Ağa Salamov: Tortdan zəhərlənmə tərkibində olan maddələrdən qaynaqlanır
Bəzən üzərinə vurulan tarixlər saxta olur
Şirniyyatları alarkən istehsal müddətinə, son istehlak tarixinə, saxlama şəraitinə fikir vermək lazımdır
Tovuzda tortdan zəhərlənən tələbələr xəstəxanadan evə buraxılıblar. Bu barədə "Report"un Qərb bürosunun məlumatında bildirilir. Qeyd edilir ki, Tovuz Dövlət Peşə Təhsil Mərkəzinin Kompüterlərin təmiri və xidməti üzrə texnik və Dərzi ixtisası qruplarının 8 tələbəsi zəhərlənmə diaqnozu ilə müalicə aldıqları xəstəxanadan evə buraxılıblar. Xatırladaq ki, bir qrup tələbə tənəffüs zamanı, təxminən saat 14:00 radələrində peşə mərkəzinin yaxınlığında yerləşən marketdən tort alaraq yeyiblər. Bir müddət sonra bir tələbə qızın halı pisləşib, liseyin işçiləri dərhal təcili yardım çağırıblar. Tələbə hospitalizasiya olunduqdan sonra digər 7 tələbə də özünü pis hiss edib. Onların səhhətində problem yaranıb. Gənclər zəhərlənmə diaqnozu ilə xəstəxanaya aparılıblar. Tovuz rayonu Peşə Təhsili Mərkəzində baş verən hadisənin təfərrüatlarını həmin tələbələr özləri danışıblar. Tovuz Rayon Mərkəzi Xəstəxanasından verilən məlumata görə, onlara mədə-bağırsaq disfunksiyası diaqnozu qoyulub. Hər bir xəstəyə zəruri tibbi yardım göstərilib. Peşə Təhsili Dövlət Agentliyindən verilən məlumatda da sözügedən tələbələrin tənəffüs zamanı marketdən aldıqları tortdan zəhərləndikləri qeyd olunub. Hadisənin səbəbləri, həmçinin qida zəhərlənməsi olub-olmaması ilə bağlı Qida Təhlükəsizliyi Agentliyinin mütəxəssisləri ilə müvafiq qurumların əməkdaşları tərəfindən araşdırmalara başlanılıb.
İstər toy məclisləri, istərsə də yas mərasimlərində, həmçinin məktəb bufetlərindən alınan qida məhsullarının qəbulu zamanı, hətta dönərlərdən də zəhərlənmə halları, təəssüf ki, son zamanlar tez-tez təkrarlanır. Qida mütəxəssisləri bu cür halları qidaların hazırlanması prosesində gigiyenik çirklənməyə məruz qalma ilə daha çox əlaqələndirir. Əhalimiz isti havalarda hədsiz yağlı, kimyəvi qatqılı qidalara üstünlük verir, mərasimlər zamanı qidalanma balansını pozur, yağlını yağsıza, şirini acıya qataraq müxtəlif mənşəli qidalar qəbul etməklə mədə-bağırsaq sisteminin fəaliyyətini pozurlar. Nəticədə mədə ağrıları, bağırsaqlarda problemlər yaranır, qusma, ishal halları baş verir.
Qida mütəxəsssisi Ağa Salamov “Sherg.az”a açıqlamasında bildirdi ki, zəhərlənmə şirniyyatların tərkibində olan maddələrdən qaynaqlanır:
- Şirniyyatları alarkən istehsal müddətinə, son istehlak tarixinə, saxlama şəraitinə fikir vermək lazımdır. Bu da var ki, bəzən şirniyyatların üzərinə vurulan tarixlər saxta olur. Köhnə məhsulu yenidən satışa çıxarmaq üçün istehsal tarixini “dəyişirlər”. Alıcı aldanır, nəticədə zəhərlənmə baş verir. Şirniyyatların saxlama şəraiti çox əhəmiyyətlidir. Yağlı, tərkibində kimyəvi qatqı maddələri olan şirniyyatlar təhlükəlidir. Bu cür şirniyyatları soyuq şəraitdə, üzərində göstərilən tarixə qədər saxlamaq, istifadə müddəti bitibsə əgər istehlak etməmək, yeməmək lazımdır. Yəni şirniyyat və tort soyuducuda çox qaldıqda infeksiyalaşmış qida məhsulu kimi fəsad verə bilər. Şirniyyatlarda istifadə edilən maddələrə fikir vermək lazımdır ki, saxlama müddəti və saxlama qaydası pozulmasın. Pozulduğu halda xoşagəlməz vəziyyət yaranacaq. Hətta kütləvi şəkildə zəhərlənmə də baş verə bilər. Bunların hər birinə düzgün riayət edilsə, zəhərlənmənin qarşısını almaq olar. Ancaq zəhərlənmə olarsa, mədə-bağırsaq mütləq təmizlənməlidir. Zəhərlənmə zamanı ürək bulanması, baş ağrısı və baş gicəllənmə, qusma, ishal kimi hallar olur. Ancaq getdikcə vəziyyət dərinləşə və bədənin hərarəti qalxa bilər. Dərhal təcili yardım çağırılmalı və şəxs hospitalizasiya edilməlidir.