdan zəhərlənmə nədən qaynaqlanır?
Icma.az, Bakivaxti saytından verilən məlumata əsaslanaraq xəbər yayır.
Gəncə şəhərində 6 nəfər qidadan zəhərlənib.
Bakıvaxtı.az xəbər verir ki, onların tortdan zəhərləndikləri ehtimal olunur.
Bu barədə Azərbaycan Respublikasının Qida Təhlükəsizliyi Agentliyi araşdırmalara başlayıb.
Bildirilib ki, hadisənin səbəbləri, həmçinin qida zəhərlənməsi olub-olmaması ilə bağlı agentliyin mütəxəssisləri ilə müvafiq qurumların əməkdaşları tərəfindən araşdırmalara başlanılıb: "Araşdırmaların nəticələri ilə bağlı məlumat veriləcək".
Bəs tortdan zəhərlənmə hansı hallarda baş verir?
Mövzu ilə bağlı Bakıvaxtı.az-a açıqlama verən qida eksperti Seymur Qafarov bildirib ki, qənnadı məmulatları həyatımızda xüsusi yer tutur. Bayram tədbirlərində, toy, nişan və doğum günü məclislərində xüsusilə qaymaqlı və kremli tortlar, kekslər süfrələrin ayrılmaz hissəsinə çevrilib:
"Gündəlik olaraq da istehlakçılar belə məhsullardan alıb istifadə edirlər".
Onun sözlərinə görə, belə məhsullar alınarkən istehlakçılar mütləq şəkildə məhsulun istehsal və son istifadə tarixini, qida və enerji dəyərini, tərkibini, həmçinin saxlama üçün nəzərdə tutulmuş temperatur və rütubət göstəricilərini əks etdirən etiket məlumatları ilə tanış olmalıdırlar.
"Bu məsələ 'Azərbaycan Respublikasının Qida Təhlükəsizliyi haqqında' Qanunun 523 nömrəli sənədinin 17.2-ci maddəsinə əsasən tənzimlənir", - deyə ekspert əlavə edib.

Seymur Qafarov, qida eksperti
Ekspert bildirib ki, qaymaqlı və kremli qənnadı məmulatları riskli qida məhsulları kateqoriyasına daxildir. Belə məhsulların daşınması mütləq şəkildə soyuducu temperatur rejimində – 0° ilə +5°C arasında həyata keçirilməlidir.
Müsahibimiz tövsiyə edir ki, alıcılar bu cür məhsulları yalnız evlərinə yaxın marketlərdən alsınlar:
"Çünki soyuducudan çıxan qənnadı məhsulu uzun müddət otaq temperaturunda qalarsa, Salmonella və Staphylococcus aureus kimi zəhərləyici bakteriyalar çoxala bilər. Yumurta, süd, qaymaq və kremlərin köhnə və ya düzgün saxlanılmaması da bakteriyaların inkişafına şərait yaradır. Xüsusilə isti hava şəraitində bu proses daha sürətlə baş verir".
Nuriyyə Musayeva


