Bu meyvələri rasionunuza əlavə edin yorğunluq və dəri problemlərini unudacaqsınız
Lent az saytından alınan məlumata görə, Icma.az bildirir.
Gənc və enerjili qalmaq üçün bunları yeyin
Bu siyahıdakı meyvələr yüksək antioksidant tərkibləri ilə seçilir, ona görə də onları daha tez-tez istehlak etmək sağlamlıq və ümumi vəziyyətiniz üçün çox faydalıdır. Bu meyvələrdə yaşıl çaydan belə daha çox antioksidant var. Baxmayaraq ki, bu maddələrin miqdarı becərilmə, yığılma və emal şəraitindən asılı olaraq dəyişə bilər.
Lent.az fiziki vəziyyətinizə müsbət təsir göstərə biləcək 6 dadlı meyvəni sizə təqdim edir:
Alma
Almalarda rast gəlinən bəzi polifenol əsaslı antioksidantlara kversetin və fenol turşuları daxildir. Bu payız meyvəsi həm də güclü immun dəstəyi verən məşhur C vitamini ilə zəngindir. Həmçinin yüksək lif və su tərkibi sayəsində bağırsaq sağlamlığını, maddələr mübadiləsini və hüceyrə fəaliyyətini dəstəkləyir.
Böyürtkən
Adətən meyvə nə qədər tünd rənglidirsə, bir o qədər çox antioksidant ehtiva edir. Tünd bənövşəyi və mavi rəngli meyvələrdə bu maddələrin konsentrasiyası daha yüksək olur. Böyürtkən də bu qaydanın istisnası deyil. O, antosiyaninlər, flavanol, fenol turşuları və C vitamini ilə zəngindir. Bunlar xroniki xəstəliklərin qarşısını almağa və gündəlik soyuqdəymələrə qarşı müqaviməti artırmağa kömək edir. Kiçik tumları və qabığı sayəsində isə liflə son dərəcə zəngindir. Bundan əlavə, kalium və A vitamini baxımından da zəngindir və bu maddələr bağırsaq, ürək və göz sağlamlığını dəstəkləyir.
Qreyfrut
Qreyfrut və digər sitrus meyvələri C vitamini baxımından məşhurdur, lakin bir çox insan bu acı meyvədə başqa faydalı antioksidantların da olduğunu bilmir. Qreyfrut flavonoidlər, fenol turşuları, lif, A vitamini, folat və kaliumla zəngindir. Bu komponentlər immun sistemini gücləndirir, bağırsaq, ürək, göz sağlamlığını və maddələr mübadiləsini yaxşılaşdırır.
Göyərti (qaragilə)
Böyürtkənə bənzər şəkildə qaragilə də ən çox antioksidant ehtiva edən qidalardan biridir. Tünd mavi rəngi onun güclü təsirindən xəbər verir. Antosiyaninlər və kversetin kimi polifenol əsaslı antioksidantlarla zəngindir. Həmçinin qaragilə orqanizmin sümük və ürək sağlamlığı üçün vacib olan manqan və K vitamini ilə də zəngindir.
Gavalı
Gavalı çox vaxt unudulur, lakin həm ləzzətli, həm də son dərəcə faydalıdır. O, fenol turşuları, antosiyaninlər və C vitamini ilə zəngindir. Bundan əlavə, A və K vitaminləri və liflə də zəngindir – bu maddələr göz, sümük, ürək və bağırsaq sağlamlığına faydalıdır. Təzə gavalı əsasən yay aylarında mövcud olur, lakin onun qurudulmuş forması – qara gavalı (ərik) il boyu bütöv halda və ya şirə kimi tapıla bilər və həzm sistemi ilə immuniteti dəstəkləmək üçün idealdır.
Nar
Nar folat və kalium baxımından da zəngindir – bu maddələr enerji mübadiləsini, bədənin nəmlənməsini və ürək sağlamlığını dəstəkləyir. Təmiz halda içilən nar şirəsi və ya kokteyllərə əlavə olunduqda çox faydalıdır. Nar dənələri isə yoqurta, sıyıqlara və salatlara əla əlavədir. Məsələn, ispanaqlı, giləmeyvəli və nar dənəli salat mükəmməl sağlam qəlyanaltıdır.


